Claudiu Zamfir

Firmă fondată și de un IT-ist român, cu finanțări de 60 milioane dolari, a obținut un premiu internațional pentru inteligență artificială

Thumbnail

Un startup tech din Marea Britanie, care are și un programator român printre fondatori și care a obținut investiții de circa 60 de milioane de dolari, a primit, zilele trecute, un premiu internațional pentru realizări în domeniul inteligenței artificiale.

„AI Breakthrough Awards Program” premiază cele mai inovatoare soluții și companii care folosesc inteligența artificială. Pe 26 august, la Los Angeles, programul și-a desemnat câștigătorii pe anul 2020, printre aceștia numărându-se și startup-ul Tractable, premiat la categoria Best Overall Computer Vision Company.

Tractable a fost fondat în anul 2014, la Londra, de programatorul originar din România Răzvan Ranca (29 de ani), alături de doi asociați, Alex Dalyac și Adrien Cohen.

Anul acesta, Răzvan Ranca și Alex Dalyac au fost incluși și pe lista revistei americane de business Forbes 30under30 pe Europa, la două categorii: Big Money și Technology. Ca să ne dăm seama de exigența acestei liste, putem să amintim că la categoria Sport a fost inclusă anul acesta Simona Halep.

Răzvan a făcut facultatea în Scoția, la Universitatea Edinburgh, iar apoi masteratul, în Anglia, la Cambridge, ambele în informatică.

La Tractable, el este cofondator și CTO (director de tehnologie). Startup-ul fondat în UK de programatorul român și asociații săi a obținut finanțări de venture capital în valoare totală de circa 60 de milioane de dolari, în cei 6 ani de existență, conform Crunchbase.com. Cea mai recentă rundă de investiții, de 25 de milioane de dolari, a fost încheiată anul acesta, chiar la începutul crizei coronavirus COVID-19, în luna martie. Investiția a fost condusă de fondul Georgian Partners (din Canada), cu participarea Insight Partners și Plug and Play (ambele, din SUA).

Startup-ul folosește tehnologii de inteligență artificială și în special de computer vision, cu care dezvoltă o soluție software de evaluare exactă și rapidă a daunelor provocate vehiculelor, în urma accidentelor.

Cum funcționează Tractable? Pe scurt, clientul care a avut un accident cu daune face cu telefonul fotografii mașinii avariate. Prin aplicația Tractable, cu tehnologie AI, clientul este îndrumat ce să fotografieze cât mai bine, astfel încât să furnizeze date de calitate pentru a se putea face o evaluare.

Softul estimează rapid și indică unde se poate face o reparație și unde e necesară schimbarea pieselor. De asemenea, pentru înlocuirea pieselor, Tractable oferă și variante de prețuri de la dealeri parteneri, în timp real.

În final, softul face o estimare totală inițială a costurilor, care poate fi folosită de asigurător și de service. Cei de la Tractable consideră că tehnologiile de intelgență artificială pot face evaluări mai precise decât ale angajaților companiilor de asigurări.

Soluția insurtech a Tractable este folosită de companii mari de asigurări, pentru a evalua mai precis și mai eficient daunele. În prezent, startup-ul are birouri la Londra, New York și Tokio.

Parallax

Vizualizari
3560
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri