Denisa Crăciun
Charles III, noul Rege al Marii Britanii, are câteva proprietăți în țara noastră, cea mai cunoscută fiind în satul Viscri, din județul Brașov. Acum am stat și noi de vorbă cu doi antreprenori și cu primarul de acolo pentru a vedea cum văd ei viitorul zonei după ce au ajuns, iată, „vecinii” Regelui Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și al altor Teritorii ale Commonwealth-ului.
Proprietatea de la Viscri, achiziționată prin Fundația „Mihai Eminescu Trust”, aflată sub patronajul Prințului de Wales, ajuns acum Regele Charles al III-lea, este una dintre cele mai cunoscute.
StartupCafe.ro a stat de vorbă cu primarul comunei Bunești, din care face parte și satul Viscri, și cu doi dintre antreprenorii locali, care au acolo afaceri HoReCa, să vedem ce cred ei că se va schimba odată ce „vecinul” lor a devenit Regele Marii Britanii.
Părerile sunt cumva împărțite așa că iată ce ne-au spus aceștia...
Mircea Pălășan conduce comuna Bunești, care cuprinde și satul Viscri, de 22 de ani deja. Abia „l-am prins” acum, pe seară, la telefon, tocmai se întorsese de la Făgăraș, de la o ședință. Am vrut neapărat să auzim ce zice și „primarul Regelui”, cum ar veni.
„Nu, nu, nu. Nu sunt eu primarul Regelui. El e rege, noi, aicea. Ce putem să spunem noi, oameni simpli?” - s-a fâstâcit primarul din Bunești, când a auzit ce „titulatură” i-am pus.
Primarul Pălășan l-a întâlnit în mai multe rânduri pe fostul Prinț de Wales și crede că actualul monarh a adus beneficii comunității din comuna Bunești.
„Pentru comunitate, Prințul Charles a însemnat un progres, mai ales că a prezentat comunitatea noastră într-o lumină bună, ne-am întâlnit de mai multe ori. Ne-a ajutat și cu canalizarea de la Viscri, conducta a fost plătită de Casa Regală” - a spus Mircea Pălășan, pentru StartupCafe.ro.
Dar oare va mai veni Charles la Viscri și mai departe, ca Rege?
„Nu știu dacă îi mai permite protocolul să mai vină, poate într-o vizită privată, dacă va mai veni vreodată în România. Cred că va mai veni la noi în țară, pentru că este atașat de România” - crede primarul din Bunești.
„Ne bucurăm pentru Rege și o plângem pe Regină” - a încheiat el.
Reamintim că joi seara, Regina Elisabeta a II-a a murit la vârsta de 96 de ani, la palatul Balmoral din Scoția, iar fiul său cel mare, Prințul Charles de Wales, îi succede la Tron, ca Regele Charles III.
Întrebat dacă e de părere că se va schimba turismul din satul Viscri în contextul dat, Alexu Toader, co-fondatorul restaurantului Viscri 32, spune că „nu cred că o să se schimbe nimic. Cred că este agitație o săptămână, două și apoi o să revină totul la normal”.
Antreprenorul nu consideră că vor exista schimbări nici în ceea ce privește prețurile cazărilor sau produselor de la restaurant și susține că „nu există niciun semnal în direcția asta, pur și simplu sunt niște speculații, dar nu cred că o să modifice nici piața imobiliară, prețurile sunt oricum scumpe”.
Explicația ar fi că deja pe partea de servicii, oamenii au costuri foarte mari, ceea ce înseamnă și „prețuri destul de ridicate”, mai subliniază în el.
În plus, faptul că s-a schimbat statutul prințului Charles, devenit acum rege, nu va avea vreun impact asupra turismului din zonă, ținând cont că acest lucru este relevant doar pentru turiștii români, nu și pentru cei străini.
„Nu cred că este nicio schimbare. Faptul că era casa prințului sau că va fi casa regelui e același lucru. Și în plus este foarte important de menționat faptul că aspectul acesta este relevant exclusiv pentru turiștii din România care au nevoie de validare din exterior, dar pentru turiștii străini, nu. Adică nu vă imaginați că vine un francez și întreabă care e proprietatea prințului sau a regelui” – Alexu Toader, antreprenor din Viscri.
Spune că nu este de acord că zona s-a transformat odată cu achiziția pe care a făcut-o Charles la Viscri.
„Satul este în continuă dezvoltare începând din anii `90. Primii turiști care au venit în Viscri timp de 15 ani au fost turiștii străini. Mediatizarea din ultimii 10 ani din presa românească legată de casa prințului este ceea ce a făcut să crească numărul de turiști din România, dar încă o dată, pentru turiștii străini care erau publicul principal al turismului din Viscri, nu a avut niciun impact” – explică el.
„Fundația Mihai Eminescu Trust a lucrat 30 de ani aici, a refăcut fațadele. Dacă nu ar fi fost fațadele restaurate, dacă nu era un sat retras în care Prințul Charles să găsească împreună cu biologul care i-a fost alături tot felul de specii de plante dispărute, pe dealuri, nu ar fi existat nimic. Era ceva special pe care el l-a descoperit aici. Ca să fie ceva special, cineva a muncit. O fundație, un grup de fundații, oamenii din comunitate, care încă lucrează” - a spus Alexu Toader, pentru StartupCafe.ro.
El nu se arată foarte încântat de prestația autorităților locale.
„Vedem că (oamenii din comunitate - n.r.) încearcă să țină mașinile în afara satului, adică și fără susținerea autorităților, satul s-a dezvoltat într-o manieră sustenabilă, pentru că există un grup de oameni activi din sat, care își dau interesul în zona asta. E adevărat, o parte din ei sunt cei care l-au adus pe Prințul Charles aici, o parte din ei sunt cei care administrează acum proprietatea prințului și care au transformat-o din pensiune în muzeu. Adică da, e cumva folosită într-un sens util pentru sat, dar într-un context, adică nu e într-o manieră bombastică așa cum e prezentată în presă” – conchide antreprenorul.
Dar oare antreprenorii s-ar mai fi îndreptat spre satul Viscri, să-și deschidă acolo afaceri, dacă nu ar fi venit Prințul de Wales, ajuns acum Regele Charles III?
Alexu Toader crede că, în general, cei care investesc în proprietăți la Viscri sau aleg să locuiască aici „sunt oameni care au înțeles care e farmecul satului” și „nu a cumpărat nimeni o casă pentru că undeva în sat era casa prințului”.
Părerile rămân tot împărțite. Un al doilea antreprenor cu care am stat de vorbă, proprietar de pensiune la Viscri, spune că, din contră, se așteaptă la un flux de turiști în această perioadă, către sat. Totuși, e prea devreme să vadă vreo schimbare.
„Calendarul pentru luna septembrie este cam plin, gradul de ocupare este suficient de mare” - a spus patronul. Să-i spunem Matei, pentru că ne-a rugat să nu-i facem public numele.
L-am întrebat și noi dacă va alege să crească prețurile în această perioadă, să profite că a ajuns, iată, „vecin cu Regele Angliei”.
„Nu am scumpit nimic special în ideea în care s-a întâmplat evenimentul în familia regală, nu facem așa ceva” - ne asigură antreprenorul. „Nici dacă știm că vine Regele, nu mărim tarifele”.
„Nu suntem adepții acelui gen de turism, adică dacă nu ești în stare să faci nimic un an de zile, nu te îngrași de Crăciun, de Revelion sau când moare regina Angliei. Ați înțeles ideea, nu?” - explică proprietarul de pensiune.
Faptul că Regele Marii Britanii deține o proprietate în satul Viscri ar fi un avantaj, însă, la fel ca Alexu Toader, și acest antreprenor consideră că impactul ar fi doar asupra turiștilor români.
Proprietarul de pensiune, care locuiește în Viscri, e de părere că nu face parte din categoria celor care au venit special în zonă pentru a profita și aș deschide o afacere.
„Eu sunt localnic, soția mea sunt de aici, socrii mei sunt aici. Deci nu fac parte din categoria celor care au venit special la Viscri să-și facă o afacere. Afacerile acestea mici au fost pornite înainte să devină de notorietate locul, a fost un pic diferit. Sistemul acesta de turism a cam dispărut și, într-adevăr, au apărut și întreprinzători care au venit fix pentru a face bani. Că una e să îți iei casa la țară să stai liniștit și alta e să-ți iei casă la Viscri, care pare tot la țară” - a concluzionat el.
La Viscri, principalele afaceri sunt restaurantele și pensiunile și se mai sau închiriază camere și pe Airbnb, cu prețuri de la 280 lei pe noapte (momentan).
Se mai găsesc și terenuri de vânzare în satul brașovean făcut celebru de noul Rege Charles III.
Pe Publi24, am găsit de vânzare un teren agricol 43 de hectare, la Viscri. Proprietarul cere acum 3.000 de euro pe hectar.