Denisa Crăciun

Databricks, companie americană cu doi co-fondatori de origine română, evaluată la 43 miliarde dolari în urma unei investiții de 500 milioane dolari

Thumbnail

Compania americană Databricks, cu doi IT-iști de origine română printre fondatori, este evaluată la 43 de miliarde de dolari, după ce a obținut o finanțare de peste 500 de milioane de dolari. 

Runda de finanțare Serie I a fost condusă de firma de investiții T. Rowe Price, dar au mai participat, printre alții, și Andreessen Horowitz, Morgan Stanley, Nvidia și firma Capital One Financial, potrivit Reuters.

Databricks, fondată în anul 2013 de un grup de profesori de la University of California, Berkeley, dezvoltă tehnologii pentru baze de date. Printre fondatorii săi se numără CEO-ul companiei, suedezul Ali Ghodsi, precum și doi informaticieni de origine română: Ion Stoica (președinte executiv al companiei) și Matei Zaharia (chief technologist).

În 2021, Databricks a obținut o finanțare de 1,6 miliarde de dolari de la o serie de fonduri de investiții, în urma căreia a ajuns să  valoreze 38 de miliarde de dolari

Acum, în runda recentă de investiții obținută de companie, acțiunile au fost vândute la un preț de 73,50 dolari per acțiune, aproape egal cu prețul per acțiune stabilit în 2021, arată CNBC

Cine sunt antreprenorii de origine română din spatele Databricks

Ion Stoica este un nume de referință în Silicon Valley. Profesor la universtatea UC Berkeley, Ion Stoica s-a format ca inginer mai întâi în România, unde a obținut un masterat în inginerie electrică și informtică, la Politehnica din București (1989).  Stoica are și un doctorat la Carnegie Mellon University (SUA). În America, el a obținut numeroase premii și distincții în domeniul tehnologiei. Ion Stoica a mai co-fondat și alte companii puternice în SUA: Anyscale și Conviva.

Matei Zaharia s-a născut în România, dar când era copil, s-a mutat cu familia în Canada. El a făcut facultatea la Universitatea din Waterloo, Canada, iar apoi și-a luat doctoratul în SUA, la UC Berkeley, sub îndrumarea lui Ion Stoica. Matei Zaharia este cunoscut ca inventator al Apache Spark, unul dintre cele mai utilizate framework-uri în procesarea de date. În prezent, el predă la universitățile americane Stanford și MIT.

În 2023, revista americană Forbes i-au inclus pe Matei Zaharia (37 de ani) și Ion Stoica (58 de ani) pe lista mondială a miliardarilor, considerându-i antreprenori români, deși ei trăiesc în America de Nord de foarte mult timp. Cei doi IT-iști consacrați au averi cotate la câte 1,2 miliarde de dolari. 

Databricks, care are în prezent peste 6.000 de angajați, a ajuns la statutul de „decacorn”, adică o firmă tech care ajunge la o valoare estimată de cel puțin 10 miliarde de dolari în urma unor investiții obținute înainte de listarea la bursă.

Compania susține că are peste 10.000 de clienți la nivel global, arată TechCrunch

Parallax

Vizualizari
4923
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri