Claudiu Zamfir

Finanțare de 65 milioane dolari pentru un startup AI co-fondat și de un IT-ist român

Razvan Ranca-Tractable

Un startup co-fondat, la Londra, de un IT-ist de origine română, care dezvoltă tehnologii de inteligență artificială pentru evaluarea pagubelor suferite de mașini și locuințe în urma unor incidente, a obținut, marți, o nouă finanțare de 65 de milioane de dolari, condusă de fondul japonez de investiții SoftBank Vision 2, unul dintre cei mai mari investitori în startup-uri tech, la nivel mondial.

La runda de investiții de serie E obținută acum de startup-ul Tractable au mai participat fondurile Insight Partners (SUA) și Georgian (Canada), care mai finanțaseră în trecut compania de tehnologii AI. Astfel, Tractable acumulează investiții totale de peste 180 de milioane de dolari, în cei 9 ani de existență, potrivit Crunchbase.

Compania a fost deschisă în 2014, la Londra, de programatorul de origine română Răzvan Ranca (director de tehnologie - CTO), alături de Alex Dalyac (CEO) și Adrien Cohen. În anul 2021, Tractable a anunțat că a ajuns unicorn, fiind evaluat la cel puțin 1 miliard de dolari, în urma unei investiții de serie D de 60 de milioane de dolari.

Răzvan Ranca avea doar 23 de ani când s-a deschis startup-ul. El a făcut facultatea în Scoția, la Universitatea Edinburgh, iar apoi masteratul, în Anglia, la Cambridge, ambele în informatică.

„Suntem încântați să lucrăm cu Alex, Răzvan și echipa lor, care au fost pionierii aplicării tehnologiilor de inteligență artificială și computer vision pentru a aduce eficiență în procesul de gestionare a daunelor de asigurări. Tractable are deja o tracțiune puternică în sectorul auto, în timp ce sectorul imobiliar reprezintă noua oportunitate interesantă, care este pregătită pentru schimbare”, a declarat Nahoko Hoshino, director de investiții în cadrul SoftBank Investment Advisers.

Tractable oferă un serviciu complex de evaluare a daunelor suferite de automobile și de locuințe, în urma unor accidente sau dezastre naturale, în vederea efectuării reparațiilor sau a acordării de despăgubiri de către firmele de asigurări.

Soluțiile tehnologice bazate pe inteligență artificială dezvoltate de Tractable sunt folosite în procesarea unor reparații și achiziții în valoare totală de 7 miliarde de dolari pe an, în sectoarele auto și imobiliar, potrivit companiei.

Cum se utilizează Tractable, în caz de accident auto? Pe scurt, clientul care a avut un accident cu daune face, cu telefonul său, fotografii mașinii avariate. Prin aplicația Tractable, cu tehnologie AI, clientul este îndrumat ce să fotografieze cât mai bine, astfel încât să furnizeze date de calitate pentru a se putea face o evaluare cât mai fidelă.

Softul estimează rapid și indică unde se poate face o reparație și unde e necesară schimbarea pieselor. De asemenea, pentru înlocuirea pieselor, Tractable oferă și variante de prețuri de la dealeri parteneri, în timp real.

În final, softul face o estimare totală inițială a costurilor, care poate fi folosită de asigurător și de service. Cei de la Tractable consideră că tehnologiile de intelgență artificială pot face evaluări mai precise decât ale angajaților companiilor de asigurări.

Soluția insurtech a Tractable este folosită de companii mari de asigurări, pentru a evalua mai precis și mai eficient daunele.

Parallax

Vizualizari
2622
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri