Denisa Crăciun
Directorul general (CEO) al startup-ului IT românesc FintechOS, Teodor Blidăruș, a clarificat printr-o declarație oficială decizia de a renunța la o parte din angajați.
Antreprenorul susține că „restructurarea anumitor roluri în companie vine într-o perioadă dificilă pentru toate companiile din IT” și spune că disponibilizările făcute sunt determinate „de decizia strategică de a ne concentra pe mai puține piețe”.
Miercurea trecută, pe 15 noiembrie, Sergiu Neguț, co-fondator și CSO (Chief Strategy Officer) al startup-ului anunța printr-un videoclip postat pe Facebook că FintechOS a făcut „niște reduceri de personal”, fără a preciza, însă, numărul salariaților disponibilizați.
Anunțul făcut de Sergiu Neguț a venit după ce în spațiul public au apărut informații conform cărora startup-ul, care acum doi ani avea în jur 550 de angajați, ar fi rămas cu mai puțin de 200 de salariați în urma mai multor runde de concedieri.
Iată ce spune acum Teodor Blidăruș, CEO și co-fondator FintechOS, despre decizia de a reduce numărul de angajați ai startup-ului:
„Ultimele săptămâni au însemnat luarea unei decizii pe care am acceptat-o foarte greu. Această decizie strategică, dar dureroasă, este un pas necesar pentru ca FintechOS să rămână un business robust, agil și pregătit pentru provocările de la orizont, fără a face compromisuri în ceea ce privește calitatea serviciilor.
Restructurarea anumitor roluri în companie vine într-o perioadă dificilă pentru toate companiile din IT, iar acum efortul nostru este îndreptat în primul rând pentru a ne susține colegii afectați de această hotărâre, atât prin compensații, cât și prin alte forme de suport din partea echipei de recrutare, incluzând consiliere și suport pentru plasarea lor în alte companii.
Din punctul de vedere al businessului, reducerea numărului de angajați este determinată de decizia strategică de a ne concentra pe mai puține piețe - Europa Centrală și de Est, Franța, Marea Britanie și SUA, iar prin acest pas vom crește competitivitatea companiei și eficiența operațională pe piețele țintă. Pe lângă concentrarea pe anumite segmente de piață, îmbunătățirea competitivitații, a solidității serviciilor și a produsului este una din prioritățile noastre de business.
Deciziile din această perioadă sunt parte a strategiei noastre de business adaptată la noua realitate socio-economică a industriei globale de tehnologie, dar și a demersurilor companiei de a ajunge pe profit, tocmai pentru că situația în care o companie depinde 100% de resurse financiare externe este inerent una de început, iar FintechOS are deja dimensiunea necesară la care poate elimina o astfel de situație.
Produsul dezvoltat de FintechOS este folosit de peste 50 de clienți din Europa, Marea Britanie, SUA și zona Asia-Pacific. Anul acesta a fost recunoscut de Gartner, Celent și ANG - cele mai importante companii de cercetare în domeniul tehnologiei - ca fiind un produs vizionar atât în banking cât și în asigurări. În plus, începând cu lansarea noii versiuni, FintechOS 24, am devenit prima companie din lume care integrează eficient tehnologii de tip Generative AI în soluții financiare de tip core business.
FintechOS va finaliza anul acesta cu venituri de aproximativ 30 de milioane de dolari, o creștere semnificativă față de anul anterior, iar începând cu 2024 va deveni o companie profitabilă. Inițial ne-am propus acest obiectiv pentru finalul anului viitor, dar îl vom atinge mai devreme. Totodată, la începutul 2024, vom anunța o nouă rundă de finanțare care împreună cu propriul profit vor susține creșterea solidă și sustenabilă a companiei. Investițiile vor fi orientate în special către departamentele de cercetare-dezvoltare, customer service/delivery.
În acest context global, dar și al maturității companiei, considerăm că strategia duală de profitabilitate și de atragere de capital suplimentar în 2024 vor menține FintechOS într-o poziția solidă atât în susținerea clienților existenți cât și în atragerea altora noi în piețele țintă.
Crearea unui business sustenabil a fost și va fi întotdeauna o preocupare fundamentală a managementului companiei”, a spus Blidăruș.
Startup-ul FintechOS, de tehnologie pentru companii din domeniul serviciilor financiare, a fost lansat la București, în anul 2017, de Teodor Blidăruș și Sergiu Neguț.
Până acum, startup-ul a ajuns la finanțări în valoare totală de aproape 84 milioane EUR (peste 91 milioane dolari), conform datelor de pe CrunchBase. FintechOS are birouri în Londra, New York și București.