ANAF subliniază că influencerii și creatorii de conținut online care obțin independent venituri din postările pe Facebook, Instagram și alte rețele sociale trebuie să plătească impozit, atât în cazul veniturilor în bani, cât și al bunurilor, vacanțelor sau altor avantaje obținute astfel de la diverse companii care vor să se promoveze.
O nouă broșură privind impozitul din activitățile independente, publicată luni de Agenția Națională de Administrare Fiscală, explică acum și modul de impozitare a veniturilor din diverse servicii de promovare a companiilor pe rețelele sociale.
Câteva informații din broșura ANAF, pe scurt:
- Veniturile obținute de persoanele fizice din postări realizate pe diferite rețele de socializare reprezintă venituri impozabile.
- Veniturile impozabile cuprind atât veniturile în numerar (care presupun o remuneraţie financiară), cât şi cele în natură (spre ex. produse, servicii, călătorii etc.).
- În situația în care activitatea se desfăşoară cu regularitate, în mod continuu, pe cont propriu şi urmărind obținerea de venituri şi sunt întrunite criteriile unei activități independente, veniturilor obținute de persoanele fizice din postările realizate pe diferite reţele de socializare şi care fac astfel reclamă pentru diverse companii/brand-uri le sunt aplicabile prevederile Cap. II „Venituri din activităţi independente” din Titlul IV - ”Impozitul pe venit” din Codul fiscal.
Exercitarea unei activităţi independente presupune îndeplinirea a cel puţin 4 din criteriile prevăzute de Codul fiscal 2, respectiv:
- persoana fizică dispune de libertatea de alegere a locului şi a modului de desfăşurare a activității, precum şi a programului de lucru;
- persoana fizică dispune de libertatea de a desfăşura activitatea pentru mai mulți clienți;
- riscurile inerente activității sunt asumate de către persoana fizică ce desfă şoară activitatea;
- activitatea se realizează prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfă şoară;
- activitatea se realizează de persoana fizică prin utilizarea capacității intelectuale şi/sau a prestației fizice a acesteia, în funcție de specificul activității;
- persoana fizică face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare şi supraveghere a profesiei desfăşurate, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea şi exercitarea profesiei respective;
- persoana fizică dispune de libertatea de a desfăşura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terțe persoane în condițiile legii.
Descarcă de AICI broșura ANAF privind impozitarea veniturilor din promovările pe rețelele sociale.