Denisa Crăciun

Deloitte: Două startup-uri IT românești au cea mai rapidă dezvoltare din Europa Centrală în ultimii 3 ani

Thumbnail

Startup-ul IT românesc Druid, fondat în 2018, este compania de tehnologie cu cea mai mare creștere organică din Europa Centrală în ultimii trei ani, arată clasamentul Deloitte Technology Fast 50.

Din categoria „Growth Stars”, ce reunește companii care au înregistrat cea mai rapidă dezvoltare între 2018 – 2020 și în care se încadrează 25 de startup-uri, Druid ocupă primul loc, cu o rată de creștere de 6.753%.

De asemenea, FintechOS, startup-ul românesc care creează soluții digitale pentru industria serviciilor financiare, face parte din companiile cu cea mai rapidă dezvoltare din regiune și se clasează pe locul 16 în categoria „Growth Stars”, cu o rată de creștere de 715%.

Thumbnail
Sursă: Deloitte
Thumbnail
Sursă: Deloitte

 

Gama IT, Tapptitude Apps și Wave Studio, sunt trei companii românești recunoscute la categoria „Impact Stars”, care premiază startup-urile cu produse și servicii care produc efecte positive asupra mediului de business, societății, mediului, diversității sau zonei de inovație.

Gama IT dezvoltă și implementează soluții IT în domenii ca serviciile medicale (spitale, clinici, laboratoare), sanitar-veterinare și cele pentru siguranța alimentară, Tapptitude Apps oferă servicii de dezvoltare a aplicațiilor mobile pe parcursul fiecărei etape de desfășurare a unui proiect, de la proiectarea aplicațiilor și până la dezvoltarea acestora, iar Wave Studio se concentrează, de asemenea, pe dezvoltarea de aplicații mobile, fiind creatorul primei tastaturi animate din magazinul Google Play.

Companiile de tehnologie cu cea mai mare creștere din Europa Centrală

Câștigătorul categoriei principale a clasamentului, care recunoaște companiile de tehnologie cu cea mai rapidă creștere în Europa Centrală  care s-au înființat de cel puțin patru ani, este FTMO, un fintech din Republica Cehă, cu o creștere a veniturilor de 39.432%.

Startup-ul a dezvoltat o platformă educațională pentru jucătorii de pe piețele financiare ce le permite să se concentreze asupra gestionării riscurilor și a educației în desfășurarea activității de tranzacționare pentru a adopta cele mai bune practici, a evita erorile și a reduce pierderile.

Kilo.Health, companie care activează în domeniul sănătății, a obținut locul al doilea, cu o creștere de 17.710%. Companiile incluse în clasamentul principal au înregistrat o creștere medie de 2.278%, cea mai mare obținută vreodată (față de 1.460%, în 2020).

Thumbnail
Sursă: Deloitte

 

Competiția din 2021, aflată la cea de-a 22-a ediție, este dominată de jucători din domeniul software (33), urmat de domeniile hardware (cinci companii), media și divertisment (patru companii), fintech (trei companii), sănătate (trei companii) și comunicații (două companii).

Categoria „Companies to watch”

Pe lângă categoria principală, care include companiile cu cea mai mare creștere din sectorul tehnologiei, în programul Deloitte 2021 Central Europe Technology Fast 50 a fost introdusă și Companies to watch, o categorie nouă ce recunoaște companiile care nu îndeplinesc criterii pentru clasamentul principal, si care cuprinde categoriile Growth Stars și Investment Star.

În timp ce prima poziție din subcategoria „Growth Stars”, alcătuită din companii care au venituri de minimum 10.000 de euro în 2018 și 2019 și de cel puțin 30.000 de euro în 2020, a fost revendicată de o companie românească, prima poziție din subcategoria „Investment Stars”, ce include companii care au beneficiat de cele mai mari investiții în perioada 1 ianuarie 2018 - 31 mai 2021 (cu o sumă minimă de 500.000 de euro), este ocupată de compania bulgară Payhawk, o platformă de plăți care permite organizațiilor să gestioneze toate procesele pentru cheltuieli dintr-un singur loc, oferind echipelor financiare control deplin și permițând accesul angajaților la metode sigure și convenabile pentru procesarea cheltuielilor.

„Anul acesta, programul Deloitte Technology Fast 50 din Europa Centrală aduce recunoaștere unor companii locale de tehnologie care activează în arii diverse, de la inteligența artificială și transformarea digitală, la dezvoltarea de aplicații mobile sau pentru sectorul medical, ceea ce reprezintă o dovadă a creativității acestora și a potențialului incredibil de creștere a ecosistemului de tehnologie din România”, a spus Andrei Ionescu, Partener coordonator Consultanță și Managementul Riscului, Deloitte România, și coordonatorul programului Technology Fast 50 Europa Centrală în România.

„Ultimul deceniu a fost extraordinar pentru businessurile din Europa Centrală. Acum aproximativ zece ani, în 2010, valoarea colectivă a afacerilor din regiune se ridica la aproximativ zece miliarde de dolari. Astăzi, această valoare ajunge la 186 de miliarde de dolari, de aproape 20 de ori mai mult. Pentru mine, acest lucru spune multe despre încrederea și hotărârea cu care cresc companiile din regiunea noastră, multe dintre ele vizând chiar creșteri la nivel global. Această tendință se manifestă tot mai puternic, ceea ce ne arată faptul că, astăzi, companiile din Europa Centrală atrag capital din întreaga lume, nu doar din partea finanțatorilor locali, iar asta înseamnă că regiunea poate fi punctul de pornire al unora dintre cele mai valoroase companii din Europa. Acesta este unul dintre motivele pentru care Google Cloud este atât de mândru să fie partenerul Deloitte Technology Fast 50 din Europa Centrală”, a spus Nir Chinsky, Director, Google Cloud CEE și Africa.

Anul acesta, Google Cloud este partenerul regional al programului Deloitte Technology Fast 50 din Europa Centrală, iar Citi este partener local.

Parallax

Vizualizari
456
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri