Claudiu Zamfir
Startup-ul româno-britanic Ogre AI, specializat în soluții de prognoză bazate pe inteligență artificială pentru sectorul energetic, a obținut o investiție de 3 milioane EUR în cadrul unei noi runde de finanțare, potrivit unui comunicat transmis, miercuri, publicației StartupCafe.ro.
Runda de finanțare a fost condusă de VERBUND X Ventures, fondul de investiții al principalului furnizor de energie electrică din Austria. Au mai participat investitori precum Early Game Ventures (fond românesc care a accesat și bani europeni din PNRR), Soulmates Ventures, MMC Greater London Fund și Sofia Angels Ventures.
„Suntem încântați să colaborăm cu VERBUND pentru a ne dezvolta tehnologia și pentru a ne extinde pe noi piețe. Aceast parteneriat ne va ajuta să dezvoltăm soluții care vor aduce îmbunătățiri semnificative în sustenabilitatea și eficiența rețelelor energetice. Împreună ne propunem să oferim furnizorilor de energie soluții avansate bazate pe inteligență artificială, care să optimizeze operațiunile și să contribuie la tranziția globală către energia regenerabilă”, a declarat Matei Stratan (foto), fondator și CEO al Ogre AI.
„Prin investiția noastră în Ogre AI sprijinim o tehnologie inovatoare, care poate avea impact asupra întregii industrii energetice. Prin generarea de predicții mai precise pentru producția și consumul de energie, putem să integrăm mai eficient sursele regenerabile în activitate și să ne optimizăm rețelele. Acesta este un pas important în strategia noastră de a promova tehnologii inovatoare, care să susțină tranziția către un sistem energetic mai durabil”- a spus și Michael Strugl, CEO VERBUND.
Ogre AI se prezintă drept startup inovator în domeniul tehnologiei energetice, specializat în dezvoltarea de soluții avansate bazate pe inteligență artificială, capabile sa genereze predicții legate de producția și cererea de energie.
Principalul său produs de prognoză se bazează pe algoritmi avansați de machine learning și are capacitatea de a gestiona impredictibilitatea surselor de energie regenerabilă, cum ar fi energia solară și eoliană, precum și variațiile în cererea de piață.
Acest lucru permite operatorilor de energie să își optimizeze operațiunile, să-si reducă costurile, să gestioneze riscurile financiare și să răspundă mai bine provocărilor generate de tranziția energetică, potrivit comunicatului companiei.
„Ogre AI adresează o problemă crucială în industria energetică – prognozarea variațiilor surselor regenerabile și a cererii de energie. Combinația dintre expertiza tehnică și aplicabilitatea practică recomandă această companie drept un partener important în inițiativele noastre viitoare”- explică Franz Zöchbauer, Director General la VERBUND X Ventures.
Cu actuala rundă de finanțare, Ogre AI intenționează să-și extindă și mai mult capacitățile tehnologice și să-și consolideze poziția pe piață.
Colaborarea dintre VERBUND și Ogre AI a început în cadrul programului VERBUND X Accelerator 2023/24, unde Ogre AI s-a remarcat prin inovație, și are ca obiectiv optimizarea predicțiilor de cerere de energie în rețeaua de stații de încărcare pentru autovehicule electrice a VERBUND. Ogre AI aduce instrumente avansate de analiză a datelor și capabilități de modelare predictivă, care generează prognoze mai precise, dar și eficiență operațională sporită. Acest parteneriat este foarte important pentru tranziția energetică, deoarece ajută la depășirea provocărilor legate de energiile regenerabile fluctuante și de schimbările înregistrate în cererea de piață, îmbunătățind integrarea surselor de energie regenerabile și a noilor tehnologii.
Pentru VERBUND, această investiție reprezintă o extindere strategică a activităților sale în domeniul soluțiilor energetice inteligente, cu care poate aborda provocările și oportunitățile tranziției în domeniul energiei.
Ogre AI este prezentă în Marea Britanie, România și Grecia și a câștigat premiul Best StartUp în cadrul competiției CEE Startup Challenge organizată de Vestbee. De la înființarea sa, Ogre AI primit finanțări de peste 6 milioane de euro.
Compania a fost fondată în 2021 și are în portofoliu clienți precum Enel, CEZ, VERBUND, PPC, Alliander și E.ON. Compania operează deja în 6 țări din Europa și are în vedere mai multe oportunități de extindere și pe alte continente.
Matei Stratan, director general (CEO) și co-fondator al startup-ului Ogre AI, a studiat la London Metropolitan University, din UK, fiind licențiat în business și finanțe. Antreprenorul spune că are o experiență de 17 ani în administrarea afacerilor și 13 ani în industria utilităților.
Despre Matei Stratan, publicația Playtech a scris în 2022 că provine dintr-o familie cu o situație financiară foarte bună. Deși familia sa deține numeroase proprietăți și un parc auto, tânărul antreprenor spunea anul trecut pentru sursa citată că nu își însușește banii familiei, având propria sa afacere.
În plus, pe lângă activitatea de la Ogre AI, Matei se ocupă și cu realizarea de muzică pentru filme.
Cu ani în urmă, presa ieșeană a relatat că averea tatălui lui Matei, omul de afaceri ieșean Dan Stratan, era estimată la 250 de milioane EUR. De asemenea, publicația TopIași susținea într-un articol din 2019 că Stratan Senior avea „sub control circa 55% din piața de echilibrare a consumului de energie electrică la nivelul întregii țări”.
În plus, Matei Stratan ar fi început să aibă legătură cu domeniul energiei în 2013, când a devenit consultant pentru operatorii din energie în cadrul RomCapital Invest, holding de companii controlat de tatăl său, a scris anul trecut NewMoney. Antreprenorul a intrat în atenția presei și pentru relația sa cu actrița și modelul internațional Mădălina Ghenea.
Din echipa Ogre AI mai fac parte doi români care au fondat startup-ul împreună cu Matei Stratan: Paul Muscă (CTO - chief technical officer) și Mihai Cucuringu (CRO - chief research officer).
Paul Muscă are un master în ML (Machine Learning) și unul în Matematică la Cambrigde. El este olimpic internațional la matematică și expert în infrastructuri și aplicații. Mihai Cucuringu este absolvent al Universității americane Princeton, fiind doctor în Matematică Aplicată și Computațională. În prezent, Mihai Cucuringu este și profesor asociat la Oxford.