Claudiu Zamfir

Startup fondat, anul trecut, și de un IT-ist român, finanțat cu 60 milioane dolari, în SUA

Thumbnail

Un IT-ist româno-american, alături de alți antreprenori, a fondat, anul trecut, în SUA, un startup de software, iar acum a ajuns la finanțări totale de 60,6 milioane de dolari, obținute de la fonduri de investiții puternice.

Ion Stoica (55) e un nume de referință în Silicon Valley. Profesor la universtatea UC Berkeley, el a fondat, în 2019, startup-ul Anyscale, alături de doi tineri antreprenori, Robert Nishihara și Philipp Moritz.

Joi, compania la care inginerul român este președinte executiv a obținut o rundă de investiții de serie B de 40 de milioane de dolari. Finanțarea este condusă de fondul de investiții NEA, care a finanțat, printre altele, și companii ca Robinhood (aplicație de tranzacționare la bursă),  Cloudflare (servicii online) sau Coursera (cursuri online).  La investiția în Anyscale au mai participat alte mari fonduri din SUA: Andreessen Horowitz (a16z), Foundation Capital și Intel Capital, potrivit unui comunicat publicat pe Business Wire.

Anul trecut, în decembrie, startup-ul obținuse o investiție de serie A de 20,6 milioane de dolari.

Anyscale este o firmă software de distributed computing, care își propune să ajute developerii cu resurse limitate să dezvolte aplicații care altfel pot fi realizate doar de companii mari.  Anyscale are la bază Ray, un framework open source pentru aplicații distribuite, dezvoltat de Stoica și echipa sa la universitatea Berkeley.

Ion Stoica nu este la prima companie de acest gen. În 2016, el a cofondat compania Databricks (platformă de procesare pentru big data), care a ajuns la venituri de 200 de milioane de dolari pe anul 2019. De asemenea, în anul 2006, a co-fondat compania Conviva (analiză integrată pentru streaming-ul video).

Ion Stoica s-a format ca inginer mai întâi în România, unde a obținut un masterat în inginerie electrică și informtică, la Politehnica din București (1989).  El are și un doctorat la Carnegie Mellon University (SUA). În America, el a obținut numeroase premii și distincții în domeniul tehnologiei.

Parallax

Vizualizari
3365
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri