Adi Iacob

VIDEO "Tinder-ul" joburilor din IT, lansat de un român și finanțat de Primăria Londrei

Thumbnail

Un tânăr din Bârlad a dezvoltat la Londra un start-up care reimaginează modul în care companiile din întreaga lume recrutează talentele și specialiștii din domeniile tehnice. Hackajob, cofondat de Răzvan Creangă (27 ani), folosește inteligența artificială pentru a potrivi candidații cu angajatorii, pe baza cunoștiințelor în diferite domenii. Platforma a atras recent o investiție de 6,7 milioane de dolari și a obținut în total 8 milioane de dolari finanțare, își propune o creștere accelerată prin dublarea numărului de angajați în următorul an. 

”Am început Hackajob pentru a rezolva o mare problemă - și anume - faptul că oamenii tehnici nu sunt înțeleși foarte bine de oamenii non-tehnici. Și asta se vede în procesele de recrutare. 

Eu cred că e nevoie în piață de o platformă care poate să dea posibilitatea oamenilor tehnici să arate ceea ce știu ei să facă cu adevărat. Oamenii tehnici, sau chiar în general, nu toți oamenii sunt buni la scris CV-uri. Nu este vorba despre cum scrii CV-ul, ci este vorba despre abilitățile tale. 

Și cumva, pe Hackajob, când intri ca și client, vezi profilul unui candidat, noi îți arătăm foarte mare, și chiar prima secțiune, «uite cât de bine a făcut exercițiul acesta; uite că a luat 90%; tu chiar ar trebuie să intervievezi persoana asta». Și avem o altă secțiune care îți spune de ce am făcut o potrivire între acel candidat și jobul tău", explică Răzvan. 

Fondat în noiembrie 2014 de către antreprenorul român și colegul său din facultate, Mark Chaffey, hackajob s-a născut după ce Răzvan a colaborat cu o agenție de recrutare în 2014 pentru a-i ajuta să își contureze și implementeze strategia digitală. 

"În 2015 am avut de luat decizia de a face o echipă de produs, fie în Londra, fie în România. De ce (am ales) România? Practic noi avem un nucleu de oameni în biroul din Iași, oameni cu care mai lucrasem în trecut

Inițial am pornit cu o investiție de la un business angel din România - Dragoș Nicolaescu. Pe Dragoș îl știam dinainte de Hackajob, pentru că investise și într-o altă afacere de-a mea. La Hackajob am avut 10.000 de lire sterline, după am mai luat încă vreo 5000 și după am mai luat încă vreo 15.000. Dar inițial, inițial, am început doar cu 10.000. 

A fost foarte folositor că nu a trebuit să angajăm programatori. Primul produs minim viabil (MVP) l-am construit eu. Țin minte că am programat o lună, o lună și jumătate. 

Cea mai mare parte a banilor au fost investiți în marketing. Aveam un tool prin care făceam vânzări, aveam o persoană care se ocupa de marketing și o plăteam, plus diferite tool-uri.

În birou n-am investit pentru că cei de la King's College London ne-au dat șansa să lucrăm în birouri super tari, cu toate facilitățile, gratis. Asta doar din cauză că am terminat un master la King's College London", a spus tânărul antreprenor. 

După finanțarea de 6,7 milioane atrasă în urmă cu aproximativ două luni, din partea AXA Venture Partners și Downing Ventures, hackajob va investi în recrutarea de noi talente, astfel încât numărul angajaților va crește la aproximativ 50 de specialiști în biroul companiei din Iași în următoarele nouă luni, fată de 20 în prezent. 

Firma își va extinde echipa cu 40 de specialiști în Marea Britanie, astfel încât numărul acestora va ajunge la aproape 90 pană la finalul anului viitor. De asemenea, hackajob va deschide birouri fizice în majoritatea huburilor de tehnologie și antreprenoriat. 

"Operăm pe piețele din Franța, Germania, suntem în România, dar nu operăm pe piață - doar avem o echipă acolo și aici în Londra, unde e biroul cel mai mare. 

Am crescut aproximativ de 20 x (de ori) în ultimii 2 ani. De echipă nu mai spun, angajăm undeva între 15 și 20 de oameni lunar. (...) Cu tot cu România și Anglia, suntem 70, dar mai încep vreo 5 oameni săptămâna viitoare, au început încă 3 azi, mai începe o persoană mâine - adică pot să zic că suntem 70 acum și o să fim 100 în 2 luni. 

Nu vreau să se înțeleagă greșit. Noi nu vrem să scalăm neapărat angajând foarte mulți oameni", a menționat cofondatorul hackajob. 

Startup-ul hackajob a fost acceptat în 2015 în programul de accelerare Techstars din Londra, iar printre primii investitori în companie s-a numărat Ahmed Medhat, managerul care a înființat biroul de data science al Facebook din Londra. Compania a mai atras investiții din partea lui Alistair Williams, fost CFO al BG Group, GSK și Diageo. De asemenea, unul dintre primii investitori în companie a fost Dragoș Nicolaescu, business angel în România. 

Startup-ul cu origini românești a fost finanțat anterior și de London Co-Investment Fund, fond de investiții al Primăriei din Londra.

Inteligența artificială în domeniul recrutării 

Hackajob folosește un algoritm tehnologic de matching , iar printre clienții startup-ului se numără companii cunoscute la nivel global, precum Apple, Vodafone, Barclays, Capgemini și KPMG.

"Inteligența artificială ne-a ajutat foarte mult să optimizăm procesul ăsta de potrivire între candidat și job. Noi, o bună perioadă de timp, am avut oameni care au făcut procesul ăsta manual. Efectiv aveam candidați în comunitate și îi selectam. Dar am avut tot timpul partea asta de inteligență artificială care observa ce se întâmplă. 

Știi când noi ca oameni, ne uităm la ceva și ne dăm seama că «aaa, asta înseamnă defapt chestia asta» - procesul acesta de gândire super rapid este tot un fel de machine learning. Ne folosim de toată experiența noastră acumulată din trecut și folosim un anumit algoritm în creierul nostru pentru a lua o anumită decizie", explică Răzvan Creangă. 
 

Parallax

Vizualizari
7430
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri