Claudiu Zamfir

Finanțare de 4,5 milioane EUR pentru un startup de inteligență artificială lansat de un IT-ist român cu doctorat în Germania

Silviu Homoceanu-Deltia.jpg

Un programator român, care și-a luat doctoratul în Germania, a lansat un startup IT ce dezvoltă tehnologii de inteligență artificială pentru fabrici, iar după doi ani compania obține  o finanțare de capital de risc de 4,5 milioane EUR de la investitori berlinezi.

Silviu Homoceanu (director de tehnologie - CTO) și colegul său, Max Fischer (director general -CEO), au lansat în anul 2022, la Berlin, startup-ul Deltia.AI. Zilele trecute, compania lor a obținut o rundă de investiții seed condusă de fondul berlinez de caoitral de risc Cavalry Ventures, cu participarea Merantix, un fond de investiții bazat pe tehnologii de inteligență artificială, care mai finanțase anterior startup-ul. Printre investitorii care au avut încredere în Deltia.AI se mai numără lideri ai industriei, ca Max Viessmann (CEO al Viessmann Group) sau Edward Grefenstette (Google DeepMind).

Deltia.AI va investi banii în zona de marketing și vânzări, pentru a-și mări baza de clienți.

Startup-ul german fondat de Silviu Homoceanu și Max Fischer dezvoltă soluții bazate pe inteligență artificială și computer vision, pentru a ajuta companiile industriale să-și optimizeze procesele de producție.

Pe scurt, Deltia.AI folosește camere video și senzori optici pentru a culege imagini și alte date de la nivelul liniilor de fabricație ale clienților. Datele sunt centralizate pe o platformă software care utilizează inteligența artificială pentru a oferi clientului soluții de optimizare a lucrului.

Startup-ul susține că a adus clienților săi o creștere cu 10-30% a productivității și o scădere cu 20-50% a timpului consumat cu instruirea noilor angajați.

De asemenea Deltia.AI afirmă că, deși folosește camere video, sistemul său respectă normele europene privind protecția datelor personale (GDPR), iar angajații din fabrici își păstrează anonimatul.

Deși în ultima vreme se tot vorbește despre inteligență artificială ca fiind o tehnologie care va înlocui muncitorii și va lua joburile oamenilor, Deltia.AI este un startup de AI care își bazează modelul de business, tocmai, pe a ajuta lucrătorii să devină mai buni în ceea ce fac.

„Noi avem și clienți care fabrică ceasuri, avem clienți din industrii variate. Dar îmi amintesc un exemplu cu un robot care încerca să pună o baterie într-un telefon - un exemplu nebunesc de complicat, de 100 de ori mai lent decât un om. Deși tehnologia a avansat foarte mult, cel puțin în viitorul apropiat ideea este să folosim această tehnologie pentru a ajuta factorul uman să devină mai bun” - a explicat CTO-ul Silviu Homoceanu, într-o prezentare pentru fondul de investiții Cavalry.

Silviu Homoceanu a făcut liceul la Bârlad, la Colegiul Naţional „Gh. R. Codreanu“ (1997-2001), iar apoi s-a dus la Iași, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, de unde și-a luat licența în informatică (2005).

Apoi, el a plecat în Germania, pentru a-și continua studiile la Universitatea Tehnică de la Braunschweig și la Universitatea „Leibniz” de la Hanovra. Silviu Homoceanu a obținut titlul de doctor inginer în sisteme informatice la Braunschweig, în anul 2015.

Ca experiență profesională, inginerul român a lucrat, printre altele, la Volkswagen, pe tehnologii de mașini autonome.

Plecat de aproape două decenii în Germania, Silviu Homoceanu a rămas totuși legat de țara natală. El s-a implicat în conducerea filialei germane a Ligii Studenților Români din Străinătate și a participat la evenimente ale comunității tech din România.

Parallax

Vizualizari
2726
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri