Denisa Crăciun

LISTĂ 25 de startup-uri fondate de români, de urmărit în 2025

România

Startup-urile românești sau cu ADN românesc au fost active și în 2024: au atras finanțări importante, au anunțat că se extind pe piețe internaționale sau au lansat noi produse. Cu puțin timp înainte de noul an 2025, StartupCafe.ro îți prezintă o listă cu unele dintre cele mai promițătoare idei de afaceri din acest an, care merită urmărite și în viitor. 

Ca în fiecare an, am realizat o listă incompletă de startup-uri înființate în România sau co-fondate în străinătate de antreprenori români. Iată startup-urile selectate: 

1. Adapta Robotics - este un startup de robotică, fondat în 2015 de un grup de trei ingineri români, Mihai Crăciunescu, Cristian Dobre și Diana Baicu. La început funcționa ca un departament de robotică corporativ, dar în 2021 a devenit un startup independent. Adapta Robotics oferă soluții în diverse industrii, inclusiv în domeniul medical, auto, electronice de larg consum, producție, cercetare și dezvoltare, jocuri și recondiționare de echipamente și electronice. În 2024, startup-ul a obținut o finanțare de 2 milioane EUR de la Catalyst Romania. 

2. Dexory - Startup tech, care are sediul central la Londra. A fost înființat în anul 2015, sub denumirea de BotsAndUS, de Andrei Dănescu, Adrian Negoiță și Oana Jinga. Compania realizează roboți autonomi care lucrează în hipermarket-uri, depozite, clădiri de birouri sau aeroporturi și preiau de la oameni sarcinile repetitive și consumatoare de timp din procesele de culegere și analiză de date din teren, servicii de relații cu clienții și alte zone care ajută managerii să ia decizii informate. În 2024, compania britanică fondată de români și-a asigurat o finanțare de 80 de milioane de dolari. Runda a fost condusă de fondul de investiții german DTCP, susținut de Deutsche Telekom, dar au mai participat și alte fonduri de investiții precum Latitude Ventures, Wave-X și Bootstrap Europe și investitori existenți ca Atomico, Lakestar, Capnamic și alți investitori privați.

3. Cascade AI - este un startup de inteligență artificială co-fondat în SUA de românca Ana-Maria Constantin, în 2022. Într-un interviu video pentru StartupCafe.ro, antreprenoarea, în vârstă de 31 de ani, a povestit că a obținut cartea verde pentru reședință în SUA cu susținerea Microsoft, care a angajat-o, iar în timpul pandemiei COVID, tânăra româncă ajunsă în America a avut curajul să se desprindă de gigantul tech și să-și lanseze propriul startup de inteligență artificială alături de un cofondator american, Pulak Goyal. Startup-ul a atras o investiție seed de 3,75 milioane dolari condusă de Gradient, fondul de investiții al companiei americane Google, cu participarea fondurilor de venture capital Myriad Venture Partners și Success Venture Partners. 

Urmărește un video-interviu StartupCafe.ro cu Ana-Maria Constantin, co-fondatoare Cascade AI:

4. FintechOS - Startup-ul a lansat o platformă de top de management end-to-end al produselor financiare. FintechOS fost înființat la București, în anul 2017, de antreprenorii români Teodor Blidăruș și Sergiu Neguț. În 2024. startup-ul IT a obținut o finanțare de 60 milioane de dolari, într-o rundă de investiții Serie B+ condusă de firmele de investiții Molten Ventures, Cipio Partners și BlackRock, alături de investitori precum EarlyBird VC, OTB VC și Gapminder VC. Anul acesta, Teodor Blidăruș ne-a acordat și nouă un interviu. Antreprenorul a spus pentru StartupCafe.ro că pe piața românească a forței de muncă din IT s-a oprit „cavalcada de salarii peste salarii”, iar tehnologiile de inteligență artificială „aduc un echilibru într-o piață de forță de muncă în care ajunseserăm să plătim, în mod exagerat, niște oameni care nu aveau experiența necesară”. Vezi mai multe detalii AICI

5. BeeFast - Startup tech românesc de livrări rapide, fondat în 2019 de patru antreprenori români, Cristian Grozea, Marian Ionescu, Claudia Stroe și Andrei Curelea. Startup-ul a primit în 2024 o finanțare în valoare totală de 450.000 de dolari la Lucian Despoiu, unul dintre fondatorii eJobs și a anunțat că vrea să se extindă internațional. Platforma lansată de startup-ul românesc se adresează companiilor ce gestionează un flux ridicat de comenzi cu livrare rapidă. Soluția permite comercianților și furnizorilor de servicii, de la curierat la pizzerii și lanțuri de farmacii, controlul integral asupra operațiunilor de livrare.

6. Parol - Startup de inteligență artificială fondat în 2022 de jurnaliștii Claudiu Pândaru (CEO) și Alex Livadaru (COO), alături de Alex Tepeș (CTO), dezvoltator de soluții software și Valentin Ichim (Sales Manager), specialist cu experiență în vânzări. Startup-ul a dezvoltat o soluție de inteligență artificială care automatizează generarea de dosare medicale în timp real, după înțelegerea conversațiilor dintre medic și pacient. Serviciul generează în câteva secunde fișe medicale complete, permițându-le medicilor să se concentreze pe îngrijirea pacienților, susține startup-ul. În 2024, Parol a obținut o finanțare de 1,2 milioane EUR, într-o rundă de investiții condusă de fondul de capital de risc GapMinder Fund II.

7. Creatopy - Fondată în 2021, de Gabriel Ciordaș și Daniel Demian, platforma Creatopy permite brandurilor și agențiilor să eficientizeze procesele de creare a reclamelor digitale, sporind productivitatea și reducând considerabil atât costurile, cât și timpul de livrare ale campaniilor prin tehnologii AI. Compania a ajuns rapid la câteva mii de clienți globali și a reușit să obțină în 2023 o finanțare de 10 milioane de dolari în cadrul rundei de investiții Series A, susținută de Point Nine și 3VC. În 2024, startup-ul a fost selectat în comunitatea globală de antreprenori Endeavor. Astfel, Dan Oros, CEO-ul Creatopy, și Daniel Demian, co-fondator și director de produs (CPO) al companiei, au devenit membri ai rețelei internaționale care sprijină creșterea antreprenorilor cu impact asupra economiilor din care fac parte

8. QuickLegal -  Dezvoltă un sistem de automatizare a recuperării de facturi restante, cu ajutorul inteligenței artificiale. Startup-ul a fost fondat de trei avocate, Luminiţa Buşuricu, Iulia Caizer și Bianca Florea, în anul 2021. QuickLegal funcționează și ca un marketplace, care conectează persoanele fizice și IMM-urile cu avocați specializați printr-o platformă online. În 2024, startup-ul a primit finanțare de peste 368.000 EUR de la Institutul European pentru Inovație și Tehnologie (EIT Digital).

9. GoJoe - Startup tech londonez co-fondat de doi IT-iști români. Startup-ul a fost inițiat de doi avocați britanici, Will Turner (CEO) și Phil Steele (COO - director operațional). Ei i-au cooptat drept cofondatori tehnici pe românii Costantin Predescu (CTO - director de tehnologie) și Mihai „Bux” Bucșe (inginer principal). GoJoe a dezvoltat o aplicație de fitness și jocuri de echipă, folosită în principal de angajații companiilor, în team building-uri și la alte activități. GoJoe vine cu un sistem de gamification, prin care angajații companiilor sunt antrenați în jocuri și concursuri distractive, provocări virtuale, competiții cu puncte, hărți live de alergare și NFT-uri. De asemenea, utilizatorii pot face antrenamente virtuale, alături de influenceri și sportivi profesioniști. Startup-ul a reușit să obțină în 2024 finanțări de capital de risc de 3,7 milioane de lire sterline (4,3 milioane EUR), de la o serie de investitori, printre care și Superbet Ventures, fond de investiții al grupului Superbet.

10. Root Global - Startup german de tehnologie prin care firmele din sectorul alimentar își calculează amprenta de carbon. Startup-ul a fost deschis în 2021 la Berlin de Eric Oancea, un tânăr antreprenor de origine română, alături de co-fondatorul său, Maurice Hensl. Anul acesta, startup-ul  a obținut o rundă de investiții în valoare de 8 milioane de euro. Investiția seed a fost condusă de Christoph Janz, de la fondul german venture capital Point Nine. Într-un interviu acordat StartupCafe.ro, antreprenorul român în vârstă de 26 de ani a oferit câteva sfaturi simple românilor aflați la început de drum în business și tinerilor care pleacă acum în străinătate, după oportunități. „Avem o piață de tipul câștigătorul ia totul” - a spus Eric Oancea pentru StartupCafe.ro.

11. MixRift - Startup de jocuri de realitate augmentată, înființat în anul 2023 de trei antreprenori români: Bobby Voicu, David Pripas și Andrei Văduva. În 2024, startup-ul a obținut 1,6 milioane dolari într-o rundă de finanțare pre-seed. Runda a fost condusă de fondul românesc de investiții Underline Ventures și de Outsized Ventures din Londra, cu participarea firmei de capital de risc SOSV din SUA.

12. Youni - Startup românesc de tehnologie pentru educație fondat în 2017 de antreprenorul Andrei Nicolae. În 2024, Youni a obținut o finanțare de un milion de dolari, de la fondul ceh de investiții Soulmates Ventures, la care a participat și fondul de capital de risc Early Game Ventures, care a obținut capital și din fondurile europene PNRR. Startup-ul spunea, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro, că va utiliza investiția pentru a lansa pe piață o nouă tehnologie bazată pe inteligența artificială, de optimizare a proceselor de admitere în cadrul universităților de oriunde din lume. Youni colaborează cu peste 600 universități din Europa, Statele Unite, Asia și Australia.

13. Questo - Fondat în anul 2017 de Alex Govoreanu și Claudiu Petria, startup-ul a dezvoltat o aplicație de explorare a orașelor, care a ajuns să fie folosită în prezent de 500.000 utilizatori la nivel mondial.  În 2024, aplicația de turism a fost inclusă alături de alte două companii românești, Steepsoft AI și Ascendia, într-un top al startup-urilor de tehnologie cu cea mai mare creștere din regiune, conform clasamentului Deloitte Technology Fast 50 Europa Centrală. 

14. FieldOS - Fondat în 2021 de antreprenorii Cristian Dragomir și Ion Gavrilescu, a lansat o platformă de tip SaaS (software-as-a-service) ce oferă soluții avansate pentru optimizarea operațiunilor companiilor. FieldOS este un one-stop-shop digital pentru managementul angajaților care lucrează pe teren și al resurselor acestora, asigurând o gestionare proactivă și predictivă a activităților de mentenanță a activelor. Startup-ul IT românesc și-a asigurat o finanțare de 500.000 EUR în 2024, pe care intenționează să o folosească pentru creștere pe piața locală și extinderea operațiunilor în America de Nord.

15. Nordensa - Startup înființat în anul 2022, la Cluj-Napoca, de antreprenorul Adrian Docea, cu experiență în publicitate. În prezent, firma mai are un hub în Portugalia, la Porto. Startup-ul care a dezvoltat o platformă de descoperire de jucători pentru cluburile profesioniste de fotbal, a obținut o investiție de 1,65 milioane de euro, din partea mai multor investitori, printre care Vertical Seven Group, Cabrio Investment, DMA Development, David Lumby, Lasse Vibe, Emiliano Marcondes și Mads Davidsen. În decembrie 2024, Nordensa a aunțat că și-a asigurat o finanțare de capital de risc de 1,8 milioane de euro și este în căutare de bani suplimentari de la investitori individuali, pe platforma românească de equity crowdfunding SeedBlink

16. Educato AI - Startup tech de educație fondat în 2024 de Codruț Lemeni, un tânăr antreprenor român. Educato AI oferă elevilor de liceu pregătire gratuită și interactivă pentru examene, în special pentru Bacalaureat. Startup-ul a obținut o finanțare de 500.000 de dolari din partea acceleratorului american de afaceri Y Combinator. Y Combinator este un program prestigios din Silicon Valley care a lansat giganți tehnologici precum Airbnb, Reddit și Dropbox și alții. 

17. Ogre AI - Startup româno-britanic fondat de Matei Stratan, director general (CEO), Paul Muscă (CTO - chief tech­nical officer) și Mihai Cucuringu (CRO - chief research officer). Startup-ul specializat în soluții de prognoză bazate pe inteligență artificială pentru sectorul energetic, a obținut o investiție de 3 milioane EUR în cadrul unei noi runde de finanțare. Runda de finanțare a fost condusă de VERBUND X Ventures, fondul de investiții al principalului furnizor de energie electrică din Austria. Au mai participat investitori precum Early Game Ventures (fond românesc care a accesat și bani europeni din PNRR), Soulmates Ventures, MMC Greater London Fund și Sofia Angels Ventures.

18. Instant Factoring - Startup financiar (fintech) românesc înființat în anul 2018, de Cristian Ionescu și Elisa Rusu. Startup-ul a anunțat în 2024 că se lansează pe piața din Spania. De asemenea, în 2024, Instant Factoring a primit un împrumut subordonat în valoare de 5 milioane de lei (1 milion de euro) din partea Fondului European de Investiții (FEI), pentru a credita mai departe microîntreprinderile și firmele mici din România. 

19. The Cat Health Company (TCHC) - Startup biotech fondat de Alex Vodă (CEO) și Alex Băciță (COO), doi cercetători români specializați în domeniul longevității. Startup-ul și-a asigurat 500.000 EUR într-o rundă de finanțare condusă de fondul de investiții Early Game Ventures. Alex Vodă, CEO-ul startup-ului, este doctor în Medicină Moleculară și Celulară la Oxford și a publicat lucrări despre noi algoritmi de calcul, iar Alex Băciță, COO, a fost Senior Scientist la Charles River Laboratories, furnizor de servicii pentru descoperirea de medicamente și studii clinice. Cei doi antreprenori s-au cunoscut în timpul studiilor la Universitatea din Manchester și au colaborat în ultimii 10 ani. Fondatorii se concentreze pe domeniul cercetării longevității feline. Cei doi abordează cauzele principale ale îmbătrânirii și urmăresc să prevină sau să întârzie apariția mai multor tipuri de boli feline legate de vârstă.

20. Aevai Health - Startup care dezvoltă o tehnologie de inteligență artificială pentru sectorul medical, lansat în 2022 în Olanda de românca Alexandra Matei, alături de alți trei fondatori. Tânăra bucureșteancă ocupă poziția de director operațional (COO) în firmă. Startup-ul tech a obținut prima sa rundă de investiții, de la un fond de capital de risc din Eindhoven, care se numește chiar așa: Round One Ventures. Suma obținută nu a fost dezvăluită, dar investitorul spune că startup-ul va folosi banii pentru a își extinde aria de acoperire în toată Olanda și pentru a căuta noi oportunități de piață.

21. Deltia.AI - Startup IT ce dezvoltă tehnologii de inteligență artificială pentru fabrici, lansat în 2022, la Berlin, de programatorul român Silviu Homoceanu (director de tehnologie - CTO) și colegul său, Max Fischer (director general - CEO). Startup-ul și-a asigurat, în 2024, o finanțare de capital de risc de 4,5 milioane EUR de la investitori berlinezi. Runda de investiții seed a fost condusă de Cavalry Ventures, cu participarea Merantix, un fond de investiții bazat pe tehnologii de inteligență artificială, care mai finanțase anterior startup-ul. Printre investitorii care au avut încredere în Deltia.AI se mai numără lideri ai industriei, ca Max Viessmann (CEO al Viessmann Group) sau Edward Grefenstette (Google DeepMind).

22. .lumen (dotLumen) - Startup clujean fondat în 2020 de Cornel Amariei, Gabriel Chindriş și Mihai Ivașcu. .lumen dezvoltă dispozitive medicale care pot fi purtate ca niște ochelari de persoanele cu deficiențe de vedere și care pot înlocui câinii-ghid, la costuri mult mai mici. Dispozitivul folosește inclusiv tehnologii de inteligență artificială pentru a ajuta persoanele nevăzătoare să se orienteze independen, la deplasare. În 2024, startup-ul a câștigat Premiul I la o competiție organizată de Camerele de Comerț și Industrie Germane din străinătate (AHK). De asemenea, startup-ul a strâns în mai puțin de o zi un milion de EUR, finanțare de la investitorii individuali de pe platforma românească de crowdfunding SeedBlink.

23. FilmChain -  Fondat în 2018 de Maria Tânjală și Irina Albița, FilmChain este un startup de tehnologie financiară (fintech) dedicată industriei de film. Startup-ul de gestionare a veniturilor din industria internațională de film si televiziune, deschis în UK de cele două românce, și-a asigurat în 2024 o finanțare de 2,8 milioane EUR. Runda a fost condusă de fondul de investiții canadian Holt IntersXion, cu sprijinul fondului românesc de investiții ROCA X, DeBa Ventures, TechAngels Romania și HearstLab.

24. Revocalize AI - Startup lansat în 2024 de compozitorul Marius Moga și antreprenorul și artistul Sebastian Dobrincu. Startup-ul a creat o tehnologie de transformare vocală prin inteligență artificială, care permite utilizatorilor să modifice și să personalizeze audio în moduri creative. Revocalize AI a primit anul acesta titlul de „Cel mai promițător startup din cohorta 10” a programului Venture Accel. 

25. Genezio - Startup românesc care dezvoltă instrumente de automatizare a procesului de creare de aplicații pentru dezvoltatori. În echipa Genezio se află o parte din fosta echipă de conducere de la VectorWatch și Fitbit: antreprenorul în serie Andrei Pitiș în calitate de CEO, Bogdan Ripa, fost manager UiPath, în calitate de Chief Product Officer și Bogdan Vlad în calitate de Chief Technology Officer, cărora li s-a alăturat Paula Cionca în calitate de Chief Marketing Officer. Ideea de la care au pornit fondatorii a fost de a construi o platformă care să îmbunătățească procesul de codare și implementare atât pentru modele largi lingvistice (LLM) de inteligență artificială, cât și pentru front-end și back-end. Anul acesta, startup-ul a obținut o rundă pre-seed de 2 milioane dolari. Runda a fost condusă de fondul de capital de risc Gapminder Ventures, fiind prima investiție din cel de-al doilea fond al său. La această rundă de investiții, au mai contribuit Underline Ventures și un grup de investitori individuali  (angel investors), printre care Dan Ștefan, co-fondator al grupului Autonom.

Parallax

Vizualizari
2767
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri