Claudiu Zamfir

Mare furnizor de energie în România, cu 1,4 milioane clienți, cumpărat de cehii de la Premier Energy

stecher-priza-bani-euro-dreamstime.

Tranzacție importantă pe piața românească a energiei: compania CEZ Vânzare, unul dintre cei mai mari furnizori de gaze și energie electrică în România, cu 1,4 milioane de clienți, va fi  vândut, de fondul australian de investiții Macquarie Asset Management, către compania Premier Energy, controlată de omul de afaceri ceh Jiří Šmejc, directorul PPF, cel mai mare fond de investiții din regiune.

Prin această achiziție, afacerea din România CEZ Vânzare se revine în mâini cehe, după 2 ani și jumătate. CEZ Vânzare fusese cumpărat de australienii de la Macquarie de la grupul energetic ceh CEZ pe 31 martie 2021. Atunci, fondurile de investiții administrate de australieni mai luaseră companiile Distributie Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, TMK Hydroenergy Power si CEZ Romania.

Noul cumpărător, Premier Energy, care ia CEZ Vânzare de la australieni, este deţinut de fondul ceh de investiţii Emma Capital. Acest fond praghez este controlat de antreprenorul ceh Jiří Šmejc, care exercită și funcție de CEO al PPF, cel mai mare fond de investiții din regiune cu active de peste 14,5 miliarde de euro. PPF este grupul fondat magnatul ceh Petr Kellner, care a murit, în anul 2021, într-un accident de elicopter, în Alaska.

Revenind la achiziția CEZ Vanzare de către Premier Energy, tranzacția intră în vigoare după finalizarea tuturor procedurilor legale și comerciale necesare. CEZ Vanzare va rebranduit cu numele noului proprietar.

Interesul manifestat de noul acționar validează atât importanța pe care compania Premier Energy, deținută de fondul de investiții Emma Capital, a capătat-o în cei zece ani de când activează pe piața din România, cât și potențialul acesteia de a dezvolta piața locală de profil.

„Este o mare bucurie și realizare pentru noi această tranzacție. Achiziția CEZ Vânzare este un pas extrem de important în strategia noastră de dezvoltare locală și regională, în linie cu planul anunțat de a deveni o platformă energetică regională. Suntem implicați pe termen lung în distribuția și furnizarea de gaze naturale în România, precum și în producția și furnizarea de energie electrică din surse regenerabile. Avem un business care se extinde atât organic, cât și prin achiziții și fuziuni, iar obiectivul nostru este integrarea pe verticală. Așadar, preluarea CEZ Vânzare creează sinergii în grupul nostru și ne completează portofoliul”, a declarat Jose Garza, CEO al Premier Energy, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

Strategia CEZ Vânzare va rămâne concentrată pe furnizarea de energie electrică și gaze naturale și strâns corelată cu nevoile clienților noștri. Tranzacția și schimbarea de proprietate nu vor avea niciun impact asupra prevederilor contractuale dintre companie și clienții săi, angajați, furnizori sau parteneri. De asemenea, echipa și detaliile de contact ale CEZ Vânzare rămân neschimbate în perioada următoare.

Până la finalizarea tranzacției, „clienții sunt invitați să utilizeze aceleași canale de comunicare pentru orice aspect legat de operațiunile companiei, în același spirit de dialog orientat către soluții” - se mai arată în comunicat.

Înființată în 2007, Premier Energy operează ca distribuitor și furnizor pe piața gazelor naturale din România, fiind al treilea mare jucător de profil, după Engie și E.ON. Compania este deținută de holdingul din energie Premier Energy PLC înregistrat în Cipru, controlat indirect de omul de afaceri ceh Jiri Smejc, prin intermediul fondului de investiții Emma Capital. Totodată, Premier Energy PLC este cel mai mare distribuitor și furnizor de energie electrică în Republica Moldova, cu o cotă de piață de circa 70%. La finalul anului trecut, Premier Energy a achiziționat integral compania Alive Capital, cel mai mare jucător independent din piața energiei regenerabile. Prin aceste achiziții, grupul își pregătește tranziţia către energie regenerabilă,  ținta setată pentru România și în regiune fiind de 300-500 MW în următorii cinci ani.

Parallax

Vizualizari
1837
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri