Claudiu Zamfir

Doi IT-iști de origine română, printre fondatorii unei companii americane de miliarde de dolari

Thumbnail

O companie IT americană, care are printre cofondatori și doi informaticieni de origine română, urmează să obțină o investiție de 2 miliarde de dolari, la o evaluare a firmei de până la 29 de miliarde de dolari, scrie presa americană de business.

Potrivit unor surse citate de San Francisco Business Times, compania Databricks, cu sediul la San Francisco, urmează să ridice o investiție de 2 miliarde de dolari cu participarea fondului de investiții Franklin Templeton, care administrează și Fondul Proprietatea din România. În urma acestei investiții, valoarea Databricks ar urma să ajungă la 29 de miliarde de dolari. Un alt jurnalist de tehnologie, Eric Newcomer, scrie că evaluarea firmei post-money va fi de 27 de miliarde de dolari.

Databricks, care vrea să se listeze pe bursă anul acesta, nu a confirmat însă informațiile privind această nouă eventuală investiție, potrivit TechCrunch.

În 2019, compania IT ridicase o rundă de investiții de 400 de milioane de dolari, la o evaluare a firmei de 6,2 miliarde de dolari.

Firmă care dezvoltă tehnologii pentru baze de date, Databricks a fost fondată în anul 2013, de un grup de profesori de la University of California, Berkeley. Printre cofondatori se numără CEO-ul companiei, suedezul Ali Ghodsi, precum și doi informaticieni de origine română: Ion Stoica (președinte executiv al companiei) și Matei Zaharia (chief technologist).

Ion Stoica (55) e un nume de referință în Silicon Valley. Profesor la universtatea UC Berkeley, Ion Stoica s-a format ca inginer mai întâi în România, unde a obținut un masterat în inginerie electrică și informtică, la Politehnica din București (1989).  Stoica are și un doctorat la Carnegie Mellon University (SUA). În America, el a obținut numeroase premii și distincții în domeniul tehnologiei. Ion Stoica a mai co-fondat și alte companii puternice în SUA: Anyscale și Conviva.

Matei Zaharia s-a născut în România, dar, când era copil, s-a mutat cu familia în Canada. El a făcut facultatea la Universitatea din Waterloo, Canada, iar apoi și-a luat doctoratul în SUA, la UC Berkeley, sub îndrumarea lui Ion Stoica. În prezent, Zaharia predă la Stanford și MIT.

 

Parallax

Vizualizari
5530
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri