Denisa Crăciun

ONG-urile și școlile din România pot obține finanțare printr-un program lansat de Kaufland

aplica-dreamstime.jpg

ONG-urile mici și școlile românești se pot înscrie într-un program lansat de Kaufland România prin care pot obține finanțare de până la 10.000 EUR pentru implementarea de proiecte de responsabilitate socială.

Programul Start ONG, implementat de Asociația Act for Tomorrow are un buget total de 500.000 EUR pentru ONG-uri mici, instituții de învățământ și cu rol social, precum și grupuri informale.

Detalii despre înscriere și despre regulamentul ediției din 2024 se găsesc AICI și AICI

În 2024, cea de-a șasea ediție a programului se dezvoltă prin noile instrumente de sprijin pentru ONG-urile participante, Academia și Caravana Start ONG, ce constau atât în resurse deschise, cât și în programe de formare accelerată adresate liderilor organizațiilor.

Acestea vor veni în întâmpinarea nevoilor specifice cu care se confruntă organizațiile mici și cele aflate la început de drum și vor avea ca principal obiectiv creșterea capacității organizațiilor participante, pentru a consolida sectorul neguvernamental de la nivel local, se arată într-un comunicat transmis, luni, StartupCafe.ro.

Totodată, vor fi derulate și campanii de comunicare.

Cel mai simplificat instrument de finanțare se lansează pe data de 1 mai 2024, ora 9:00, atunci când se va deschide primul apel de proiecte. Pe site-ul programului, www.startong.ro, la rubrica „Înscriere”, sunt disponibile și regulile de aplicare și evaluare, exemple de proiecte derulate prin program și documentele obligatorii pentru participare. 

Propunerile pentru finanțare trebuie înscrise pe platforma Start ONG începând cu data de 1 a fiecărei luni calendaristice. Programul se desfășoară în perioada mai – decembrie 2024.

 

Organizațiile pot să dezvolte și să implementeze proiecte de responsabilitate socială, în domeniile educație, social, mediu, sănătate și cultural, aplicând lunar pentru una dintre cele trei categorii de finanțare:

·       Pragul I: până la 1.000 EUR;

·       Pragul II: între 1.000 și 5.000 EUR;

·       Pragul III: între 5.000 și 10.000 EUR.

Proiectele sunt evaluate și finanțate în regim de apel de selecție folosind principiul „primul aplicant – primul evaluat”. Astfel, în timpul fiecărui apel, Asociația Act for Tomorrow va evalua proiectele în ordinea solicitărilor primite până la epuizarea bugetului lunar.

Principalele noutăți pentru ediția 2024 în ceea ce privește procesul de finanțare sunt: pentru luna mai, bugetul și numărul proiectelor eligibile se dublează; pragul I, cu finanțări de până la 1.000 euro, va deveni dedicat unităților de învățământ și grupurilor informale/ de inițiativă, pe toată durata programului; în luna iunie, va fi organizat un apel special pentru proiecte strategice cu o valoare cuprinsa între 5.000 și 10.000 de euro, unde pot aplica ONG-urile și fundațiile.

Programul are scopul de a facilita procesul de micro finanțare pentru ONG-urile aflate la început de drum, instituțiile de învățământ și grupurile informale/de inițiativă și de a susține proiecte care au un impact pozitiv în comunitățile în care sunt implementate.

Academia Start ONG, parte a programului, este structurată pe 3 componente, prin care se vor dezvolta o bibliotecă de resurse și o serie de webinarii pe subiecte precum: Management de proiect, Financiar și Administrativ, Comunicare, Voluntariat, Fundraising, Managementul Resurselor Umane etc., acestea fiind deschise și accesibile oricărei organizații care are nevoie de resurse și experiențe de învățare.

De asemenea, presupune și un program de mentorat pentru beneficiarii programului Start ONG, în cadrul căruia organizațiile vor învăța să gestioneze bugete, să elaboreze strategii, să monitorizeze și să evalueze proiecte etc. La finalul acesteia, se va organiza un eveniment de învățare accelerată, cu traineri și invitați care vor ajuta participanții să găsească soluții pentru problemele cu care se confruntă și le vor oferi instrumente pentru dezvoltarea organizațiilor, în funcție de nevoile specifice.

În cadrul Caravanei Start ONG, echipa programului va avea întâlniri regionale atât cu ONG-urile participante în program, cât și cu cele necâștigătoare, pentru a cunoaște oamenii din spatele proiectelor finanțate, a susține sesiuni de formare și ateliere de lucru și a identifica perspectivele și necesitățile sectorului neguvernamental.

Parallax

Vizualizari
1365
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri