Claudiu Zamfir

Databricks, companie americană fondată și de doi antreprenori de origine română, cumpără o firmă din SUA

Thumbnail

Compania americană Databricks, care are printre co-fondatori și doi IT-iști de origine română, cumpără o firmă din SUA care dezvoltă tehnologii de protecție a datelor personale.

Databricks a anunțat miercuri că a ajuns la un acord pentru achiziționarea firmei americane Okera, care oferă soluții de protecție a datelor personale, inclusiv în spectrul inteligenței artificiale.

Databricks este o companie care dezvoltă tehnologii pentru baze de date, fondată în anul 2013, de un grup de profesori de la University of California, Berkeley. Printre cofondatori se numără CEO-ul companiei, suedezul Ali Ghodsi, precum și doi informaticieni de origine română: Ion Stoica (președinte executiv al companiei) și Matei Zaharia (chief technologist).

În 2021, firma a fost evaluată la 38 de miliarde de dolari, când a reușit să obțină o rundă de finanțare de 1,6 miliarde de dolari de la o serie de fonduri de investiții.

În anul 2023, revista americană Forbes i-au inclus pe Matei Zaharia (37 de ani) și Ion Stoica (58 de ani) pe lista mondială a miliardarilor, considerându-i antreprenori români, deși ei trăiesc în America de Nord de foarte mult timp. Cei doi IT-iști consacrați au averi cotate la câte 1,2 miliarde de dolari, inclusiv ca urmare a valorii estimate a Databricks.

Parallax

Vizualizari
535
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri