Claudiu Zamfir

Startup-ul crypto Elrond a primit aprobarea BNR pentru achiziționarea unui emitent de monedă electronică din România

Thumbnail

Startup-ul românesc de blockchain și crypto Elrond Network a anunțat, luni, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro, că a primit aprobarea Băncii Naționale a României (BNR) pentru a achiziționa Capital Financial Services S.A., instituție emitentă de monedă electronică ce operează sub brandul Twispay.

Twispay este o instituție financiară licențiată să  presteze servicii de plată și să emită monedă electronică în conformitate cu legislația aplicabilă și autorizația emisă de Banca Națională a României. Twispay deține de asemenea statutul de membru principal Visa (licența de emitere carduri Visa) precum și membru principal Mastercard (licență de emitere carduri MasterCard și acceptare la plata a cardurilor).

Conceptul de monedă electronică reprezintă o alternativă digitală pentru banul numerar, menită să automatizeze tranzacțiile financiare în domenii precum plățile și comerțul electronic. Elrond urmărește să extindă utilitatea acestui sistem de transferuri, care este deja reglementat și folosit la scara largă, și să accelereze evoluția sa prin complementarea cu tehnologie blockchain, fapt ce va aduce o transformare în viteza, scalabilitate și cu costuri reduse.

Elrond a făcut o primă mutare strategică pentru a stabili o punte de legătură între finanțele tradiționale și spațiul cripto atunci când a făcut publică inițierea achiziției Twispay, instituție ce poate opera în întreg spațiul EEA (Uniunea Europeană, Islanda, Lichtenstein si Norvegia) conform procedurilor pașaportului European.

De la anunțul inițial din Octombrie 2021 și până de curând, cele două companii au purtat discuții cu Banca Națională a României, beneficiind de consultanță pe zona financiara si taxe de la Deloitte, precum si de consiliere juridica de la Reff & Associates | Deloitte Legal. După o serie de dezbateri constructive s-au tras concluzii legate de rolul important al tehnologiei blockchain în ceea ce privește evoluția finanțelor, încheind acest dialog cu pronunțarea oficială a Băncii Naționale a României în favoarea achiziției Twispay de către Elrond.

„Această decizie istorică a Băncii Naționale a României deschide calea pentru cetățenii Uniunii Europene, și în curând pentru oamenii de pretutindeni, să aibă beneficii semnificative generate de transferuri de valoare care sunt instantanee și se realizează la o fracțiune din costurile curente, cu multiple avantaje suplimentare aduse de un sistem care asigură transparență și disponibilitate în orice moment” - susține Beniamin Mincu, CEO Elrond Network.

Elrond menționează că decizia BNR „vine într-un moment în care Parlamentul European încearcă să limiteze utilizarea rețelelor blockchain consumatoare de energie (Proof of Work) din cauza impactului lor asupra mediului”.

În context, Elrond subliniază că „își menține statutul <<carbon-negative>> prin investiții susținute în proiecte de sustenabilitate care compensează mai mult CO2 decât produce rețeaua, deja foarte eficientă din punct de vedere energetic”.

Potrivit companiei blockchain și crypto, „cadrul legislativ European permite instituțiilor emitente de monedă electronică, ca pe lângă emiterea de monedă electronică să ofere și servicii de plată conform celei de-a doua Directive privind Serviciile de Plată (PSD2)”.

În plus, propunerea curentă a Comisiei Europene de Reglementare a Piețelor de Cripto-active la nivel European stipulează ca instituțiile emitente de monedă electronică să poată emite criptomonede cu valoare fixa (stablecoins) care pot oferite publicului Uniunii Europene și acceptate pentru tranzacționare pe platformele de tranzacționare de cripto-active - mai spune Elrond.

Conform startup-ului crypto, propunerea de reglementare a emiterii de cripto-active si a activităților conexe acestora este strâns legată de politicile mai generale ale Comisiei referitoare la tehnologia blockchain, criptoactivele (incluzând stablecoins) fiind, ca principală aplicație a acestor tehnologii, legate în mod indisolubil de promovarea tehnologiei blockchain în întreaga Europă.

Elrond susține că acest lucru îl plasează „în poziția strategică de a oferi infrastructură sustenabilă pentru un nou sistem de a plăti, care este mai rapid, mai ieftin, transparent și disponibil oamenilor din întreaga lume”.

„Alte moduri de utilizare importante care vor fi explorate în perimetrul cadrului reglementat includ stablecoins, carduri de debit cripto, precum și beneficiile DeFi, NFT și alte tehnologii Web3 care vor spori încrederea și eficiența sistemelor financiare existente” - mai spun cei de la Elrond.

Fondat în anul 2018, la Sibiu, de Lucian Mincu, Beniamin Mincu și Lucian Todea (foto - de la stânga la dreapta) , startup-ul Elrond este cunoscut mai ales pentru criptomoneda sa, eGold, precum și pentru platforma sa de dezvoltare de proiecte blockchain Maiar  Launchpad.

Parallax

Vizualizari
6246
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
city_zen
city_zen
Iar ?..Daca nu dispare si articolul asta, poate ar fi civilizat si deontologic din partea voastra sa explicati de ce ati anuntat acelasi lucru acum cateva zile si apoi ati sters pagina fara nicio scuza, ceva...
poza de profil
Marius
Alin
Smecheri ce au permis furtul de la listarea initiala cu ajutorul botilor.
Sa nu aud de ei.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri