Claudiu Zamfir

Finanțări „Femeia Antreprenor” 2024: Noua grilă de punctaj elimină criteriile restrictive cu incubatoare de afaceri și brevete. Când încep înscrierile la granturile de 200.000 lei

grila femeia antreprenor 2024.jpg

Ultima grilă de punctaj stabilită în cadrul programului de finanțare Femeia Antreprenor 2024, prin care firmele românești eligibile vor putea primi granturi de până la 200.000 de lei fiecare, a eliminat criteriile care favorizau IMM-urile cu activitate în cadrul incubatoarelor de afaceri sau cu brevete de invenții ori mărci înregistrate, a declarat, pentru StartupCafe.ro,  ministrul Economiei, Ștefan Radu Oprea.

Într-un interviu acordat StartupCafe, pe care urmează să-l publicăm în întregime separat, ministrul Oprea a precizat că a revizuit forma inițială a grilei de punctaj din proiectul de procedură de derulare a programului Femeia Antreprenor, cu un buget de 200 milioane lei, din resurse naționale.

„Nu mai este, am eliminat această chestiune (criteriul incubatoarelor de afaceri - n.r.). Am eliminat toate lucrurile care puteau fi restrictive, am eliminat chestiunea de brevete. Din punctul meu de vedere, ideea inițială a fost generoasă, de a folosi inovarea din România pentru a avea brevete, pentru a avea mai multă proprietate intelectuală. Dar, din păcate, se transformase într-un simplu exercițiu de a-ți înregistra o marcă la OSIM, ceea ce a produs blocaje, timp pierdut, bani cheltuiți degeaba. Un antreprenor care vrea să-și protejeze marca o va face și singur. Grila finală nu are punctaj pe acest lucru” - a declarat ministrul Economiei, Ștefan Radu Oprea, pentru StartupCafe.ro.

De asemenea, antreprenoarele care obțin finanțare vor avea obligația să creeze cel puțin un loc de muncă, ci nu două, cum era prevederea inițială din proiectul de procedură, conform ministrului Oprea.

El a detaliat prevederile rămase în ultima grilă de punctaj de la programul Femeia Antreprenor:

„Grila finală are punctaj pe experiența doamnelor antreprenor, pe partea de cofinanțare, dar nu foarte mult, în anumite limite. Prima chestiune ține de vechimea calității de asociat, a doua este cea referitoare la valoarea procentului aferent aportului propriu, un criteriu se referă la faptul că a obținut profit din exploatare în exercițiile financiare 2021 și 2022, este și un criteriu legat de locurile de muncă, dar pentru o persoană, precum și un criteriu referitor la investiția în echipamente. Acestea sunt criteriile azi” - a explicat Oprea pentru StartupCafe.

Descarcă de AICI grila de punctaj Femeia Antreprenor, valabilă în acest moment:

grila punctaj femeia antreprenor 2024

Programul trebuie să se deschidă în mai 2024

Sesiunea de înscrieri la programul Femeia Antreprenor 2024 ar trebui să se deschidă online în luna mai, finanțarea fiind de tip scale-up de data aceasta, ci nu startup, ca în edițiile anterioare, a precizat ministrul Economiei.

„Programul Femeia Antreprenor trebuie să pornească acum, în luna mai. Este un program de scale up de data aceasta, avem puține programe de scale-up, adică de a ajuta antreprenorul să treacă de la microîntreprindere la întreprindere mică sau din întreprindere mijlocie în întreprindere mare. 200.000 de lei este alocația nerambursabilă. Felul în care arată Femeia Antreprenor este determinat în principal de organizațiile patronale reprezentative ale doamnelor antreprenor, inclusiv cele cu reprezentare europeană. Am revizuit propunerea pe care o făcusem inițial ca grilă și decizia a fost să mergem în zona aceasta și de a sprijin doamnele antreprenor să crească afacerile pe care le conduc în acest moment” - a explicat Oprea, pentru StartupCafe.ro.

Vom reveni cu interviul complet, pentru detaliile legate de programul mai mare, Startup Nation, și alte aspecte de business IMM.

Reamintim că Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a lansat în consultare publică, pe 1 martie 2024, ediția din acest an a programului Femeia Antreprenor, prin care româncele care fac afaceri vor putea obține, de la stat, fonduri nerambursabile de max. 200.000 de lei/firmă.

Lansat ultima dată în 2022, programul Femeia Antreprenor, așa cum este cunoscut, este astfel așteptat să se întoarcă în 2024, cu un buget de 200 de milioane de lei, pentru microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) deținute de femei în proporție de cel puțin 50%.

Noua schemă de ajutoare de minimis propusă este valabilă până la 31 decembrie 2027, plățile în cadrul schemei de minimis vor fi efectuate până la 31 decembrie 2028. Bugetul estimat pentru perioada 2024 - 2027 este de 800.000.000 lei, iar bugetul alocat schemei de minimis pentru anul bugetar 2024, aprobat prin Legea nr. 421/2023 de aprobare a bugetului de stat pe anul 2024, este de 200.000.000 lei. Prin implementarea Programului în perioada 2024-2027 se estimează acordarea de ajutor de minimis unui număr de 4.000 de beneficiari, din care 1.000 în anul 2024.

Așa cum am arătat anterior pe StartupCafe.ro, guvernul a pus în bugetul pe anul 2024 pentru programul femeia Antreprenor aproape 260 milioane de lei- credite de angajament, și 50 de milioane de lei- credite bugetare. Creditele bugetare sunt bani puși în buget pentru plata firmelor câștigătoare la ediția 2022. Creditele de angajament permit lansarea unei noi ediții a programului Femeia Antreprenor și semnarea contractelor de finanțare cu firmele selectate, dar pentru plăți e nevoie de transformarea acestora în credite bugetare, fie prin rectificare bugetară (din iulie 2024), fie prin bugetul pe anul 2025.

Din acest buget, firmele eligibile vor putea obține o Alocație Financiară Nerambursabilă (AFN) de maximum 200.000 lei/beneficiar, sumă care poate reprezenta maximum 95% din valoarea cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societățile neplătitoare) aferente proiectului. 

---

Citește și:

 

Parallax

Vizualizari
20692
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Kun
Katinka
se stie deja cand apare grila finala oficiala si cand se deschide sesiunea?
poza de profil
Kun
Katinka
se stie deja cand apare grila finala oficiala si cand se deschide sesiunea?

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri