Claudiu Zamfir

Prețul Bitcoin a pierdut 7.000 dolari într-o săptămână. Cauza: Piața crypto, afectată de tensiunile Rusia-Ucraina (analist)

Thumbnail

Abia își revenise Bitcoin la jumătatea lunii februarie 2022, dar apoi prețul a scăzut brusc, pierzând circa 7.000 de dolari în mai puțin de o săptămână, conform situației afișate luni, 21  februarie 2022, pe Coindesk. O posibilă cauză a căderii pieței crypto conduemnate mai ales luni ar fi situația geopolitică, potrivit unui analist.

Luni, 21 februarie 2022, prețul unui Bitcoin a coborât la un minimum al zilei de 37.243 de dolari, ulterior mai crescând puțin, până pe la 37.500, în jurul orei 16.00. Numai cu o zi în urmă, 1BTC era încă la 40.000 de dolari, ceea ce înseamnă că de la o z la alta cea mai valoroasă criptomonedă a pierdut 7% (aproape 2.800 de dolari). După căderile suferite încă de la începutul anului 2022, piața crypto și-a mai revenit la jumătatea unii februarie. Pe 16 februarie, Bitcoin urcase la 44.568 de dolari, pentru ca apoi să pice iarăși: în mai puțin de o săptămână, a scăzut cu peste 7.000 de dolari (16%), conform situației de luni, 21 februarie 2022, de pe Coindesk.

Thumbnail

În schimb, Ethereum, a crescut puțin luni, comparativ cu ziua precedentă, ajungând la 2.750 de dolari, dar apoi s-a dezumflat iarăși, până la 2610 dolari, în jurul orei 16.00. Ca traiectorie generală, Ethereum a urmat aproximativ aceeași tendință ca a Bitcoin: prețul ETH a coborât de la 3.185 de dolari în 16 februarie până la 2.577 dolari, nivelul minim al zilei de luni, 21 februarie 2022. Așadar, prețul Ethereum a pierdut 19% în ultima săptămână.

Thumbnail

Și eGold, criptomoneda românilor de la Elrond, a cunoscut o evoluție asemănătpare cu a Ethereum, acum. Duminică, prețul EGLD a scăzut până la 153 de dolari, pentru ca a doua zi să urce la 169 de dolari. Apoi, s-a dezumflat repede, până pe la 151 de dolari, în cursul zilei de luni, 21 februarie 2022. La ora transmiterii acestei știri criptomoneda Elrond mai urca puțin, până pe la 154 de dolari. În general, EGLD a avut cam aceeași traiectorie cu BTC și ETH, criptomoneda Elrond scăzând cu aproape 50 de dolari (24%), de la aproape 200 de dolari, cotă înregistrată pe 15 februarie, până la 151 de dolari, luni 21 februarie 2022, conform datelor de pe Coinmarketcap.

Thumbnail

Cauze: Tensiunile geopolitice și furtul de NFT - analist eToro

Simon Peters, analist al platformei de tranzacționare eToro, pune scăderea de pe piața crypto pe seama tensiunilor dintre Rusia și Ucraina, care au culminat cu luptele din estul Ucrainei, dintre autoritățile de la Kiev și separatiștii pro-ruși. O altă posibilă cauză a scăderii crypto ar fi escrocheria de tip phishing pe care au suferit-o recent 32 de deținători de NFT-uri - jetoane nefungibile, cum sunt denumite aceste crypto-active de către ANAF, în limba română.  

„Săptămâna trecută, tensiunile geopolitice au dus la prăbușirea criptoactivelor, împiedicând o redresare a prețurilor bitcoin și ether, printre altele.Prețul bitcoin a început săptămâna avansând spre nivelul de 44.000 de dolari, dar s-a prăbușit joi pe fondul reluării tensiunilor dintre Ucraina și Rusia. O a doua lovitură pentru prețurile criptoactivelor a avut loc în weekend, la aflarea veștii că a avut loc un hacking major de NFT. Panica din partea traderilor NFT de pe rețelele de socializare a trimis prețul bitcoin și mai jos, ajungând să se tranzacționeze în jurul valorii de 38.000 de dolari. Ether a crescut, de asemenea, la peste 3.100 de dolari la începutul săptămânii, înainte de a se scădea joi din cauza tensiunilor geopolitice” - a comentat Peters, într-un comunicat transmis luni StartupCafe.ro .

Duminică, 20 februarie 2022, platforma de licitații NFT OpenSea a anunțat că 32 de deținători de astfel de jetoane nefungibile au fost păcăliți, aparent prin phishing, de către un hacker. Răufăcătorul a vândut deja NFT-uri în valoare de 1,7 milioane de dolari (în Ethereum), din „pradă”, conform CNBC.

În schimb, analistul Simon Peters vede și semne bune pentru piața crypto: statul american Georgia a devenit cel mai recent stat din SUA care a semnalat că este pregătit să stimuleze mineritul la criptomonede.

„Statul american Georgia a văzut în mod clar că unii dintre vecinii săi au început să beneficieze de pe urma expansiunii sectorului crypto și nu vrea să piardă potențialele încasări fiscale rezultate din invitarea companiilor pe teritoriul său. Măsurile incluse în legislație sunt modeste, dar intenția este bună. La fel ca și legalizarea marijuanei în SUA, stat cu stat unul după altul, când vine vorba de politici pro-crypto efectul este unul de domino”, a comentat Peters.

De asemenea, guvernatorul statului american Colorado a anunțat recent că este deschis la ideea plăților facturilor în criptoactive de către contribuabili, în speranța că statul va putea accepta plăți în crypto până în vară. Guvernatorul Jared Polis vede Colorado ca fiind „primul stat digital”, conform analizei eToro.

De asemenea, firma de investiții tech Sequoia a lansat un fond de 500 de milioane de dolari pentru investiții în startup-uri din zona blockchain și crypto.

„În mod fundamaental, strategia pe termen lung este un lucru bun și un semnal uriaș de încredere pentru piață într-un moment dificil”, a comentat Simon Peters, analist eToro.

De partea cealaltă, însă, banca americană Morgan Stanley a calificat Ethereum drept un risc investițional mai mare decât Bitcoin. Compania și-a fundamentat scepticismul pe faptul că bitcoin are un scop "unic", în timp ce blockchain-ul Ethereum are o multitudine de concurenți precum Cardano, Solana și alții.

„Acest lucru este în mod fundamental corect. Bitcoin este de departe cel mai puternic criptoactiv pentru ceea ce face. Ar putea fi trasate asemănări cu Dogecoin sau SHIB, dar în realitate nu se compară. Totuși, comparația dintre Ethereum și alte blockchains care construiesc aplicații este corectă. Provocarea pentru investitori este să echilibreze acest risc și să se gândească la diversificare în cadrul sectorului, astfel încât să aibă o participație într-o varietate de proiecte” - a comentat analistul eToro Simon Peters.

Revenind în România, trebuie menționat că Bitcoin (BTC) continuă să fie cea mai cunoscută criptomonedă în rândul românilor, fiind menționată spontan de peste 70% dintre respondenții de la un sondaj realizat recent de compania de cercetare de piață Ipsos, la comanda platformei de tranzacționare crypto Tradesilvania.  

Două treimi dintre deținătorii de criptomonede din România ar avea Bitcoin, conform sondajului. Alte criptomonede de interes pentru români sunt Ethereum (ETH) și Dogecoin (DOGE). Moneda virtuală românească Elrond (EGLD) este cunoscută de 1 din 5 respondenți care au auzit de crypto, iar 8% dintre posesorii de criptomonede ar deține EGLD, potrivit studiului citat.

 

Parallax

Vizualizari
5841
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri