Denisa Crăciun

1 Decembrie 2022: 10 startup-uri de care putem fi mândri ca români

Startupuri cu care ne mândrim

Anul acesta, de Ziua Națională, StartupCafe.ro vă prezintă o scurtă listă a startup-urilor „made in RO” sau co-fondate de antreprenori români cu care ne putem mândri. Sunt idei de afaceri care au obținut finanțare de la investitori în 2022 sau care s-au extins în afara țării.

Pentru lista incompletă de 1 decembrie 2022 am selectat 10 startup-uri care acoperă diverse domenii, de la blockchain și gaming, la educație și tehnologie financiară.

Humans.ai Este un startup ce dezvoltă tehnologii blockchain și de inteligență artificială. Fondat de Sabin Dima în 2019, la București, Humans.ai a anunțat în 2022 că se extinde în Olanda, unde și-a deschis un nou birou. Tot în 2022, startup-ul românesc a ajuns și pe piața din Emiratele Arabe Unite. Totodată, la început de an, grupul japonez investitor în Cardano, Next Chymia Consulting, a anunțat că investește în Humans.ai.

Elrond Network (MultiversX) – Startup românesc de blockchain și crypto fondat în anul 2018, la Sibiu, de Lucian și Beniamin Mincu și Lucian Todea. Startup-ul este cunoscut mai ales pentru criptomoneda sa, eGold, precum și pentru platforma de dezvoltare de proiecte blockchain Maiar Launchpad. În martie 2022, a primit aprobarea BNR pentru achiziționarea unui emitent de monedă electronică din România.

Proportunity - Startup britanic de tehnologii în sectorul financiar și imobiliar fondat în 2016 de antreprenorii români Vadim Toader și Ștefan Boronea. Firma, care activează în zonele de tehnologii pentru servicii financiare (FinTech) și afaceri imobiliare (PropTech), îi sprijină pe cei care își cumpără locuințe cu credit ipotecar în UK.

bonapp.eco - Este un startup românesc fondat în 2021 de antreprenorul francez Grégoire Vigroux, Diego Roy de Lachaise, fost consultant senior KPMG, și Zsolt Kadar, fost director în cadrul Apple. Startup-ul a lansat o aplicație prin care consumatorii pot „vâna” mai ușor produsele care se apropie de termenul de valabilitate și care sunt vândute la preț redus de supermarketuri. Bonapp.eco a obținut o finanțare de 800.000 EUR la început de 2022.

Adservio Platformă românească de management educațional lansată de antreprenorul Alexandru Holicov. Adservio spune că ajută școlile, liceele și grădinițele să fie mai eficiente și să întărească legătura cu familiile. Startup-ul a obținut în 2022 o investiție de 2 milioane de euro într-o rundă de finanțare acordată de fondul de investiții condus de managerul Marius Ghenea, Catalyst România Fund II, susținut de Uniunea Europeană.

Kinderpedia - Startup fondat de 3 antreprenori români cu afaceri în publicitate, Daniel Rogoz (CEO), Evelina Necula și Dorin Ilea. Kinderpedia este o platformă pentru educație, recunoscută în Europa pentru inovație și impact social. Aplicația ajută profesorii și educatorii să salveze între 6 și 9 ore pe săptămână din timpul administrativ. În 2022, startup-ul a anunțat un parteneriat global cu una dintre cele mai mari rețele canadiene de școli și grădinițe bilingve.

Machinations - Startup de gaming fondat în 2018, în Luxemburg, de o echipă formată din patru români - Mihai Gheza (CEO), Dana Gheza, Radu Crăciun, Alin Moldovan - și un olandez, Joris Dormans. În luna mai 2022, Machinations a obținut o finanțare de 3,3 milioane de dolari.

Druid - Startup IT fondat în 2018 de Liviu Drăgan, un om de afaceri cu experiență în domeniul tehnologiei, cunoscut mai ales ca proprietar al firmei Total Soft. Druid este o platformă end-to-end de construire de aplicații tip chat pentru mediul de afaceri. Startup-ul a obținut o finanțare de 15 milioane dolari în 2022.

Stailer - O platformă românească de rezervări online pentru saloane de înfrumusețare. Aplicația a fost fondată în anul 2020, de Andrei Ursachi, Attila Gere (CTO în cadrul companiei), Bogdan Clipici (Chief Sales Officer) și Naliciadji Vladislav (Chief Product Officer). În 2022 a obținut o nouă investiție, de 1 milion de euro și a anunțat că lansează o colecție de NFT-uri prin platforma Elrond

Finqware - Un startup fintech bucureștean, care a dezvoltat o platformă ce ajută firmele să se conecteze automat cu băncile. Startup-ul românesc s-a lansat pe piață în anul 2018, oferind servicii tehnice celei mai mari bănci din România, Banca Transilvania, precum și altor jucători mari din sectorul bancar românesc. Fondatorii companiei sunt Cosmin Cosma (CEO), Dănuț Covalciuc și Dumitru Taraianu. Anul acesta, firma a primit o aprobare BNR să se poată lansa la nivel european. Firma a anunțat în luna iunie că și-a asigurat o finanțare de capital de risc de 250.000 de euro de la fondul de investiții 7XPartners.

Parallax

Vizualizari
1399
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Alex
I
Cand primele doua startupuri implica tehnologia blockchain, folosita de facto pentru a lansa scheme piramidale, cu 0 incentive pe productivitate si pe adaugare de valoare este clara directia in care ne indreptam. La multi ani Romania!

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri