Denisa Crăciun

OFICIAL: Compania IT Databricks, cu doi co-fondatori români, a obținut 1,6 miliarde dolari

Thumbnail

Compania americană Databricks, care are și doi co-fondatori de origine română, a obținut oficial o investiție de 1,6 miliarde de dolari și ajunge să valoreze 38 de miliarde de dolari.

Databricks confirmă astfel informațiile neoficiale, publicate anterior de presa americană, privind noua evaluare a firmei IT.

Runda de finanțare din seria H a fost condusă de Counterpoint Global (Morgan Stanley), alături de alți investitori precum Baillie Gifford sau Clear Bridge.

Cu această nouă investiție, firma care dezvoltă tehnologii pentru baze de date, ajunge la investiții totale de aproape 3,6 miliarde de dolari.

„Această nouă investiție este o reflectare a adoptării rapide și a cererii incredibile a clienților pe care o vedem pentru platforma Databricks Lakehouse și subliniază încrederea industriei și a investitorilor în viziunea noastră […]”, a spus Ali Ghodsi, Co-fondator și CEO (director general) Databricks.

Astăzi, sute de organizații de top din întreaga lume utilizează platforma Databricks Lakehouse.

Penltima investiție obținută de Databricks a fost în februarie 2021, când compania IT a fost evaluată la 28 de miliarde de dolari, în urma unei runde de investiții de 1 miliard de dolari, conduse de Franklin Templeton, cu participarea CapitalG (fond de investiții Google), Amazon și a Microsoft.

Compania Databricks, care dezvoltă tehnologii pentru baze de date, a fost fondată în anul 2013, de un grup de profesori de la University of California, Berkeley. Printre cofondatori se numără CEO-ul companiei, suedezul Ali Ghodsi, precum și doi informaticieni de origine română: Ion Stoica (președinte executiv al companiei) și Matei Zaharia (chief technologist).

Ion Stoica (55) e un nume de referință în Silicon Valley. Profesor la universtatea UC Berkeley, Ion Stoica s-a format ca inginer mai întâi în România, unde a obținut un masterat în inginerie electrică și informtică, la Politehnica din București (1989).  Stoica are și un doctorat la Carnegie Mellon University (SUA). În America, el a obținut numeroase premii și distincții în domeniul tehnologiei. Ion Stoica a mai co-fondat și alte companii puternice în SUA: Anyscale și Conviva.

Matei Zaharia s-a născut în România, dar, când era copil, s-a mutat cu familia în Canada. El a făcut facultatea la Universitatea din Waterloo, Canada, iar apoi și-a luat doctoratul în SUA, la UC Berkeley, sub îndrumarea lui Ion Stoica. Matei Zaharia este cunoscut ca inventator al Apache Spark, unul dintre cele mai utilizate framework-uri în procesarea de date. În prezent, el predă la universitățile americane Stanford și MIT.

Parallax

Vizualizari
711
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri