Claudiu Zamfir

Finanțare „la două capete”: Românii de la Proportunity caută investitori și pe platforma britanică Seedrs

Thumbnail

Proportunity, startup-ul britanic de tehnologii în sectorul financiar și imobiliar, fondat de antreprenorii români Vadim Toader și Ștefan Boronea, va lansa o campanie de strângere de fonduri și pe platforma britanică de crowdfunding Seedrs, după ce, săptămâna trecută, începuse o acțiune similară în rețeaua românească de multifinanțare Seedblink.

Campania de pe Seedrs a fost anunțată de directorul de dezvoltare al Proportunity, Ioan Andrei Stan.

Firma, care activează în zonele de tehnologii pentru servicii financiare (FinTech) și afaceri imobiliare (PropTech), îi sprijină pe cei care își cumpără locuințe cu credit ipotecar în UK. Cu noua finanțare obținută, Proportunity crește creditele imobiliare acordate consumatorilor britanici de la 90.000 la 150.000 de lire sterline, pe client.

Startup-ul foloseşte inteligenţa artificială pentru a anliza şi a estima evoluţia preţurilor imobiliare din diferite zone din Londra, pentru anii următori, şi îi ajută pe utilizatori să-şi găsească loucuinţa dorită.

Mai mult, cei care au nevoie pot accesa împrumuturi de până la 15% din valoarea locuinţei, bani cu care îşi pot achita o parte din avansul pe care trebuie să îl plătească dacă fac un credit ipotecar. Prin acest împrumut, startup-ul cumpără de fapt 15% din locuinţa respectivă, iar în cazul în care proprietarul vinde locuinţa peste câţiva ani firma va încasa 15% din valoarea pe care casa sau apartamentul o are la momentul respectiv (chiar dacă este mai mare sau mică decât cea iniţială).

Serviciul lor seamănă cu un program statului britanic, “Help To Buy”, care este asemănător cumva și cu „Prima Casă” din România. Spre deosebire de programul guvernamental britanic, serviciul oferit de Proportunity permite și cumpărarea de locuințe vechi.

De menționat că Proportunity a fost selectat și în programul britanic de accelerare de business Tech Nation, la secțiunea FinTech, prin care au fost sprijinite, în trecut, și companii ca Monzo și Revolut.

Compania a fost fondată la Londra, 2016, de Vadim Toader, specializat în fintech și servicii financiare și de Ștefan Boronea, cu peste 10 ani de experiență în inteligență artificială. Startup-ul susține că a intermediat tranzacții cu proprietăți de circa 100 de milioane de lire sterline.

Până în prezent, firma a primit finanțări totale de 170 de milioane de euro, ce amai mare parte din bani fiind împrumuturi, din care acordă mai departe credite cumpărătorilor de locuințe. Din această finanțare, o parte mai mică (aproximativ 10 milioane de euro) a constituit investiții equity, în platforma tehnologică. Astfel, startup-ul spune că este evaluat în prezent la 42 de milioane de euro.

Parallax

Vizualizari
370
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri