Claudiu Zamfir

Compania americană Databricks, înființată și de doi IT-iști de origine română, valorează 28 miliarde dolari

Thumbnail

Compania americană Databricks, care are printre fondatori și doi IT-iști de origine română, a anunțat oficial că a ajuns să valoreze 28 de miliarde de dolari după ce a obținut o finanțare de 1 miliard de dolari, cu participarea fondului de investiții Google, Amazon și a Microsoft.

Săptămâna trecută, surse apropiate tranzacției au declarat presei americane de business că Databricks urma să încheie o investiție de până la 2 miliarde de dolari, la o evaluare a companiei de 27 sau 29 de miliarde de dolari. Pe 1 februarie, s-a confirmat și oficial investiția de serie G, care se ridică însă la 1 miliard de dolari, cu o valoare post-money a companiei de 29 de miliarde de dolari, ceea ce înseamnă de fapt că firma a fost evaluată mai bine ca preț pe acțiune.

Runda de finanțare a fost acordată de firma de investiții americană Franklin Templeton, care administrează în România Fondul Proprietatea. La investiție au mai participat noi investitori strategici, printre care CapitalG (fostul Google Capital), fondul de growth capital al Alphabet - compania-mamă a Google.

Un alt mare investitor care a intrat acum în Databricks este Amazon Web Services (AWS), subsidiară a gigantului e-commerce Amazon. De asemenea, la investiție au participat și Salesforce Ventures (fondul de investiții al companiei americane Salesforce, liderul mondial în soluții CRM), Canada Pension Plan Investment Board, Fidelity Management & Research LLC, precum și Whale Rock.

Și investitori mai vechi în Databricks au contribuit acum la investiția de 1 miliard de dolari: Microsoft, Andreessen Horowitz, Alkeon Capital Management, BlackRock, Coatue Management, T. Rowe Price Associates, Tiger Global Management.

Anul acesta, compania IT cu sediul la San Francisco intenționează să se listeze pe bursă.

Firmă care dezvoltă tehnologii pentru baze de date, Databricks a fost fondată în anul 2013, de un grup de profesori de la University of California, Berkeley. Printre cofondatori se numără CEO-ul companiei, suedezul Ali Ghodsi, precum și doi informaticieni de origine română: Ion Stoica (președinte executiv al companiei) și Matei Zaharia (chief technologist).

Ion Stoica (55) e un nume de referință în Silicon Valley. Profesor la universtatea UC Berkeley, Ion Stoica s-a format ca inginer mai întâi în România, unde a obținut un masterat în inginerie electrică și informtică, la Politehnica din București (1989).  Stoica are și un doctorat la Carnegie Mellon University (SUA). În America, el a obținut numeroase premii și distincții în domeniul tehnologiei. Ion Stoica a mai co-fondat și alte companii puternice în SUA: Anyscale și Conviva.

Matei Zaharia s-a născut în România, dar, când era copil, s-a mutat cu familia în Canada. El a făcut facultatea la Universitatea din Waterloo, Canada, iar apoi și-a luat doctoratul în SUA, la UC Berkeley, sub îndrumarea lui Ion Stoica. Matei Zaharia este cunoscut ca inventator al Apache Spark, unul dintre cele mai utilizate framework-uri în procesarea de date. În prezent, el predă la universitățile americane Stanford și MIT.

Parallax

Vizualizari
2503
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri