Denisa Crăciun

LISTĂ: 24 de startup-uri românești de urmărit în 2024

drapel-romania

Anul 2023 a fost plin pentru startup-urile românești sau cu ADN românesc: unele au obținut finanțări importante sau au lansat noi produse, altele au participat la mari competiții dedicate sau au anunțat că se extind pe piețe internaționale. Acum, cu câteva zile înainte de 2024, StartupCafe.ro îți prezintă o selecție de idei de afaceri care au atras atenția în anul curent și care merită urmărite și în viitor.

Iată lista „incompletă” de startup-uri românești sau cu ADN românesc de urmărit și în 2024:

  1. Vatis Tech - Este un startup românesc fondat în 2020 de Adrian Ispas, Alexandru Topală și Emanuel Nazare. La început de 2023, Vatis Tech, care a dezvoltat un algoritm speech to text pentru limba română, a obținut o finanțare de 650.000 EUR, anunțând că vrea să utilizeze capitalul atras pentru accelerarea vânzărilor în România și extinderea operațiunilor pe încă o piață europeană. Într-un interviu acordat StartupCafe.ro, Adrian Ispas, co-fondator și CEO, a explicat că numele startup-ului este de fapt un acronim al tehnologiei pe care se bazează algoritmul speech-to-text pentru limba românăVideo Audio Transcribe Index și Search (VATIS) adică ideea originală, de la care au plecat fondatorii.
  2. Vestinda - Platformă lansată în 2021 de Alin Breaban și Diana Drăjneanu. Startup-ul românesc a lansat un marketplace pentru automatizarea tranzacționării și investițiilor în Web3. În 2023, Vestinda a fost acceptat în acceleratorul Techstars Boston, dedicat startup-urilor crypto și blockchain, și a anunțat că plănuiește intrarea pe piața din SUA.
  3. Digitail - Platformă fondată în 2018 de trei tineri antreprenori români: Sebastian Gabor, Ruxandra Pui și Alexandru Tăbolcea, care a ales să plece din startup între timp. Startup-ul, care a lansat o aplicație de stocare de informații și programări la medicul veterinar, a obținut o finanțare de 11 milioane de dolari într-o rundă de investiții serie A condusă de Atomico.
  4. NLX - Este un startup de inteligență artificială fondat de doi români în SUA, în anul 2018. În 2023, NLX, startup cu sediul la New York, înființat de Andrei și Vlad Papancea, a obținut o finanțare de 4,6 milioane de dolari.
  5. Kubeark - Startup de tehnologie înființat în 2022 de un grup de IT-iști care au lucrat și la compania româno-americană UiPath. Este vorba despre Bogdan Nedelcov (CEO)Teofil Harapcea (CTO), Adrian Tudoran (VP of Engineering)George Dumitrașcu (VP of Customer Success), Bogdan Dumitru (VP of Product) și Mihai Faur (Board Member). Cu sediul central în New York, Kubeark are birouri și în București. Startup-ul a obținut în 2023 o finanțare de 2,8 milioane de dolari, de la investitori străini importanți: Credo Ventures (Cehia), cu participarea Seedcamp (Marea Britanie), LAUNCHub Ventures (Bulgaria).
  6. Veridion - În 2023, startup-ul românesc de inteligență artificială a obținut o finanțare de 6 milioane de dolari pentru a se extinde în SUA și a dezvolta propria tehnologie IA. De asemenea, și-a schimbat numele din Soleadify în Veridion. Startup-ul Veridion a fost fondat în anul 2019 de Sorina Vlăsceanu, Florin Tufan și Mihai Vinaga.
  7. Instant Factoring  - Startup românesc lansat în 2018. Fintech-ul de micro-finanțare a companiilor mici a primit o investiție de 600.000 EUR în 2023, pentru extindere. Startup-ul de factoring digital din România, dedicat IMM-urilor, este membru al Asociației Europene de companii Fintech Innovate Finance cu sediul la Londra.
  8. .Lumen (dotLumen) - Este un startup românesc fondat în 2018 de către Cornel Amariei, inventator, alături de dr. Gabriel Chindriş, cercetător universitar în domeniul ingineriei electronice și Mihai Ivașcu, CEO și Fondator M3 Holdings. .Lumen dezvoltă un dispozitiv purtabil ce ajută nevăzătorii să se orienteze când se deplasează. În 2023, startup-ul a fost acceptat în acceleratorul canadian TELUS Community Safety & Wellness Accelerator (CSW). Totodată, anul acesta, startup-ul originar din Cluj a câștigat premiul pentru Incluziune la un concurs în Portugalia, în valoare de 20.000 EUR, iar în luna iulie fost admis în programul de accelerare EIT Urban Mobility, susținut de Uniunea Europeană.
  9. FieldOS - Startup IT fondat în 2020 de Cristian Dragomir și Ion Gavrilescu. Startup-ul a anunțat la începutul anului că și-a asigurat o finanțare de 420.000 EUR și că are în plan să se extindă în SUA și Marea Britanie. Soluția IT a startup-ului a fost lansată în urma unui grant european de 500.000 EUR. Prin aplicație, angajații companiilor care dețin și utilizează active fizice (precum echipamente, mașini, proprietăți) pot participa în timp real alături de echipele de suport și contractori la soluționarea problemelor care pot apărea în anumite locuri, la diferite echipamente. 
  10. Videowise - Este o platformă de video marketing pentru brandurile din e-commerce fondată în 2021 de designerul de produs Claudiu Cioba, compania fiind înregistrată în SUA. Startup-ul de marketing în comerțul online a obținut în 2023 o rundă de finanțare de 3 milioane de dolari de la fonduri de investiții de capital de risc și alți finanțatori. Printre clienții săi se numără și brandul de cosmetice Haus Labs by Lady Gaga, susține startup-ul.
  11. Finverity - Fondat în 2018, în Marea Britanie, de Alex Fenechiu și Viacheslav Oganezov. Startup-ul cu sediul la Londra a lansat o platformă de finanțare pentru comerț și lanțul de aprovizionare. În 2023, Finverity a obținut o finanțare venture capital de 5 milioane de dolari de la o serie de investitori străini.
  12. Profulo - Startup care construiește tehnologie bazată pe machine learning pentru automatizarea procesării de documente contabile. Fondat în 2016 de Bogdan Năforniță și Cosmin Merișescu, Profulo a transmis în 2023 că ajuns la investiții în valoare totală de 625.000 EUR, la mai puțin de un an după finalizarea primei runde de finanțare seed.
  13. Footprints AI - Startup românesc fondat în 2017 de antreprenorul Dan Marc. Folosește o tehnologie ce le oferă companiilor din comerțul offline posibilitatea de a monetiza datele generate de propriii clienți. Startup-ul a anunțat în 2023 că a fost selectat în două acceleratoare de business importante: Plug and Play, din SUA și Particle X, din Hong Kong. De asemenea, Footprints AI, ce dezvoltă tehnologii de inteligență artificială pentru comercianți, s-a calificat la  TechChill Milano Startup Pitch Battle, o competiție de idei de de afaceri de la Milano, dotată cu premii totale de 400.000 EUR, reușind să-și asigure o finanțare de 250.000 EUR. Totodată, startup-ul a transmis anul acesta că își deschide birou în SUA, în Silicon Valley.
  14. Bonapp.eco - Este un startup românesc lansat în noiembrie 2021 de antreprenorul în serie Grégoire Vigroux, Diego Roy de Lachaise, fost consultant în tehnologie în cadrul KPMG, și Luka Zivkovic, antreprenor în food tech. Startup-ul a încheiat o rundă de finanțare pre-seed de 600.000 EUR în aprilie 2023. De asemenea, co-fondatorul startup-ului, antreprenorul în serie Grégoire Vigroux, a lansat în 2023 o școală de afaceri. „Dacă mă duc la o universitate publică din România, din domeniul economiei, de management sau de leadership, este prea multă teorie”, spunea antreprenorul care a lansat programul de EMBA (Executive Master of Business Administration), într-un interviu acordat StartupCafe.ro în luna octombrie.
  15. Pluria - Startup-ul fondat în 2020 de antreprenorii români Andrei Crețu (CEO) și Gabriela Drăghia (CRO) a lansat o platformă care pune la dispoziția companiilor o rețea de spații de birou flexibile din care se poate lucra: hub-uri de coworking, lounge-uri de hoteluri, cafenele etc. În 2023, Pluria a obținut o finanțare de 2 milioane de dolari într-o rundă de investiții condusă de firma de capital de risc Eleven Ventures din Bulgaria.
  16. Hackajob - Sau ”Tinder-ul” joburilor din IT, este un startup care folosește inteligența artificială pentru a potrivi candidații cu angajatorii, co-fondat la Londra de un tânăr antreprenor din Bârlad. Răzvan Creangă, alături de colegul său de facultate Mark Chaffey, a deschis Hackajob în 2014. Anul acesta, startup-ul cu birouri la Iași, New York și Londra a primit o finanțare de 25 de milioane de dolari într-o rundă de investiții Serie B.
  17. FlowX.AI - Startup-ul IT românesc a obținut în 2023 o finanțare de capital de risc de 35 de milioane de dolari, într-o rundă de investiții susținută de mari fonduri de investiții din străinătate, dar și de finanțatori din România. Startup-ul fondat în anul 2020, de antreprenorii IT Ioan Iacob, Șerban Chiricescu și Radu Cautiș, a lansat o platformă IT românească ce oferă soluții digitale băncilor și instituțiilor financiare nebancare.
  18. Bright Spaces - Startup-ul românesc care dezvoltă tehnologii pentru sectorul imobiliarelor a anunțat că urmează să finalizeze o rundă de investiții de 2 milioane de EUR. Fondat în 2019, de Bogdan Nicoară și Andrei Constantin, Bright Spaces oferă o soluție prin care viitorii chiriași ai spațiilor de birouri pot vizualiza și interacționa în mod digital cu un spațiu, în 3D, pot descoperi principalele specificații tehnologice ale clădirii, punctele de interes, pot cere o ofertă sau planifica un tur live.
  19. ESX - Platforma online românească prin care se fac abonamente la săli de fitness. În 2023 a ridicat o rundă de finanțare de 2 milioane EUR de la fondul de investiții Catalyst Romania Fund II, condus de omul de afaceri Marius Ghenea. ESX a fost fondat în 2017 de antreprenorul ieșean Andrei Trofin.
  20. Stailer - Startup românesc lansat în 2015 de Andrei Ursachi (CEO), Attila Gere (CTO), Bogdan Clipici (CBO) și Naliciadji Vladislav (Chief Product Officer). Startup-ul care a lansat o platformă de rezervări online pentru saloane de înfrumusețare a obținut o investiție de 150.000 EUR de la un investitor german, în 2023.
  21. BotsAndUS - Devenit între timp Dexory, a fost fondat la Londra, în anul 2015, de Andrei Dănescu (CEO), Adrian Negoiță (CTO) și Oana Jinga (marketing și vânzări). Startup-ul care face roboți pentru depozite și logistică a atras o investiție de 19 milioane de dolari într-o rundă de finanțare Serie A condusă de firma de venture capital Atomico.
  22. Tractable - Deschis în 2014, la Londra, de programatorul de origine română Răzvan Ranca (director de tehnologie - CTO), alături de Alex Dalyac (CEO) și Adrien Cohen. Startup-ul care dezvoltă tehnologii de inteligență artificială pentru evaluarea pagubelor suferite de mașini și locuințe în urma unor incidente, a obținut o finanțare de 65 de milioane de dolari, condusă de fondul japonez de investiții SoftBank Vision 2, unul dintre cei mai mari investitori în startup-uri tech, la nivel mondial.
  23. Creatopy - Fondat de Gabriel Ciordaș, startup-ul a lansat o platformă care folosește tehnologii de inteligență artificială pentru producția de reclame. Anul acesta a primit finanțare de 10 milioane de dolari de la două fonduri de investiții europene. Creatopy este înregistrat în SUA, dar echipa de cercetare-dezvoltare lucrează din România.În 2023, la conducerea startup-ului a venit CEO-ul Dan Oros, care gestionase anterior, timp de 6 ani, activitățile de marketing pentru Google și YouTube în România.
  24. Ogre AI - Fondat în 2020 de Matei Stratan (CEO) împreună cu Mihai Cucuringu (CRO) și Paul Muscă (CTO), a obținut o nouă investiție, de 625.000 EUR în 2023, de la fondul ceh de capital de risc Soulmates Ventures. Anul acesta, startup-ul de inteligență artificială specializat în soluții pentru sectorul energetic, a fost desemnat câștigător lacompetiția europeană de idei de afaceri CEE Startup challenge.

Parallax

Vizualizari
8061
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri