Claudiu Zamfir

Noi finanțări de 500.000 - 2 milioane Euro pentru firme IT românești, dintr-un fond susținut de Uniunea Europeană

Thumbnail

Startup-urile IT românești pot obține noi finanțări de capital de risc de 500.000 - 2 milioane de euro fiecare, printr-un fond de investiții lansat, marți, la Sofia, cu susținerea Uniunii Europene.

Firma de investiții bulgară LAUNCHub Ventures și-a lansat noul fond de investiții de 44 de milioane de euro, cu perspective de a ajunge la 70 de milioane de euro până în a doua jumătate a anului 2021.

Fondul sofiot spune că va finanța peste 25 de firme IT din Europa Centrală și de Est, în următorii 4 ani,  și îi invită și pe antreprenorii români să-i solicite investiții:

„Ce înseamnă asta pentru fondatorii români de startup-uri? LAUNCHub Ventures caută afaceri scalabile cu tracțiune inițială și fondatori pasionați, originari din sud-estul Europei și din regiunea extinsă a Europei Centrale și de Est. Dacă ești un fondator care corespunde acestor criterii, spune-ne mai multe AICI - ne întâlnim activ cu fondatorii. Dacă ești un fondator român stabilit în afara României, contactează-ne și tu!” - spune fondul de investiții, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

LAUNCHub Ventures caută startup-uri în principal din sectoare ca:

  • Software as a service (SaaS) pentru companii (B2B),
  • Tehnologii în domeniul financiar (Fintech),
  • Tehnologii în domeniul imobiliarelor (Proptech),
  • Big Data,
  • Inteligență artificială (AI),
  • Marketplace,
  • Tehnologii digitale în sănătate (Digital Health),
  • Web 3.0 / Blockchain.

LAUNCHub Ventures este susținut de InnovFin Equity, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, prin programul Horizon 2020 și Fondul European de Investiții (FEI), precum și prin Fondul European pentru Investiții Strategice (FESI - parte a celebrului Plan Juncker lansat de precedenta Comisie Europeană).

De asemenea, statul bulgar pune bani în LAUNCHub Ventures prin instrumentul InvestBG Equity, susținut la rândul său tot de Fondul European de Investiții. LAUNCHub spune că este „în discuții avansate” cu alți alți investitori privați și instituționali.

  • Românii care au primit finanțare de la LAUNCHub Ventures

Firma bulgară de capital de risc LAUNCHub Ventures a finanțat, printre altele, startup-ul românesc de digitalizare a sectorului bancar FintechOS, fondat de Teodor Blidăruș și Sergiu Neguț. În decembrie 2014, românii au atras o rundă de investiții de 14 milioane de dolari, condusă de fondurile Earlybird Venture Capital și OTB Ventures, cu participarea GapMinder și Launchub Ventures. GapMinder și Launchub mai finanțaseră startup-ul românesc și mai înainte.

Un alt startup puternic finanțat de Launchub este GTMHub. Compania bulgară produce  software folosit de companii pentru planificare pe metoda OKR (obiective și rezultate cheie). Startup-ul fondat la Sofia, în 2015, are acum sediul principal la Denver, SUA, și a obținut în total investiții de peste 40 de milioane de dolari.

LAUNCHub Ventures le-a recrutat recent în echipa de investiții pe Raya Yunakova (de la PiLabs, Londra) și pe Mirela Yordanova (de la Google for Startups Campus, Londra). Directoarea financiară a fondului, Irina Dimitrova, a fost promovată partener.

Firma de investiții a fost fondată în ianuarie 2012, de doi antreprenori tech bulgari: Lyuben Belov și Todor Breshkov. În același an, în echipă a fost cooptat Rumen Iliev, fost consultant financiar la PwC.

Parallax

Vizualizari
2848
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri