Denisa Crăciun
Startup-ul IT românesc Druid, fondat în 2018, a obținut, marți, o finanțare de 15 milioane de dolari, într-o rundă de investiții Serie A condusă de fondurile de capital de risc Karma Ventures și Hoxton Ventures.
Potrivit unui comunicat al Druid, publicat pe site-ul său, și GapMinder a participat la această rundă de finanțare, alături de alți patru investitori din Germania, Elveția, Polonia și România.
Druid a mai primit la începutul lui 2021 o finanțare de 2,5 milioane de dolari – 2,2 milioane de dolari de la GapMinder și 300.000 de dolari de la Early Game Ventures și investitori privați.
Cu finanțarea de 15 milioane de dolari anunțată marți, Druid vrea să continue extinderea pe piața internațională și să își mărească echipa.
Startup-ul românesc spune că vrea să își accelereze, totodată, activitatea în Europa și America de Nord.
Odată cu runda de investiții de 15 milioane de dolari pe care a ridicat-o, startup-ul românesc ajunge la finanțări totale de 20,6 milioane de dolari, conform datelor de pe CrunchBase.
„Noua rundă de finanțare va fi folosită pentru a ne consolida acoperirea globală și obiectivele internaționale ambițioase. Urmând viziunea noastră de a oferi un asistent virtual pentru fiecare angajat, Druid este un lider global în aplicațiile de conversații pentru mediul de afaceri bazate pe inteligență artificială”, susține Liviu Drăgan (foto), CEO Druid.
El a mai spus că „depășim constrângerile tipice actuale ale soluțiilor conversaționale pentru a crea o nouă categorie de produse, Conversational Business Applications (CBA), care va permite inteligenței artificiale să conducă cu succes procese complexe și să ajute oamenii să obțină rezultate mai bune în afaceri”.
Startup-ul Druid a fost fondat în 2018 de Liviu Drăgan, un om de afaceri cu experiență în domeniul tehnologiei, cunoscut mai ales ca proprietar al firmei Total Soft. El a făcut o investiție inițială de 1,5 milioane de euro în Druid.
Imediat a atras investiții de la oameni de afaceri, cum sunt Anca Vlad, fondatoarea grupului Fildas (Catena), Radu Enache, proprietarul lunaţului de hoteluri Continental, şi Eugen Banciu, fondatorul Farmexpert. Între timp, Anca Vlad a ieșit din firma Druid.
Alți acționari (direct sau prin alte firme) sunt: Iulian Trandafir (director general al Farmexpert), Daniel Radu Enache, Leonard Alexandru Leca, Dragoș Cristian Bostănescu (investitor în Castel Film), Radu Bugică, Alexandra Diana Giușcă, Florentina Drăgan.
Druid este o platformă platforma end-to-end de construire de aplicații tip chat pentru mediul de afaceri. Aplicațiile sunt bazate pe inteligență artificială
Aplicația de conversații pentru business bazată pe inteligență artificială permite companiilor să îmbunătățească experiența utilizatorului atât pentru clienți, cât și pentru angajați.
Startup-ul are un parteneriat global cu UiPath, companie româno-american UiPath, liderul pieţei de automatizare a proceselor de afaceri prin intermediul roboţilor (RPA). Astfel, Druid oferă abilităţi conversaţionale primei platforme de hiperautomatizare din lume.
Druid are în plan ca în 2022 să deschidă noi birouri în Franța și Germania și să-și consolideze prezența în Marea Britanie și SUA. Compania intenționează ca anul acesta să-și mărească echipa cu până la 60%.