Denisa Crăciun
Trei români au fondat în 2020 un startup de inteligență artificială specializat în soluții pentru sectorul energetic și recent au obținut o nouă investiție, de 625.000 EUR.
Startup-ul Ogre AI fondat de Matei Stratan (CEO – foto) împreună cu Mihai Cucuringu (CRO) și Paul Muscă (CTO), a primit finanțarea de 625.000 EUR de la fondul ceh de capital de risc Soulmates Ventures.
Investiția se adaugă la runda de finanțare de 2 milioane EUR obținută în 2022, și condusă de EGV, cu participarea fondului de venture capital londonez MMC și a unor investitori business angel internaționali.
Acum, startup-ul pregătește o nouă rundă de finanțare și anticipează că va ajunge la venituri de un milion de dolari în 2024.
„Ca obiectiv principal, vrem să devenim principalul furnizor de soluții de analiză și prognoză pentru companiile prezente în piața de energie. Avem produse foarte bune, pe care deja le-am implementat cu succes la companii gigant din această industrie (Enel, CEZ, Engie, PPC, DEER, E.ON etc). Acestea au ajutat deja companiile să reducă cu până la 30% pierderile financiare cauzate de lipsa unor instrumente adecvate de prognoză. Suntem încrezători că, în perspectiva migrării omenirii către surse cât mai sustenabile de energie și în contextul unei agende europene cu obiective clare de reducere a amprentei de carbon, tot mai multe companii vor avea nevoie de soluții climate tech care să le ajute să îndeplinească aceste obiective”, spune Matei Stratan, CEO și co-fondator al Ogre AI.
Matei Stratan, director general (CEO) și co-fondator al startup-ului Ogre AI, a studiat la London Metropolitan University, din UK, fiind licențiat în business și finanțe. Antreprenorul spune că are o experiență de 17 ani în administrarea afacerilor și 13 ani în industria utilităților.
Despre Matei Stratan, publicația Playtech a scris în 2022 că provine dintr-o familie cu o situație financiară foarte bună. Deși familia sa deține numeroase proprietăți și un parc auto, tânărul antreprenor spunea anul trecut pentru sursa citată că nu își însușește banii familiei, având propria sa afacere.
În plus, pe lângă activitatea de la Ogre AI, Matei se ocupă și cu realizarea de muzică pentru filme.
Cu ani în urmă, presa ieșeană a relatat că averea tatălui lui Matei, omul de afaceri ieșean Dan Stratan, era estimată la 250 de milioane EUR. De asemenea, publicația TopIași susținea într-un articol din 2019 că Stratan Senior avea „sub control circa 55% din piața de echilibrare a consumului de energie electrică la nivelul întregii țări”.
În plus, Matei Stratan ar fi început să aibă legătură cu domeniul energiei în 2013, când a devenit consultant pentru operatorii din energie în cadrul RomCapital Invest, holding de companii controlat de tatăl său, a scris anul trecut NewMoney. Antreprenorul a intrat în atenția presei și pentru relația sa cu actrița și modelul internațional Mădălina Ghenea.
Din echipa Ogre AI mai fac parte doi români care au fondat startup-ul împreună cu Matei Stratan: Paul Muscă (CTO - chief technical officer) și Mihai Cucuringu (CRO - chief research officer).
Paul Muscă are un master în ML (Machine Learning) și unul în Matematică la Cambrigde. El este olimpic internațional la matematică și expert în infrastructuri și aplicații. Mihai Cucuringu este absolvent al Universității americane Princeton, fiind doctor în Matematică Aplicată și Computațională. În prezent, Mihai Cucuringu este și profesor asociat la Oxford.
Ogre AI este un startup axat pe data science și specializat în furnizarea de soluții pentru sectorul energetic, bazate pe machine learning (ML) și artificial intelligence (AI).
Startup-ul cu sediul la Londra și birouri în București și Atena susține că în prezent are numeroși clienți, atât enterprise cât și din categoria companiilor mici și mijlocii.
Recent, echipei Ogre AI s-a alăturat Frank Hajdinjak, în rolul de Chief Growth Manager. Executivul a fost până în 2019 CEO al E.ON România.
În prezent, startup-ul are o echipă multinațională formata din 15 membri. Ogre AI oferă soluții tehnologice care prognozează generarea de energie, consumul, pierderile tehnologice și comerciale din rețea și diferite anomalii din sistem.
Startup-ul susține că are în plan să acopere 90% din jucătorii de pe piața românească de energie, să ajungă la estimări de consum care acoperă 70% din piața din Grecia și să cludă în analizele sale nu mai puțin de 15 milioane de consumatori casnici, comerciali și industriali.