Denisa Crăciun

1 Decembrie 2023. LISTĂ: Startup-uri cu ADN românesc care ne fac mândri

Retrospectiva anului 2022 la categoria startup-uri

De 1 decembrie 2023, Ziua Națională a României, StartupCafe.ro îți prezintă o listă (incompletă) de startup-uri care s-au remarcat mai ales anul acesta și care ne fac să ne simțim mândri că suntem români. Sunt idei de afaceri cu ADN românesc care au obținut finanțare sau au ajuns peste granițele țării și, de asemenea, care pot servi ca model și pentru alți antreprenori de la noi din țară. 

Pentru lista incompletă de 1 decembrie 2023, StartupCafe.ro a selectat 25 de startup-uri fondate sau co-fondate de antreprenori români, care acoperă diverse domenii. Te invităm să o descoperi!

  • Siena AI - startup lansat în anul 2022, la San Francisco, de către antreprenorii români Andrei Negrău (co-fondator și CEO) și Lisa Popovici (co-fondator și CMO). Startup-ul american al românilor a dezvoltat o platformă, bazată pe inteligență artificială, de customer service, destinată comerțului electronic. În 2023 Siena AI a obținut o finanțare de 4,7 milioane de dolari de la un grup de investitori, printre care Sierra Ventures, Parri Passu Ventures, SpaceStation Investments, Village Global, The Council și OpenSky Ventures.
  • Likeminded - startup deschis în 2020 la Berlin, de românul Ștefan Anca (CTO), Kimberly Breuer (CEO), Maximilian Heberger (co-CEO) și Josu García de Albizu (CPO). Likeminded, care oferă soluții digitale de sănătate mintală pentru companii, a ridicat în 2023 o rundă de finanțare de 7,4 milioane EUR.
  • Creatopy - startup lansat de Gabriel Ciordas, a obținut o investiție record în 2023, de 10 milioane dolari, de la fondurile 3VC (cu sediul la Viena) și Point Nine (cu sediul la Berlin). Startup-ul a lansat o platformă care folosește tehnologii de inteligență artificială pentru producția de reclame.
  • Instant.ro - platformă lansată în 2022 de Dan Marc și Paul Gheorghiu, fondatorii startup-ului Footprints AI, a atras anul acesta o investiție de 300.000 EUR. Startup-ul a lansat o platformă ce permite tranzacționarea autoturismelor rulate, pe baza prețului calculat aproape instantaneu și propus de softul de inteligență artificială. 
  • Zitamine Nutrition - startup lansat în 2021 de Alexandra Stroe și Iulia Ghiță, îşi propune să schimbe modul în care oamenii iau suplimente nutritive. Zitamine Nutrition a ridicat o finanțare de 350.000 EUR în 2023 pentru a se extinde în afara țării. La runda de finanțare au participat trei fonduri de investiții din România (V7 Capital, Cleverage VC și The Mavers Ventures), și o serie de investitori individuali din comunitatea Bravva Angels.
  • Flip - startup-ul românesc de telefoane și tablete recondiționate, deschis în 2019 de trei tineri antreprenori români, a anunțat în 2023 că intră pe piața din Grecia. Startup-ul înființat de Alin Luca, Alex Burghelia și George Moroianu, mai este prezent, pe lângă România, și în Bulgaria și Ungaria.
  • Sales Partner - platformă IT pentru piața auto, lansată în 2020 de Felicia și Sorin Bârsan, a primit în 2023 o investiție de la Fortech Investments. Cu runda de finanțare tip seed ridicată, pe care o va folosi pentru extindere pe piețe internaționale, soluția IT a ajuns la investiții de peste 650.000 EUR.
  •  .lumen (dotLumen) - startup-ul originar din Cluj a câștigat în 2023 premiul pentru Incluziune la un concurs în Portugalia și a primit 20.000 EUR. Startup-ul fondat de Cornel Amariei, Gabriel Chindriş și Mihai Ivașcu dezvoltă dispozitive care pot fi purtate ca niște ochelari de persoanele cu deficiențe de vedere și care pot înlocui câinii ghid, cu ajutorul inteligenței artificiale și al roboticii.
  • Nooka Space - lansat în 2020 de antreprenorul român Sandu Băbășan, dezvoltă o rețea de birouri de proximitate hi-tech, ce pot fi rezervate prin aplicație de mobil. Startup-ul a anunțat anul acesta că a obținut o nouă finanțare, de 2 milioane EUR. 
  • Databricks -  fondat în anul 2013 de un grup de profesori de la University of California, Berkeley, dezvoltă tehnologii pentru baze de date. Printre fondatorii săi se numără CEO-ul companiei, suedezul Ali Ghodsi, precum și doi informaticieni de origine română: Ion Stoica (președinte executiv al companiei) și Matei Zaharia (chief technologist). Databricks a obținut în 2023 o finanțare de peste 500 de milioane de dolari. 
  • Druid - startup-ul fondat în România, în 2018, de antreprenorul Liviu Drăgan, a atras o rundă de finanțare de 30 milioane dolari în 2023. Druid vrea să folosească finanțarea pentru accelerarea expansiunii internaționale, în special pe piața din SUA. Startup-ul a lansat o platformă end-to-end pentru construirea, implementarea și scalarea aplicațiilor conversaționale de business bazate pe inteligență artificială.
  • Tractable - startup-ul co-fondat, la Londra, de un IT-ist de origine română, dezvoltă tehnologii de inteligență artificială pentru evaluarea pagubelor suferite de mașini și locuințe în urma unor incidente. Compania a fost deschisă în 2014 de programatorul de origine română Răzvan Ranca (director de tehnologie - CTO), alături de Alex Dalyac (CEO) și Adrien Cohen. În 2023, startup-ul a ridicat o finanțare de 65 de milioane de dolari.
  • BotsAndUS - devenit între timp Dexory, a fost fondat la Londra, în anul 2015, de Andrei Dănescu, Adrian Negoiță și Oana Jinga. Startup-ul care face roboți pentru depozite și logistică, a atras o investiție de 19 milioane de dolari într-o rundă de finanțare Serie A condusă de firma de venture capital Atomico.
  • Outdid - înființat în 2022, la Londra, de românca Ana Maria Pricop (COO) împreună cu Zvezdin Besarabov (CEO) a lansat o soluție software de verificare a identităţii cu grad de protejare a informaţiilor personale. Startup-ul a obținut o finanțare de 2,5 milioane de dolari în 2023. 
  • Stailer - startup fondat în 2021 de Andrei Ursachi (CEO), Attila Gere (CTO în cadrul companiei), Bogdan Clipici (CBO) și Naliciadji Vladislav (Chief Product Officer). Startup-ul de rezervări online pentru saloane de înfrumusețare a anunțat în 2023 că a obținut o investiție de 150.000 EUR de la un investitor german.
  • FlowX.AI - a obținut în 2023 o finanțare de capital de risc de 35 de milioane de dolari, într-o rundă de investiții susținută de mari fonduri de investiții din străinătate, dar și de finanțatori din România. Fondat în anul 2020, de antreprenorii IT Ioan IacobȘerban Chiricescu și Radu Cautiș, startup-ul ajută instituțiile financiare să creeze experiențe unificate, de tip omnichannel atât pentru clienți cât și pentru angajați, fără a fi nevoie să-și schimbe sistemele și infrastructura existente.
  • Hackajob - startup co-fondat la Londra de un tânăr antreprenor din Bârlad, a primit o finanțare de 25 de milioane de dolari într-o rundă de investiții Serie B, în 2023.  Startup-ul cu birouri la Iași, New York și Londra, înființat în 2014 de românul Răzvan Creangă și colegul său de facultate Mark Chaffey, folosește inteligența artificială pentru a potrivi candidații cu angajatorii.
  • Pluria -  fondat în 2020 de antreprenorii români Andrei Crețu (CEO) și Gabriela Drăghia (CRO), a lansat o platformă care pune la dispoziția companiilor o rețea de spații de birou flexibile din care se poate lucra: hub-uri de coworking, lounge-uri de hoteluri, cafenele etc. Startup-ul a obținut anul acesta o finanțare de 2 milioane de dolari într-o rundă de investiții condusă de firma de capital de risc Eleven Ventures din Bulgaria. 
  • Bonapp.eco - startup-ul românesc care a lansat o aplicație de combatere a risipei alimentare a anunțat în 2023 că a încheiat o rundă de finanțare pre-seed de 600.000 EUR.
  • Videowise - platformă de video marketing pentru brandurile din e-commerce fondată în 2021 de designerul de produs Claudiu Cioba, compania fiind înregistrată în SUA. Startup-ul a primit la începutul anului o finanțare de 3 milioane de dolari de la fonduri de investiții de capital de risc și alți finanțatori. Printre clienții săi se numără și brandul de cosmetice Haus Labs by Lady Gaga, spune startup-ul.
  • Veridion - fondat în 2019 de Sorina Vlăsceanu împreună cu Florin Tufan și Mihai Vinaga. Startup-ul utilizează inteligență artificială (AI) pentru a analiza miliarde de pagini web pe săptămână, cu scopul de a construi și menține o bază de date cu adevărat precisă, la scară globală, de date despre companii. Recent, în februarie 2023, Veridion a obținut o finanțare de 6 milioane de dolari. 
  • Vatis Tech - a dezvoltat un algoritm speech to text pentru limba română. Startup-ul românesc fondat în 2020 de Adrian Ispas, Alexandru Nicolae Topală, Emanuel-Ioan Nazare și Gabriel Mureșanu a obținut în 2023 o finanțare de 650.000 EUR.
  • Digitail - startup ce a lansat o aplicație de stocare de informații și programări la medicul veterinar a anunțat la început de 2023 că a obținut o finanțare de 11 milioane de dolari într-o rundă de investiții serie A condusă de Atomico. Platforma Digitail a fost fondată în 2018 de trei tineri antreprenori români: Sebastian Gabor, Ruxandra Pui și Alexandru Tăbolcea, care a ales să plece din startup între timp.
  • NLX - cu sediul la New York, fondat de românii Andrei și Vlad Papancea, în anul 2018, a obținut o finanțare de 4,6 milioane de dolari la început de an. Startup-ul a lansat o soluție pentru companii, bazată pe inteligență artificială, prin care acestea pot comunica mai ușor cu clienții lor. 
  • Kubeark - startup de scalare de produse software. A fost lansat în 2022, de un grup de co-fondatori din care fac parte Bogdan Nedelcov (CEO), Teofil Harapcea (CTO) , Adrian Tudoran (VP of Engineering), George Dumitrașcu (VP of Customer Success), Bogdan Dumitru (VP of Product) și Mihai Faur (Board Member). Cu sediul central în New York, Kubeark are birouri în București, iar la început de 2023 a obținut o finanțare de capital de risc de 2,8 milioane de dolari.

---

Citește și:

Parallax

Vizualizari
1824
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri