Denisa Crăciun
Startup-ul IT FintechOS, fondat la București de antreprenorii români Teodor Blidăruș și Sergiu Neguț, a obținut o finanțare de 60 milioane de dolari, într-o rundă de investiții Serie B+.
Runda a fost condusă de firmele de investiții Molten Ventures, Cipio Partners și BlackRock, alături de investitori precum EarlyBird VC, OTB VC și Gapminder VC, au anunțat cei doi antreprenori, joi, la o conferință de presă la care a participat și StartupCafe.ro.
„Noi nu ne uităm la runda aceasta ca la un lucru de care suntem mândri. Cred că este important să ne concentrăm pe care este misiunea companiei, cum putem să avem gtrijă de clienții și de angajații noștri și așa ne uităm la runda aceasta, ca la un vehicul care ne dă nouă posibilitatea să facem o treabă mai bună, să ne continuăm munca pe care o avem de făcut. Adică exact cum am spus întotdeauna, noi nu suntem într-un business of raising money, suntem într-un business of making money pentru clienții noștri, pentru investitorii noștri și, evident, pentru angajații noștri”, a declarat la conferință Teodor Blidăruș (foto dreapta), co-fondator și CEO al FintechOS.
Startup-ul IT va utiliza finanțarea obținută pentru accelerarea expansiunii globale și pentru a face modernizarea sistemelor mai accesibilă pentru industria serviciilor financiare.
„Compania a avut o strategie de îmbunătățire a eficienței operaționale. Începutul anului ne-a prins cu niște cifre care zic eu că au fost foarte bune raportat la unde este industria. Am reușit să îmbunătățim eficiența operațională a companiei cu peste 170% year over year, să avem o creștere coroborată cu această îmbunătățire a eficienței operaționale de peste 40% în toate piețele în care operăm, în US, UK, Continental Europe și APAC și cred că asta i-a îndemnat pe investitorii curenți și pe cei noi să susțină compania în demersul de creștere”, a mai completat Blidăruș.
FintechOS susține că este în curs de a atinge pragul de rentabilitate în 2024. Cei doi antreprenori din spatele startup-ului tech nu au dezvăluit la cât este evaluat startup-ul în urma rundei de finanțare de 60 milioane dolari obținută joi.
„Noi nu am comunicat niciodată evaluarea companiei. Am susținut de foarte multe ori că obiectivul nostru în viață nu este să fim un unicorn, ci să devenim o organizație globală, cu clienți puternici, ca atare nu o să comunicăm nici acum evaluarea companiei. Ce pot să vă spun este că de la runda anterioară, compania a crescut cu peste 300% (n.r. venituri)”, a declarat Teodor Blidăruș.
În 2023, startup-ul românesc a anunțat că a operat concedieri de personal. Presa a scris că startup-ul ar fi avut acum 3 ani în jur de 550 de angajați, și că în urma mai multor runde de disponibilizări, ar fi rămas cu mai puțin de 220 de salariați.
Sergiu Neguț, co-fondator și CSO (Chief Strategy Officer) al startup-ului, spunea atunci, într-un videoclip postat pe Facebook și șters ulterior, că „dacă o companie face o restructurare nu înseamnă deloc că se prăbușește, asta înseamnă că creează o nouă structură”.
„Structura înseamnă care sunt oamenii „ăia” cu care putem să mergem mai departe cel mai bine, în condiții de profitabilitate. Piața cere ca o companie care ajunge la o anumită maturitate, cum s-a întâmplat cu FintechOS, să devină profitabilă. Și procesul e dureros, dar e necesar. E necesar pentru clienți, e necesar pentru investitori”, potrivit lui Neguț.
Întrebați acum de StartupCafe.ro câți angajați au fost disponibilizați în 2023, fondatorii FintechOS nu au dorit să comunice o cifră exactă. Totuși, susțin că numărul a fost mult mai mic decât cel vehiculat.
„Nu o să comunicăm numărul actual de angajați. Nu cred că am comunicat vreodată, mi se pare irelevant”, a spus Teodor Blidăruș. „Oamenii au plecat din FintechOS în fiecare an și unii au plecat pentru că și-au dorit, alții au plecat din motive de performanță, pe motive de reformulare a strategiei operaționale”, a completat el.
„Ceea ce s-a întâmplat anul trecut a fost gândit tot în zona aceasta de eficiență operațională. Anul acesta focusul este să avem grijă de echipa curență și să o creștem într-un ritm încet și acolo unde este foarte necesar. Deci focus pe oameni și cum îi creștem, cum îi motivăm, și apoi despre cum creștem strategic, în regiuni precum UK, US, CEE, dar foarte intenționat și controlat”, a explicat Alexandra Stoiean, VP of Talent la FintechOS, pentru StartupCafe.ro.
Startup-ul susține că are un program ESOP pentru angajați săi, în care va ține cont, printre altele, de rolul strategic pe care aceștia îl au în firmă, implicarea în strategia pe termen lung și altele.
„În momentul acesta, cota din acționariatul companiei, care e rezervat pentru ESOP pentru angajați și cât s-a acumulat în ani în toate rundele acestea de investiții este foarte importantă”, a completat Sergiu Neguț ((foto stânga).
Startup-ul FintechOS, care a lansat o platformă de top de management end-to-end al produselor financiare, a fost înființat la București, în anul 2017.
La doi ani de la înființare, în decembrie 2019, startup-ul a primit o investiţie de serie A în valoare de 14 milioane de dolari. În 2020, firma românească a fost desemnată cel mai bun startup european de tehnologii financiare (fintech), la competiția The Europas Awards, organizată la Londra.
Un an mai târziu, în aprilie 2021 a obținut o investiție serie B de 60 de milioane de dolari, condusă de Draper Esprit, unul dintre cele mai active fonduri din Europa, cu investiții în companii de tehnologie care cresc rapid și au ambiții globale. În august, firma a mai atras o finanțare de 10 milioane de dolari.
În septembrie 2021, FintechOS anunța, într-un comunicat către StartupCafe.ro, că se lansează pe piața din SUA, pentru a „lucra atât pentru instituții bancare și de creditare tradiționale, cât și pentru fintech-uri”.
FintechOS are birouri în România, SUA, UK și Portugalia.