Claudiu Zamfir

Investiție obținută de un startup AI lansat de o cercetătoare româncă, în Olanda

Alexandra Matei.jpg

O cercetătoare româncă a plecat în Olanda și a co-fondat un startup care dezvoltă o tehnologie de inteligență artificială pentru sectorul medical, iar acum firma a obținut prima sa finanțare de capital de risc de la un investitor olandez.

Alexandra Matei este originară din București. Încă din anul 2016, ea a plecat la studii în SUA, și și-a luat licența în biochimie și biologie moleculară de la Bryn Mawr College (din statul american Pennsylvania). Pe urmă a trecut Oceanul înapoi în Europa și s-a dus în Olanda, pentru a-și continua studiile. A terminat un masterat în chimie, la Universitatea din Groningen, iar în prezent își face doctoratul tot aici. Alexandra este „ambasadoare” a acestei universități olandeze pentru România, oferind îndrumare tinerilor români care vor să studieze la Groningen.

Împreună cu 3 co-fondatori, Alexandra Matei a lansat, în Olanda, în urmă cu 2 ani, startup-ul de tehnologie Aevai Health. Tânăra bucureșteancă ocupă poziția de director operațional (COO) în firmă.

Zilele acestea, startup-ul tech a obținut prima sa rundă de investiții, de la un fond de capital de risc din Eindhoven, care se numește chiar așa: Round One Ventures.

Aevai Health are deja un produs bazat pe inteligență artificială: chatbotul Alva, destinat biobăncilor care stochează material biologic în principal pentru cercetări. Biobăncile pot fi, de exemplu, bănci de material genetic, bănci de celule stem și așa mai departe. Această industrie folosește chatbotul Alva pentru a colecta și a procesa mai eficient datele personale ale donatorilor de material biologic.

Suma obținută nu a fost dezvăluită, dar investitorul spune că startup-ul va folosi banii pentru a își extinde aria de acoperire în toată Olanda și pentru a căuta noi oportunități de piață. De asemenea, Aevai Health își va dezvolta capacitățile pentru a răspunde cerințelor mai complexe ale biobăncilor. 

Parallax

Vizualizari
800
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri