Denisa Crăciun
Startup-ul românesc de inteligență artificială Ogre AI, specializat în soluții pentru sectorul energetic, a câștigat o competiție europeană de idei de afaceri.
Startup-ul fondat în 2020 de Matei Stratan (CEO – foto), Mihai Cucuringu (CRO) și Paul Muscă (CTO), a câștigat joi, 7 decembrie 2023, competiția CEE Startup challenge.
„Suntem entuziasmați pentru câștigarea acestei competiții cu atât mai mult cu cât, la evaluarea tuturor startup-urilor înscrise, au participat un număr impresionant de experți în investiții. Aceasta este încă o validare a modelului nostru de business și a abordării de piață pe care Ogre AI o are. Câștigarea CEE Startup Challenge 2023 ne dă totodată un puternic impuls de a continua cu și mai multă energie dezvoltarea de soluții tehnologice moderne care contribuie deja la migrarea spre alternative energetice mai ecologice și sustenabile”, spune Matei Stratan, CEO și cofondator Ogre AI.
Ogre AI este un startup axat pe data science și specializat în furnizarea de soluții pentru sectorul energetic, bazate pe machine learning (ML) și artificial intelligence (AI).
Startup-ul cu sediul la Londra și birouri în București și Atena susține că în prezent are numeroși clienți, atât enterprise cât și din categoria companiilor mici și mijlocii.
Nominalizat printre cei 10 finaliști ai competiției pentru startup-uri la finalul lunii noiembrie, de către un juriu format din peste 70 de reprezentanți ai unor fonduri de investiții, Ogre AI a parcurs ieri etapa finală de prezentări live pentru a ajunge în final pe prima poziție, fiind anunțată totodată câștigătoare a CEE Startup Challenge 2023.
Talkie.ai - Startup-ul care a luat locul al doilea la competiție. Facilitează comunicarea pacient - clinică medicală prin intermediul unei tehnologii ce are la bază inteligența artificială. Interacțiunea și gestionarea programărilor este simplificată prin recepția virtuală Talkie.ai, echipată cu „roboți” vocali.
Behavio - A ocupat locul al treilea. Este o platformă SaaS (software as a services) pentru B2B (business to business). Platforma oferă informații, în urma unor cercetări, despre relația dintre cheltuielile de marketing și venituri.
Ender Turing - Este o soluție inovatoare de call center bazată pe IA care ajută companiile din întreaga lume să-și îmbunătățească serviciile pentru clienți și să-și crească vânzările.
Magma - O platformă ce reunește artiști, echipe și comunități din întreaga lume pentru a inova și a colabora.
V-Art - Oferă o soluție automată de licențiere IP pentru branduri, creatori și dezvoltatori de inteligență artificială. Include, printre altele, un marketplace NFT+ și o tehnologie pentru expoziții virtuale.
Sales Forge - O aplicație all-in-one de execuție a vânzărilor.
Culturepulse - Ajută companiile să comunice cu potențialii clienți pentru a diminua reacțiile negative.
HearMe - Platformă de sănătate mintală pentru angajați. Oferă sprijin prin sesiuni 1:1 cu terapeuți, antrenori și mentori, asigurând anonimatul și securitatea.
DeRisk - O platformă IT pentru B2B. Monitorizează și gestionează riscuri valutare, credite, metale, energie și altele.
Competiția pentru startup-uri a fost organizată de Vestbee, o platformă de tip ecosistem pentru startup-uri din Europa Centrală și de Est care conectează investitorii globali (business angels, acceleratoare, fonduri de capital de risc, corporații) cu mii de startup-uri europene din diverse domenii tehnologice.
Startup-ul românesc Ogre AI a fost desemnată de Vestbee startup-ul lunii septembrie, lună în care a și finalizat o finanțare în valoare de 625.000 EUR cu Soulmates Ventures.
Ogre AI susține că are printre clienții săi companii importante din domeniul energiei printre care Enel, CEZ, Engie, PPC, DEER sau E.ON.