Adi Iacob

Bitcoin sărbătorește 10 ani: Afaceri de miliarde de dolari, fonduri UE pentru blockchain, ONG-uri. Cum a influențat prima criptomonedă lumea de astăzi

Thumbnail

Bitcoin, prima criptomonedă creată vreodată, sărbătorește astăzi zece ani de când Satoshi Nakamoto, fondatorul misterios (anonim) al monedei virtuale, a lansat Cartea Albă (white paper), un document care explica felul în care funcționează această tehnologie. Timp de o decadă, cotația bitcoin a atins niveluri record de până la 20.000 de dolari, a dus la apariția unor exchage-uri care valorează miliarde de dolari, iar tehnologia din spatele său — blockchain — a condus la nașterea unor noi tipuri de afaceri. 

Spre exemplu, 

  • Cel mai mare port din Europa, Portul Rotterdam, a încheiat un parteneriat cu banca olandeză ABN AMRO și cu filiala IT a Samsung pentru realiza o rețea de transport maritim bazată pe tehnologia din spatele bitcoin — blockchain (detalii aici).
  • Cea mai mare companie aeriană din Canada, Air Canada, a anunțat că va colabora cu un start-up  pentru a-și vinde serviciile folosind tehnologia blockchain (detalii aici)
  • În România a apărut și primul hub de blockchain (detalii aici) și chiar o asociație dedicată proiectelor bazate pe această tehnologie (detalii aici).
  • 24 de țări membre UE (printre care și România) au aderat la Parteneriatul European pentru Blockchain, o platformă pentru schimbul de experiență și expertiză în materie de reglementări (detalii aici).
  • Au apărut și fonduri europene dedicate dezvoltatorilor blockchain. Până în 2020, Comisia Europeană va finanța proiecte care ar putea fi bazate pe tehnologia din spatele bitcoin, în valoare de până la 340 de milioane de euro (detalii aici).
  • Exchange-ul Coinbase a obținut 300 de milioane de dolari într-o rundă de finanțare, ajungând să fie evaluat la 8 miliarde de dolari (detalii aici).
  • Google a anunțat un parteneriat cu startup-ul Digital Asset din New York, care dezvoltă instrumente pentru a construi aplicații bazate pe tehnologia din spatele bitcoin — blockchain (detalii aici).
  • Un startup-ul a dezvoltat împreună cu Massachusetts Institute of Technology (MIT) un sistem de plasare a diplomelor academice pe blockchain și a obținut investiții în valoare de 3 milioane de dolari (detalii aici)

Acestea sunt doar câteva exemple care demonstrează importanța apariției primei criptomonede.

Povestea unui bitcoin minerit în 2011

Cu șapte ani în urmă, antreprenorul și dezvoltatorul de software american Marshall Hayner i-a dat bunicului său un bitcoin, care la momentul respectiv valora aproximativ 30 de dolari, scrie Reuters. Pe portofelul de hârtie pe care l-a făcut pentru a comemora darul, antreprenorul a scris: "Nu deschide până la 100.000 de dolari".

Acest lucru i-a făcut pe bunicii lui Hayner să râdă și, într-adevăr, prețul primei criptomonede existente nu a atins până acum acest nivel. Dar, în prezent, acel bitcoin valorează de 200 de ori mai mult decât în 2011.

Pentru cei care au avut investit sau minerit din timp noua monedă digitală, acești ani au semănat cu o plimbare cu un rollercoaster.

Acum, un bitcoin valorează circa 6.300 de dolari (la momentul redactării acestui articol), potrivit coinmarketcap.com. Cotația sa din prezent a scăzut cu 70% față de nivelul maxim de aproape 20.000 de dolari înregistrat în luna decembrie a anului trecut. Acest lucru s-a întâmplat din cauza unor reglementări din ce în ce mai stricte impuse de autoritățile din întreaga lume, precum și din cauza creșterii numărului de infracțiuni legate de criptomonede și a investitorilor care pariază pe ea fluctuația prețului.

Bitcoin se bazează pe așa-numitele computere "miniere" care validează blocuri de tranzacții, concurând pentru a rezolva puzzle-uri matematice la fiecare 10 minute. În schimb, primul care rezolvă puzzle-ul este recompensat cu o monedă digitală. Tehnologia din spatele său a fost proiectată astfel încât să reducă recompensa pentru mineri la jumătate din patru în patru ani, o mișcare menită să mențină nivelul de inflație.

Următoarea reducere la jumătate este programată în 2020.

Și-a pierdut bitcoin potențialul?

Unii investitori au renunțat, argumentând că potențialul monedei digitale a fost afectat de mai mulți factori.

Vaughn Blake, manager de portofoliu la fondul de investiții cu capital privat Echo Tree Capital, și-a vândut criptomonedele pe care le deținea în luna ianuarie a acestui an, la prețul de 13.000 de dolari. El a început să investească în bitcoin în 2013, când cotația sa era în jur de 120 dolari — iar de-a lungul timpului, Blake susține că a fost victima hackerilor și a încercărilor de phishing.

Tehnologia din spatele bitcoin nu a fost întotdeauna un mijloc eficient de procesare a plăților. Ea poate fi lentă, iar uneori impune taxe mai mari decât tranzacțiile.

Antreprenorul britanic Jez San, CEO al firmei Funfair Technologies, a început să cumpere bitcoin în 2013, la prețul de aproximativ 50 de dolari, dar a vândut cea mai mare parte înainte nivelul record din decembrie 2017. El a investit în ethereum, cea de-a doua cea mai mare criptomonedă, care funcționează pe o altă rețea blockchain publică.

"Cu toții ne-am așteptat ca oamenii să cumpere cafeaua cu bitcoin și să-l folosească în loc de PayPal. (…) Bitcoin este prea greu de folosit - este atat de neprietenos pentru utilizatori, încât oamenii fără cunoștiințe tehnice nu-l poate folosi”, explică Jez.

Unele companii chiar au sistat mineritul de bitcoin, pe fondul devalorizării. Și la noi în țară, firma canadiană Blockchain Power Trust a anunțat, marți, că își sistează activitatea de generare a criptomonedelor, din activitățile sale de minerit din  România, invocând o serie de motive.

„Ca urmare a scăderii prețului Bitcoin, a dificultăților ridicate în minerit și a continuării mediului robust prețuri pentru energia electrică în România și în Europa în general, nu este profitabil ca Trust să furnizeze sau să cumpere energie pentru operațiunile sale în mineritul Bitcoin și, prin urmare, a întrerupt operațiunile de  minerit Bitcoin. Managementul revizuiește în prezent opțiunile sale în ceea ce privește strategia sa în minerit, inclusiv potențiala reluare a mineritului atunci când se așteaptă din nou să fie profitabilă și va răspunde dacă dinamica pieței se modifică fundamental”, a anunțat compania canadiană.

Citește și Preț Bitcoin 2018: Blockchain Power Trust sistează „mineritul” de Bitcoin în România, pe fondul devalorizării

Parallax

Vizualizari
847
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri