Denisa Crăciun

Antreprenorii români din UK. Lista (incompletă) a startup-urilor cu ADN românesc

Startup-uri in UK

Regele Charles al III-lea se pregătește să vină vineri în România, unde va petrece 5 zile, cel mai probabil în Transilvania, fiind prima sa călătorie oficială în străinătate de la ceremonia de încoronare. Vizita privată a suveranului britanic în țara noastră ne-a dat și nouă ocazia să vă prezentăm o parte dintre startup-urile fondate de români în UK, despre care am scris pe StartupCafe.ro de-a lungul timpului. 

Regatul Unit al Marii Britanii este printre destinațiile preferate de fondatorii de startup-uri din UE, potrivit Tide, care arată că în 2021, dintre românii stabiliți în Regat, peste 98.000 și-au deschis afaceri acolo. Antreprenorii români din UK au între 30-40 de ani, conform sursei citate, și majoritatea sunt bărbați, femeile reprezentând doar 17,6% din totalul fondatorilor români de startup-uri acolo. 

Startup-uri ale românilor în UK

  • Proportunity - Vadim Toader, specializat în fintech și servicii financiare, și Ștefan Boronea, cu experiență în inteligență artificială, au deschis startup-ul în anul 2016, la Londra. Startup-ul, care activează în zonele de tehnologii pentru servicii financiare (FinTech) și afaceri imobiliare (PropTech), îi sprijină pe cei care își cumpără locuințe cu credit ipotecar în UK. În 2021 cei doi tineri antreprenori români au obținut 150 milioane dolari de la investitori pentru dezvoltarea startup-ului lor în UK, iar în 2020 au atras o finanțare de 8,2 milioane euro.
  • Hackajob -  Fondat la Londra în 2014 de românul Răzvan Creangă și colegul său de facultate Mark Chaffey. Hackajob folosește inteligența artificială pentru a potrivi candidații cu angajatorii și a primit recent o finanțare de 25 de milioane dolari într-o rundă de investiții Serie B. Startup-ul a fost acceptat în 2015 în programul de accelerare Techstars din Londra, iar printre primii investitori în companie s-a numărat Ahmed Medhat, managerul care a înființat biroul de data science al Facebook din Londra. Startup-ul cu origini românești a fost finanțat anterior și de London Co-Investment Fund, fond de investiții al Primăriei din Londra.
  • GoJoe -  Startup înființat în 2018, la Londra de Will Turner (CEO) și Phil Steele (COO), împreună cu românii Costantin Predescu, care ocupă și funcția de CTO, și Mihai Bucșe, a lansat o aplicație „de fitness social pentru muncă și joacă” ce poate fi folosită de angajații din companii. Startup-ul a obținut o finanțare de 1,3 milioane euro. 
  • OutThink - Fondat de românul Flavius Pleșu, a lansat o platformă de management al riscului uman în domeniul securității cibernetice. Startup-ul londonez a obținut o finanțare de 10 milioane de dolari în 2022. 
  • Neurolabs -  Startup fondat în 2018, în Marea Britanie de antreprenorii Paul Pop, care este și CEO, Remus Pop (COO) și Patric Fulop (CTO). Startup-ul a atras o investiție de aproape 3,3 milioane de euro într-o rundă de finanțare condusă de fondul de capital de risc LAUNCHub Ventures, la care au mai participat și Lunar Ventures, Techstart și 7% Ventures din Londra. Neurolabs susține că a dezvoltat o soluție ce permite specialiștilor și dezvoltatorilor din domeniul IT să construiască, la rândul lor, soluții de computer vision la fel de ușor precum construiesc un site web.
  • Speckle -  Fondat la Londra în 2020 de Dimitrie Ștefănescu, de origine română, și Matteo Cominetti, se definește ca o infrastructură digitală tip open source pentru orice lucru proiectat în 3D și se ocupă cu gestionarea datelor, partea de automatizare și interoperabilitate dintre silozurile informaționale. Speckle a obținut o finanțare de 5,5 milioane de dolari în 2022. 
  • BotsAndUs- Startup-ul a fost fondat la Londra, în anul 2015, de Andrei Dănescu (CEO), Adrian Negoiță (CTO) și Oana Jinga (marketing și vânzări). Startup-ul care face roboți pentru depozite și logistică a obținut o finanțare de capital de risc de 13 milioane dolari în 2022. 
  • SuperOkay - Înființat în 2018 în UK, de Maria Constantinescu și Radu Ceuc, startup-ul de tehnologie a atras în 2021 o rundă de investiții de 400.000 de euro pentru creșterea platformei de colaborare și managementul contractelor agenție-client, destinată pieței de servicii digitale. 

---

Citește și:

Parallax

Vizualizari
1683
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri