Claudiu Zamfir

ANAF: Impozitul pe veniturile din NFT - „jetoane nefungibile” (broșură PDF)

Thumbnail

Și ANAF a pus ochii pe veniturile din deja celebrele NFT-uri - o afacere la modă cu „obiecte” virtuale de colecție, iar acum Fiscul a scos o borșură în care are și o traducere românească a „non-fungible token” și explică modul de impozitare.

Jeton nefungibil” - acesta este termenul românesc folosit oficial de ANAF pentru NFT - „non-fungible token” (în engleză).

În noua borșură explicativă, ANAF preia o definiție din pagina în limba română a Wikipedia:

„Un jeton nefungibil (NFT, după termenul englezesc non-fungible token) este o unitate  de date unică dintr-un registru contabil informatic denumit blockchain. Jetoanelor nefungibile le corespund fişiere de diverse formate, în funcție de natura procesului de creație:fotografii, înregistrări audio, videoclipuri etc. Deşi fişierele în sine pot fi copiate jetoanele infungibile care le sunt asociate sunt  consemnate şi monitorizate în permanență în registrele blockchain din care fac parte, oferindu-le cumpărătorilor dovada dreptului de proprietate. Registrele folosite la scară largă, precum Ethereum, Bitcoin Cash, Flux etc., au fiecare câte un ansamblu de standarde ce reglementează utilizarea NFT”.

Practic, NFT-urile sunt „bunuri digitale” care nu pot fi înlocuite cu replici, autenticitatea lor fiind asigurată prin tehnologia blockchain. De aici și goana unor colecționari pentru astfel de active virtuale, care pot înmagazina valori cu o încărcătură sentimentală mare, precum codul sursă  al World Wide Web (www), vândut, în iunie 2021, de savantul britanic Tim Berners-Lee pentru 5,4 milioane de dolari.

Impozitarea veniturilor din NFT, în viziunea ANAF:

  • Veniturile obținute de persoanele fizice  din tranzacționarea jetoanelor nefungibile  (NFT, după termenul englezesc non-fungible token) reprezintă venituri impozabile.
  • Veniturile impozabile cuprind atât veniturile în numerar (care presupun o  remunerație financiară), cât şi cele în natură (spre ex. produse, servicii, călătorii etc.).
  • Persoanele fizice care obțin venituri din vânzarea, pe platforme specializate, denumite blockchain, de conținut sub forma unor fişiere digitale (NFT), în condițiile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, au obligația de a declara aceste venituri, indiferent dacă aceste venituri sunt realizate din România sau din străinătate, în Declarația unică privind impozitul pe venit şi contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, cu respectarea prevederilor art. 71 şi art. 72¹ sau art. 73, după caz, din Codul fiscal.
  • Venituri din drepturi de proprietate intelectuală. În situația în care creatorul de conținut va obține, ulterior vânzării inițiale, venituri din vânzările recurente/repetate (NFT royalties) are, de asemenea, obligația declarării acestor venituri în Declarația unică privind impozitul pe venit şi contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, la aceeaşi categorie de venit.

Descarcă de AICI Broșura ANAF privind impoztarea veniturilor din NFT

---

Citește și:

Parallax

Vizualizari
8070
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri