Claudiu Zamfir

UE a prelungit până la finalul anului 2024 permisiunea ca statele membre să dea ajutoare suplimentare fermierilor europeni, în „cadrul temporar Ucraina”

euro-bani-fermier-dreamstime

Comisia Europeană a prelungit parțial, până la data de 31 decembrie 2024, așa-numitul „cadru temporar Ucraina”, pentru a da statelor membre posibilitatea să acorde ajutoare de minimis suplimentare fermierilor din țările respective, 6 luni în plus, cu respectarea normelor de concurență.

De exemplu, în România, „Cadrul temporar Ucraina” este utilizat pentru schema de sprijin IMM Plus, care a fost reactivată recent, prin care antreprenorii din diverse sectoare (inclusiv fermierii) vor putea obține credite bancare cu dobânzi subvenționate de stat. Schema românească este valabilă până la 30 iunie 2024, fiind limitată la vechiul termen al „Cadrului temporar Ucraina”.

Potrivit unui comunicat transmis StartupCafe.ro, executivul comunitar a decis astfel o prelungire limitată a secțiunii 2.1 din Cadrul temporar de criză și de tranziție pentru ajutoarele de stat (TCTF) pentru sectorul agricol primar, precum și pentru sectoarele pescuitului și acvaculturii.

Această decizie de a amâna eliminarea treptată a TCTF permite statelor membre să acorde pentru încă șase luni, până la 31 decembrie 2024, cuantumuri limitate de ajutoare întreprinderilor care își desfășoară activitatea în sectoarele respective. Astfel, statele membre vor avea la dispoziție mai mult timp pentru a pune în aplicare măsuri de sprijin.

În continuare, statele membre vor putea acorda firmelor europene (afectate de criză sau de sancțiunile impuse și contramăsurile luate ulterior, inclusiv de către Rusia) ajutoare de până la 280.000 EUR pentru sectorul agricol și de până la 335.000 EUR pentru sectoarele pescuitului și acvaculturii.

În toate celelalte sectoare, se pot acorda ajutoare de până la 2,25 milioane EUR până la 30 iunie 2024.

„Prin ajustarea de astăzi a Cadrului temporar de criză și de tranziție, Comisia își demonstrează din nou capacitatea de a acționa rapid și de a acorda statelor membre mai mult timp pentru a oferi sprijinul necesar fermierilor și pescarilor care se confruntă în continuare cu provocări specifice ca urmare a perturbărilor pieței cauzate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. În același timp, instrumentele temporare de ajutor de stat trebuie să fie limitate la nevoile specifice aferente crizei. Prin urmare, este o veste bună că alte elemente ale cadrului vor fi eliminate treptat, conform planificării, deoarece nu mai sunt necesare. Acesta este un semnal pozitiv al redresării în curs a Europei în urma crizelor cu care ne confruntăm”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședintă executivă responsabilă cu politica în domeniul concurenței.

În continuare, celelalte dispoziții ale Cadrului temporar de ajutor de stat rămân neschimbate:

  •     secțiunea 2.1, care permite statelor membre să acorde cuantumuri limitate de ajutoare, va fi eliminată treptat până la 30 iunie 2024 pentru toate sectoarele, mai puțin pentru producția agricolă primară, pescuit și acvacultură;
  •     secțiunea 2.4, care permite statelor membre să acorde ajutoare pentru compensarea prețurilor ridicate la energie, va fi, de asemenea, eliminată treptat până la 30 iunie 2024;
  •     secțiunile 2.2 și 2.3 privind sprijinul de lichiditate sub formă de garanții de stat și de împrumuturi subvenționate și secțiunea 2.7 privind măsurile menite să sprijine reducerea cererii de energie electrică au fost deja eliminate treptat la 31 decembrie 2023; în timp ce
  •     secțiunile 2.5, 2.6 și 2.8, care vizează accelerarea tranziției verzi și reducerea dependențelor de combustibili, vor rămâne disponibile până la 31 decembrie 2025.

Comisia va propune creșterea ajutoarelor de minimis în agricultură

Separat de modificarea decisă acum, Comisia Europeană va lansa și o revizuire a Regulamentului privind ajutoarele de minimis în sectorul agricol, având în vedere presiunea inflaționistă din ultimii ani și prețurile ridicate ale materiilor prime.

În prezent, în normal (în afara „Cadrului Ucraina”), statele membre pot acorda sectorului agricol un sprijin de până la 20.000 EUR per beneficiar (25.000 EUR, dacă statul membru are un registru central pentru înregistrarea ajutoarelor de minimis) pentru o perioadă de 3 ani, fără a notifica ajutorul în prealabil Comisiei în vederea aprobării.

Normele de minimis pot fi utilizate de statele membre pentru a oferi fermierilor sume mici de sprijin, într-un mod rapid și flexibil, în ideea că aceste ajutoare de minimis nu au niciun impact asupra concurenței și a schimburilor comerciale de pe piața unică.

Normele de minimis în sectorul agricol au fost revizuite ultima dată în 2019 și vor trebui revizuite din nou înainte de expirarea lor prevăzută la 31 decembrie 2027.

Parallax

Vizualizari
424
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri