Claudiu Zamfir
Ministerul Economiei a transmis, într-o adresă oficială către StartupCafe.ro, că în prezent își reorganizează agențiile IMM din subordine și abia apoi va putea continua implementarea programelor Microindustrializare, Comerț-Servicii și Accelerarea dezvoltării IMM, astfel încât firmele românești selectate la finanțare să-și poată primi ajutoarele de maximum 500.000 de lei (100.000 EUR) fiecare, prin cele 3 scheme de finanțare deschise încă din anul 2023.
Reamintim că, în decembrie 2023, Ministerul Economiei, Turismului și Antreprenoriatului (MEAT) a deschis online sesiunile de înscrieri în programele Microindustrializare, Comerț-Servicii și Accelerarea dezvoltării IMM 2023-2024. Bugetele celor trei scheme, tăiate de Guvern după înscrierile online, totalizează circa 150 de milioane de lei, bani de la stat.
În perioada 21 decembrie 2023 - 4 ianuarie 2024, au depus cereri de finanțare 4.137 de aplicanți la cele 3 programe naționale. După reducerea bugetelor inițiale, un număr de 345 de firme au mai rămas pe listele de beneficiari selectați de principiu la finanțare, în limitele bugetelor disponibile în cele trei scheme.
Acum, la mai bine de jumătate de an de la finalizarea sesiunii de înscrieri, oamenii s-au plâns pulicației StartupCafe.ro cu nu au ajuns nici până în prezent în stadiul în care să primească finanțarea promisă de stat. Beneficiarii ar trebui să primească ajutoare de maximum 50% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 500.000 lei din valoarea unui credit de investiții contractat o bancă parteneră în program. Valoarea creditului de investiții solicitat prin program pentru cheltuieli eligibile era prevăzută să fie de minimum 250.000 lei.
În aceste condiții, StartupCafe.ro a întrebat Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului de ce nu avansează în implemenetarea schemelor, pentru ca firmele selectate să poată primi credite bancare și ajutoarele aferente.
Într-o adresă transmisă StartupCafe.ro, luni, 22 iulie 2024, MEAT a răspuns oficial că „în perioada imediat următoare, după definitivarea proceselor de reorganizare a Agențiilor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și Turism (AIMMT)” din subordinea ministerului, vor fi transmise băncilor partenere listele aplicanților notificați de principiu la finanțare.
Apoi, băncile partenere vor analiza dacă firmele de pe liste pot primi creditele și, implicit, ajutoarele aferente. Băncile ar urma să încheie contractul de credit în maximum 30 de zile lucrătoare de la primirea listelor, conform procedurilor celor trei scheme.
Antreprenorii s-au mai plâns însă că, cel târziu în noiembrie 2024, ei trebuie să finalizeze investițiile din proiecte și nu mai au timp.
Ministerul promite, în răspunsul transmis StartupCafe.ro, că „va analiza și va avea în vedere suplimentarea numărului de zile de efectuare a cheltuielilor, precum și, după caz, de depunere a documentației de decont”, „în cazul în care aplicanții celor trei măsuri de sprijin vor avea nevoie de termene suplimentare de implementare a investițiilor”.
Reamintim că, prin actualul proces de reorganizare aprobat de Guvern, numărul Agențiilor IMM din subordinea MEAT scade de la 9 la 3, iar restul devin mici centre teritoriale în subordinea agențiilor rămase. De asemenea, salariile angajaților acestor agenții și centre teritoriale IMM cresc la nivelul celor din structura centrală a MEAT.
Actele normative care guvernează programele promovate de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului la care faceți referire în solicitarea dumneavoastră sunt:
- Ordinul nr. 598 din 19 octombrie 2023 pentru aprobarea Procedurii de Implementare a schemei de ajutor de minimis prevăzute în cadrul Programului național multianual de microindustrializare;
- Ordinul nr. 603 din 20 octombrie 2023 pentru aprobarea Procedurii de Implementare a schemei de ajutor de minimis prevăzute în cadrul Programului de dezvoltare a activităților de comercializare a produselor;
- Ordinul nr. 1341 din 17 noiembrie 2023 pentru aprobarea Procedurii de Implementare a schemei de ajutor de minimis prevăzute în cadrul Programului de accelerare a dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii;
Astfel, până în prezent, în cadrul celor 3 scheme de ajutor menționate, au fost parcurși pașii procedurali prevăzuți la art. 7 literele a)- h) în legislația măsurilor de sprijin amintită mai sus, urmând ca, în perioada imediat următoare, după definitivarea proceselor de reorganizare a Agențiilor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și Turism (AIMMT) aflate în coordonarea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, să fie transmisă instituțiilor de credit partenere listele aplicanților notificați de principiu la finanțare, conform art. 7 lit. h) din legislația măsurilor de sprijin.
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului prin Agenția pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și Turism a încheiat procesul de verificare administrativă și de eligibilitate în termenul specificat de procedura de implementare a fiecărei măsuri de sprijin în parte.
Băncile vor proceda la analiza finală a bancabilității și vor încheia contractul de credit în maximum 30 de zile lucrătoare de la primirea listelor, conform art 7. Litera h) din legislația măsurilor de sprijin.
În cazul în care aplicanții celor trei măsuri de sprijin vor avea nevoie de termene suplimentare de implementare a investițiilor, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului va analiza și va avea în vedere suplimentarea numărului de zile de efectuare a cheltuielilor, precum și, după caz, de depunere a documentației de decont.