Claudiu Zamfir

Doi tineri antreprenori români au obținut 150 milioane dolari de la investitori, pentru dezvoltarea startup-ului lor în UK

Thumbnail

Doi tineri antreprenori români, stabiliți în Marea Britanie, au obținut o finanțare de 150 de milioane de dolari de la fonduri de investiții, pentru dezvoltarea startup-ului lor pe piața britanică a creditelor imobiliare accesibile, potrivit publicației unui comunicat transmis, miercuri, StartupCafe.ro.

Vadim Toader și Ștefan Boronea au deschis Proportunity în anul 2016, la Londra, iar acum anunță că au primit o nouă rundă de investiții-gigant, de 150 de milioane de dolari, din care 7 milioane de dolari sub formă finanțare de capital de risc de tip equity (prin care investitorii devin acționari ai startup-ului), și 143 de milioane de dolari ca împrumut, potrivit TechCrunch.

Runda de finanțare este acordată de fondurile de investiții VentureFriends și Kibo Ventures, alături de investitori mai vechi ai Proportunity, precum Anthemis, Entrepreneur First și investitorul imobiliar britanic Amro Partners.

Astfel, startup-ul britanic al românilor se apropie de investiții totale de 170 de milioane de dolari în cei 5 ani de existență.

Firma, care activează în zonele de tehnologii pentru servicii financiare (FinTech) și afaceri imobiliare (PropTech), îi sprijină pe cei care își cumpără locuințe cu credit ipotecar în UK. Cu noua finanțare obținută, Proportunity crește creditele imobiliare acordate consumatorilor britanici de la 90.000 la 150.000 de lire sterline, pe client.

Cum funcționează Proportunity

Startup-ul foloseşte inteligenţa artificială pentru a anliza şi a estima evoluţia preţurilor imobiliare din diferite zone din Londra, pentru anii următori, şi îi ajută pe utilizatori să-şi găsească loucuinţa dorită.

Mai mult, cei care au nevoie pot accesa împrumuturi de până la 15% din valoarea locuinţei, bani cu care îşi pot achita o parte din avansul pe care trebuie să îl plătească dacă fac un credit ipotecar. Prin acest împrumut, startup-ul cumpără de fapt 15% din locuinţa respectivă, iar în cazul în care proprietarul vinde locuinţa peste câţiva ani firma va încasa 15% din valoarea pe care casa sau apartamentul o are la momentul respectiv (chiar dacă este mai mare sau mică decât cea iniţială).

Serviciul lor seamănă cu un program statului britanic, “Help To Buy”, care este asemănător cumva și cu „Prima Casă” din România. Spre deosebire de programul guvernamental britanic, serviciul oferit de Proportunity permite și cumpărarea de locuințe vechi.

De menționat că Proportunity a fost selectat și în programul britanic de accelerare de business Tech Nation, la secțiunea FinTech, prin care au fost sprijinite, în trecut, și companii ca Monzo și Revolut.

 

2021 Proportunity - Investment Announcement by claus_44 on Scribd

Parallax

Vizualizari
22166
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri