Claudiu Zamfir

Fonduri pentru firme 2024: Max. 200.000 lei prin programul Femeia Antreprenor. Proiectul de procedură și punctajul propus

femeie-bani-lei-dreamstime

Româncele care fac afaceri vor putea obține și în anul 2024 fonduri nerambursabile de max. 200.000 de lei/firmă, de la bugetul de stat, prin programul Femeia Antreprenor 2024, conform unui proiect de procedură lansat vineri în consultare publică, alături de o grilă de punctaj care vine cu modificări față de ediția precendentă.

2024 este un an super-elecoral, cu 4 rânduri de alegeri, iar guvernanții se întrec să lanseze programe de ajutoare din fonduri europene și naționale. Vineri, de 1 Martie, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) a publicat în consultare un proiect de procedură de implementare pentru o ediție 2024 a Programului național multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul IMM.

Lansat ultima dată în 2022, programul Femeia Antreprenor, așa cum este cunoscut, este astfel așteptat să se întoarcă în 2024, cu un buget de 200 de milioane de lei, pentru microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) deținute de femei în proporție de cel puțin 50%.

Noua schemă de ajutoare de minimis propusă este valabilă până la 31 decembrie 2027, plățile în cadrul schemei de minimis vor fi efectuate până la 31 decembrie 2028. Bugetul estimat pentru perioada 2024 - 2027 este de 800.000.000 lei, iar bugetul alocat schemei de minimis pentru anul bugetar 2024, aprobat prin Legea nr. 421/2023 de aprobare a bugetului de stat pe anul 2024, este de 200.000.000 lei. Prin implementarea Programului în perioada 2024-2027 se estimează acordarea de ajutor de minimis unui număr de 4.000 de beneficiari, din care 1.000 în anul 2024.

Așa cum am arătat anterior pe StartupCafe.ro, guvernul a pus în bugetul pe anul 2024 pentru programul femeia Antreprenor aproape 260 milioane de lei- credite de angajament, și 50 de milioane de lei- credite bugetare. Creditele bugetare sunt bani puși în buget pentru plata firmelor câștigătoare la ediția 2022. Creditele de angajament permit lansarea unei noi ediții a programului Femeia Antreprenor și semnarea contractelor de finanțare cu firmele selectate, dar pentru plăți e nevoie de transformarea acestora în credite bugetare, fie prin rectificare bugetară (din iulie 2024), fie prin bugetul pe anul 2025.

Din acest buget, firmele eligibile vor putea obține o Alocație Financiară Nerambursabilă (AFN) de maximum 200.000 lei/beneficiar, sumă care poate reprezenta maximum 95% din valoarea cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societățile neplătitoare) aferente proiectului.

Printre condițiile de eligibilitate, firmele beneficiare trebuie să creeze cel puțin 2 locuri de muncă cu normă completă, pe perioadă nedeterminată după intrarea în vigoare a acordului de finanțare. De asemenea, antreprenoarele trebuie să mențină ocupate aceste joburi noi cel puțin 12 luni de la momentul emiterii acordului de plată.

Grila de punctaj propusă vine cu noutăți

Anexată proiectului de procedură de implementare, grila de punctaj Femeia Antreprenor 2024 propune o serie de noutăți față de ediția 2022 a programului. Una dintre acestea este punctajul suplimentar pentru IMM-urile care își vor desfășura activitatea pentru care aplică în cadrul unui incubator de afaceri care deține acest titlu în baza cererii de acordare a statutului de incubator de afaceri conform art. 7 din Legea 102/2016.

De asemenea, vor primi punctaj suplimentar firmele care mențin cele 2 noi locuri de muncă pe o perioadă de cel puțin 30 de luni, conform grilei propuse de MEAT.

Ca și data trecută, vor fi favorizate firmele care asigură cât mai mult aport propriu la finanțare.

Bani pentru consultant și salariile angajaților

În procedura de implementare propusă în 2024 suma forfetară acordată pentru plata salariilor, utilităților, contabilității sau chiriei crește de la 30.000 de lei la 60.000 de lei.

Totodată, antreprenoroarele vor putea plăti din ajutorul de minimis maximum 10.000 de lei pentru consultantul care le face proiectul. Ce este în plus, ca onorariu, trebuie suportat din resurse proprii.

Procedura propusă Femeia Antreprenor 2024 pune condiții și consultantului eligibil:

„Această activitate poate fi efectuată înainte de semnarea acordului de finanțare. Furnizorii de servicii de consultanță eligibili în cadrul Programului pot fi numai organizații furnizoare de consultanță care au dreptul legal de a desfășura acest tip de activitate, respectiv au activitatea de consultanță în statut sau sunt întreprinderi care au ca activitate autorizată a fi desfășurată una dintre activitățile incluse în cod CAEN-Rev2 diviziunea 70. Societățile care furnizează servicii de consultanță în cadrul Programului nu pot avea calitatea de furnizori pentru alte cheltuieli eligibile în cadrul programului”.

De asemenea, pachetul digital obligatoriu în ediția 2022 nu se regăsește și în 2024.

Printre altele, cheltuielile eligibile vor mai include:

  1. Echipamente tehnologice. Prin echipamente tehnologice se înțeleg toate activele corporale din categoria mijloacelor fixe descrise în grupele 2.1 și 2.2. din H.G. nr. 2139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe, cu unele excepții. Sunt acceptate și activele corporale din categoria mijloacelor fixe pentru locurile de joacă, săli de sport, fitness, drone, x-body și de forță, echipamente, respectiv sisteme specifice în scopul obținerii unei economii de energie, sisteme care utilizează surse regenerabile de energie pentru eficientizarea activităților pentru care a solicitat finanțare. Sunt excluse jocurile de noroc mecanice, electrice, electronice, mesele de biliard, automatele muzicale.
  2. Achiziționarea de spații de lucru, spații de producție și spații pentru prestări servicii și comerț. Valoarea activului ce urmează a fi achiziționat în cadrul Programului se va face pe baza unei evaluări a unui expert evaluator ANEVAR, cu excepția spațiilor mobile de lucru/ producție / prestări servicii / comerț. Activele din cadrul acestei categorii nu trebuie să aibă destinație locativă atât la momentul achiziției, cât și pe toată durata de implementare a Programului. În categoria spații mobile de lucru / producție / prestări servicii / comerț sunt incluse și corturile pentru organizare evenimente și baloanele presostatice. Pentru spații mobile de lucru / producție / prestări servicii / comerț nu este necesar raport ANEVAR.
  3. Mijloace de transport, autoturisme, autobuze, microbuze, biciclete, mopede, motociclete, kart-uri, UTV-uri, ATV-uri, rulote cu sau fără motor, remorci și semiremorci, platforme, izoterme și frigorifice, doc plutitor, șalupe maritime pentru călători, ambarcațiuni de agrement, aparate de zbor, autoutilitare și autovehicule cu destinație specială, cu excepția tuturor vehiculelor simbol G, conform Ordinului MLPTL 211/2003 cu modificările și completările ulterioare. Autoturismele sunt eligibile pentru toate activitățile din cadrul Programului în valoare eligibilă de maximum 50.000 lei și maximum 1 autoturism / beneficiar. Pentru activitățile de rent-a-car, școli de șoferi și pilotaj și transporturi cu taxi-uri nu sunt limitate valoarea maximă și numărul de autoturisme achiziționate.
  4. Achiziționarea de mobilier, aparatură birotică și sisteme de protecție a valorilor umane și materiale, conform grupei nr. 3 din HG 2139/2004;
  5. Site de prezentare a activității, magazin on-line, cheltuieli înregistrare domeniu, cheltuieli de promovare a site-ului / magazinului on-line, soft/softuri necesar/necesare desfășurării activității, semnătură electronică,  echipamente IT, tehnică de calcul tip PC, unitate centrală, server, monitor, imprimantă /copiator /multifuncțională, inclusiv sisteme portabile, licențe necesare desfășurării activității, telefoane smart, tablete, semnătura electronică. Cheltuiala cu semnătura electronică este eligibilă și înainte de semnarea acordului de finanțare.
  6. Cursuri de dezvoltare a abilităților antreprenoriale desfășurate în România sau în altă țară membră a Uniunii Europene – pentru asociatul/ acționarul/ administratorul/ angajații societății aplicante, în valoare eligibilă de maximum 5.000 lei/persoană;
  7. Cheltuieli financiare aferente creditelor/ garanțiilor obținute pentru creditele contractate de beneficiari în vederea realizării proiectelor acceptate în cadrul Programului, pentru solicitanții care utilizează credit pentru implementarea proiectului.

Mineritul crypto și videochatul, excluse de la finanțare

Proiectul de procedură Femeia Antreprenor 2024 prevede și anumite afaceri excluse de la finanțarea nerambursabilă:

  • Sistemele de minare/stocare pentru criptomonede NU se finanțează.
  • NU se finanțează cheltuielile aferente activităților de astrologie și spiritism, inclusiv on-line, servicii personale de tipul: servicii de escortă, servicii de stabilire a întâlnirilor, video chat,  servicii ale agențiilor matrimoniale, video chat on-line pentru consiliere matrimonială și psihologică, site-uri de matrimoniale.

Opiniile și propunerile de modificări atât pentru procedura de implementare a programului Femeia Antreprenor 2024, cât și pentru grila de punctaj, aflate în consultare publică, pot fi transmise până marți, 12 martie 2024, la adresa de e-mail dgafimm@imm.gov.ro .

Ulterior, MEAT ar urma să publice procedura oficială și grila de punctaj și să deschidă mai apoi sesiunea de depunere a cererilor de finanțare pe portalul de Granturi IMM, menționat în proiectul de procedură.

Parallax

Vizualizari
35205
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
A
F
Buna ziua,
In grila de punctaj apare punctul C - 1,2 si 3.
Intrebarea mea este urmatoarea: daca firma a fost infintata in decembrie 2022, neavand emisa nici o factura emisa pana la finalul anului, poate aplica in conditile in care a inceput emiterea facturilor in anul 2023 inregistrand profit, sau este necesar ca firma sa aiba o vechime de minim 2 ani fiscali ?
Va multumesc !

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri