Claudiu Zamfir

Prețul Bitcoin a crescut cu aproape 10.000 dolari în 5 zile. Posibile motive

Thumbnail

După o prăbușire abruptă suferită în 24 februarie 2022, când Rusia a început invazia în Ucraina, prețurile Bitcoin și ale altor criptomonede au crescut la fel de brusc în zilele care au urmat, până în prezent, marți, 1 martie 2022. Care ar fi factorii determinanți?

Bitcoin nu a început bine anul 2022, continuând cu fluctuații mari în ianuarie și februarie. Pe la jumătatea lui februarie 2022, criptomoneda-lider își revenise în intervalul 44.000-45.000 de dolari. A urmat însă un nou declin care „a culminat” în 24 februarie, când Rusia a început invazia în Ucraina. Atunci, Bitcoin a picat la un nivel minim al zilei de 34.338 de dolari, o cădere de circa 10.000 de dolari în mai puțin de două săptămâni.

Imediat după aceea, Bitcoin și-a reluat creșterea, ajungând marți, 1 martie 2022 la 44.165 dolari (nivel maxim al zilei), potrivit Coindesk. În 5 zile, prețul Bitcoin a recuperat 9.827 de dolari (creștere de 28,6% față de nivelul din 24 februarie). Practic cine a cumpărat 1 Bitcoin joia trecută și l-a vândut marți, 1 martie, a câștigat aproape 10.000 de dolari (fără comisioane și impozit). Bitcoin are însă fluctuații foarte mari. Într-o singură zi, marți, 1 martie 2022, BTC a fluctuat la un moment dat cu 16%, între un minimum al zilei de 37.963 și un maximum de 44.165 dolari (4.200 de dolari diferență).

Thumbnail

Și Ethereum a avut o traiectorie asemănătoare. După ce joia trecută picase la 2.301 dolari, ETH a crescut marți, 1 martie, până la un nivel maxim al zilei de 2972 de dolari (29,1% creștere în 5 zile).

Thumbnail

 

eGold, criptomoneda românilor de la Elrond, a crescut și ea de la nivelul minim de joia trecută, de 122 de dolari, până la 158 de dolari, marți, 1 martie (nivel maxim al zilei) - urcare de aproape 30%.

Thumbnail

Suișuri și coborâșuri crypto: posibile cauze și efecte legate de război

StartupCafe.ro nu poate stabili o relație de cauzalitate exactă între război și fluctuațiile mari ale criptomonedelor, mai ales fiind cunoscut faptul că piața crypto este în general caracterizată de volatilitate.

Unii analiști au făcut, însă, această legătură.

În ianuarie 2022, piața crypto a avut o scădere bruscă, în timp ce în Kazahstan se derulau revolte de stradă înăbușite în sânge, culminând cu intervenția forțelor ruse din cadrul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), la cererea președintelui kazah, Kasîm-Jomart Tokaev. La un moment dat, autoritățile kazahe au blocat și accesul la internet în toată țara. În 25 ianuarie, a mai venit și o pană majoră de curent în Asia Centrală, care a afectat și Kazahstan.  

Analiștii au făcut atunci legătura dintre scăderea crypto și tensiunile din Kazahstan, în condițiile în care această țară, precum și Rusia se află între primele la nivel mondial în privința mineritului la Bitcoin.

 „Hashrate-ul Bitcoin a scăzut după ce întreruperile de curent au afectat industria de minerit cripto din Kazahstan. Criza politică aflată în curs de desfășurare, care a dus la revolte și tensiuni în capitală, a avut astfel un impact involuntar asupra bitcoin. Odată cu oprirea energiei electrice în țară, operațiunile majore de minerit cripto au fost nevoite să se închidă, ceea ce a dus la o scădere a hashrate-ului criptoactivului, a puterii de calcul globale a rețelei și la o scădere a valorii token-urilor BTC. Kazahstanul a devenit în mod discret un lider în mineritul Bitcoin la nivel mondial, producția sa fiind a doua după cea din SUA, după recenta reprimare a operațiunilor de minerit de către China. Cât timp situația rămâne neclară în această țară, tensiunile în curs de desfășurare vor continua să aibă un potențial impact asupra hashrate-ului și a prețului global”, a comentat atunci Simon Peters, analist al platformei de tranzacționare eToro.

Cum a început să mai crească puțin Bitcoin, s-au întețit și amenințările Federației Ruse asupra Ucrainei, rușii trecând la fapte pe 24 februarie, când au început atacurile cu rachete și invazia terestră asupra Ucrainei. Deja în 21 februarie Bitcoin a picat pe la 37.200 de dolari, pierzând astfel 7.000 de dolari (16%) în cinci zile.

„Săptămâna trecută, tensiunile geopolitice au dus la prăbușirea criptoactivelor, împiedicând o redresare a prețurilor bitcoin și ether, printre altele. Prețul bitcoin a început săptămâna avansând spre nivelul de 44.000 de dolari, dar s-a prăbușit joi pe fondul reluării tensiunilor dintre Ucraina și Rusia. O a doua lovitură pentru prețurile criptoactivelor a avut loc în weekend, la aflarea veștii că a avut loc un hacking major de NFT. Panica din partea traderilor NFT de pe rețelele de socializare a trimis prețul bitcoin și mai jos, ajungând să se tranzacționeze în jurul valorii de 38.000 de dolari” - a comentat atunci Peters, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro .

Joi, 24 februarie 2022, când Rusia a început invazia în Ucraina, deja Bitcoin a căzut sub 35.000 de dolari (12% scădere într-un interval de 24 de ore).

Acum, când Bitcoin și celelalte criptomonede cresc din nou, mai ales de la 1 martie 2022, analistul eToro pune acest lucru tot pe seama războiului din Ucraina. Pe scurt, Simon Peters arată că activele crypto sunt un mijloc de transfer de bani în situația delicată din Ucraina însă el dă exemplul Tether, care este un stablecoin, adică o criptomonedă care nu are volatilitatea specifică pieței crypto, pentru că este legată de dolarul american.

„În urma măsurilor aplicate de guvernul ucrainean de înăsprire a regulilor privind transferurile de bani digitali, oamenii par să se îndrepte către criptoactive. Potrivit datelor locale, cumpărătorii din țară se îndreaptă către moneda stabilă USDT a Tether, legată la dolarul american. Tether, cea mai populară stablecoin, a rămas relativ stabilă în ultimele săptămâni, spre deosebire de criptomonedele mai mediatizate, precum precum bitcoin sau ethereum. Ucraina a fost un susținător al activelor digitale, iar în 2021 președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy a semnat o lege care a deschis calea pentru banca centrală a țării să emită propria monedă digitală. De fapt, presa a raportat ca țara își modernizează piața de plăți, astfel încât banca sa națională să să poată emite monede digitale. În ultimele zile, cererea pentru Tether și alte token-uri pe prima linie a fost o reamintire grăitoare a importanței criptoactivelor, nu doar ca o alternativă atunci când încrederea în monedele tradiționale și accesul la acestea este grav limitat, ci și ca instrument de schimbare a mentalității colective” - a comentat Peters, într-un comuniat transmis StartupCafe.ro.

De asemenea, criptomonedele sunt folosite și pentru strângerea de fonduri în Ucraina. 

„S-a raportat, de asemenea, că ONG-urile ucrainene au înregistrat fluxuri de donații  în criptoactive în timpul crizei. Un donator a trimis peste 3 milioane de dolari în bitcoin, pe măsură ce ucrainenii se îndreaptă spre crowdfunding pentru a-și finanța apărarea îndepărtându-se de bănci sau de instituțiile financiare tradiționale pentru a accesa fonduri. Potrivit Elliptic, au fost făcute peste 4.000 de donații până în prezent, pe măsură ce grupurile de voluntari și ONG-urile își fac publicitate online pentru portofelele cripto. Aceste evoluții demonstrează faptul că activele digitale nu sunt o clasă de active care au o simplă reacție la evenimente pe măsură ce acestea se desfășoară, ci sunt direct legate de cererile de pe teren, ceea ce ar putea, prin urmare, să ducă la o intensificare a reacțiilor de pe piață” - a mai constatat analistul eToro.

În plus, Nigel Green, CEO al unei firme care acordă și consultanță în domeniul crypto, deVere Group, consideră că Bitcoin va crește rapid peste pragul de 50.000 de dolari, pe fondul scoaterii unor bănci rusești din sistemul SWIFT și al celorlalte sancțiuni economice aplicate de SUA, UE și de aliații lor din lumea occidentală asupra Rusiei, inclusiv asupra băncii centrale rusești, cu efect devastator resimțit de rublă.

În aceste condiții, se presupune că mulți oameni de afaceri ruși își vor muta tranzacțiile și depozitele de valoare din sistemul bancar în zona crypto, furișându-se astfel pe sub sancțiuni.

Green crede că un sistem descentralizat, care nu este amenințat de confiscări, poate apărea ca soluție viabilă pentru oamenii de afaceri ruși, în condițiile în care „băncile se închid, bancomatele rămân fără bani”, principalul sistem internațional de plăți, SWIFT, este „transformat într-o armă”, iar economiile personale riscă să fie rechiziționate de statul rus pentru a plăti costurile războiului.

„Și, deoarece alternativele, cum ar fi crypto, se dovedesc a fi credibile și viabile, statutul de rezervă al dolarului ar putea fi, în cele din urmă, în pericol. Investitorii experimentați știu acest lucru și își vor crește în continuare expunerea la criptomonede înainte ca prețurile să crească în continuare”, mai susține Green, într-o analiză transmisă marți Startupcafe.ro.

Parallax

Vizualizari
13294
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri