Claudiu Zamfir
O firmă IT românească a fost desemnată, joi seara, Startup-ul Anului 2019 în Europea Centrală și de Est, la competiția Central European Startup Awards (CESA), organizată anul acesta la București.
Firma de software axată pe inteligență artificială Druid SA este cea care a câștigat premiul Startup of the Year la CESA 2019. Un alt premiant din România este Techcelerator - câștigătorul la categoria Cel mai bun accelerator sau incubator de afaceri. Cele două organizații românești au concurat la București împotriva finaliștilor din alte 9 țări din regiune: Austria, Bulgaria, Cehia, Croația, Ungaria, Polonia, Serbia, Slovacia și Slovenia.
Druid SA câștigase premiul Startup-ul Anului 2019 în România, la faza națională a CESA. Firma dezvoltă o platformă „no code” care ajută companiile să planifice, să dezvolte și să distribuie chatboți - „roboți” software. Platformele „no code” permit și celor care nu sunt programatori să creeze aplicații software, prin interfețe grafice și configurări, în locul programării clasice.
Druid a fost fondată în anul 2018 de Liviu Drăgan (foto), un om de afaceri cu experiență mare în domeniul tehnologiei, cunoscut mai ales ca proprietar al firmei Total Soft. El a făcut o investiție inițială de 1,5 milioane de euro în Druid.
Imediat a atras investiții de la oameni de afaceri experimentați, cum sunt Anca Vlad, fondatoarea grupului Fildas (Catena), Radu Enache, proprietarul lunaţului de hoteluri Continental, şi Eugen Banciu, fondatorul Farmexpert. Între timp, Anca Vlad a ieșit din firma Druid.
Conform datelor colectate de Termene.ro, în prezent, cel mai mare acționat în Druid rămâne fondatorul Liviu Drăgan, cu 21,3%.
Alți acționari (direct sau prin alte firme) sunt: Iulian Trandafir (director general al Farmexpert), Eugen Banciu, Daniel Radu Enache, Leonard Alexandru Leca, Dragoș Cristian Bostănescu (investitor în Castel Film, Radu Bugică, Alexandra Diana Giușcă, Florentina Drăgan.
Fondatorul Druid, Liviu Drăgan, explica, în 2018, că startup-ul său avea să lanseze „o platformă multi-tenant și cloud-based”, cu asistenți virtuali disponibili pentru activitățile de suport clienți, vânzări, tehnicieni și resurse umane, asistenți programați să execute peste 200 de taskuri. „Utilizatorii platformei își vor putea construi propriii asistenți, instruindu-i să acopere anumite zone de business sau îi vor putea conecta la diferite aplicații pentru a oferi informații relevante și a-i asista în luarea deciziilor” - spunea Liviu Drăgan, la lansarea Druid.
Printre clienții Druid SA se numără și Banca Transilvania, pentru care firma IT a creat un sistem de chatboți, pentru comunicarea dintre angajați și departamentul de resurse umane, potrivit site-ului oficial al startup-ului.
Platforma Druid folosește tehnologii oferite de partenerii tehnologici din zona cloud și inteligență artificială (Azure, Microsoft Cognitive Services, Bot Framework ), precum și o serie de canale de comunicare utilizate pe scară largă (Facebook Messanger, Skype, WeChat, Twilio sau Slack), fiind complementară oricărui sistem informatic intern utilizat de către o companie.
De asemenea, Druid este partener tehnologic al UiPath, „unicornul” româno-american evaluat la 7 miliarde de dolari.
Celălalt câștigător regional CESA care provine din România, Techcelerator, este un accelerator de afaceri ce selectează startup-uri IT și le oferă investiții de până la 100.000 de euro fiecare, în schimbul unui procent de părți sociale.
Finanțarea este asigurată de partenerul strategic, fondul de investiții GapMinder Venture Partners BV, cofinanțat prin Programul Operațional Competitivitate (POC) 2014-2020, susținut de Uniunea Europeană.
Central European Startup Awards, ajuns la cea de-a șasea ediție, a avut gala de premiere pe anul 2019 la București, fiind organizată de Impact Hub Bucharest, ca gazdă. Anul acesta au fost 17 categorii, în care au concurat câștigătorii naționali din cele 10 țări menționate mai sus.
În total, în competițiile naționale CESA 2019 s-au înscris peste 5500 de organizații. Pe lângă cei 2 câștigători regionali care provin din România, lista premianților la celelate 15 categorii este următoarea: