Adi Iacob

România aderă la inițiativele digitale ale UE: Parteneriatul pentru blockchain și cooperarea în domeniul inteligenței artificiale

Thumbnail

România a aderat la trei inițiative care se concentrează pe modul în care evoluțiile tehnologice vor modela viitorul Europei. Inițiativele vizează accelerarea procesului de digitizare a societății și a economiei europene și creșterea performanței digitale europene la nivel global, printre care și adoptarea la scară largă a tehnologiei din spatele bitcoin — blockchain și cooperarea în materie de inteligență artificială.

Astfel, România se alătură Parteneriatul European pentru Blockchain și Radarul Inovării și semnează Declarația de Cooperare privind Inteligența Artificială, anunță Comisia Europeană.

23 de țări membre UE au aderat anterior la Parteneriatul European pentru Blockchain, o platformă pentru schimbul de experiență și expertiză în materie de reglementări. De asemenea, parteneriatul vizează pregătirea pentru lansarea aplicațiilor de tip blockchain la nivelul întregii piețe digitale la nivel european, atât în sectorul public, cât și în cel privat. 

Comisia Europeană a anunțat în luna februarie din acest an că finanțează din 2013 proiecte în domeniul tehnologiei blockchain prin programele de cercetare ale Uniunii Europene PC7 și Orizont 2020. Până în 2020, va finanța proiecte care ar putea fi bazate pe tehnologiile blockchain, în valoare de până la 340 de milioane euro.

Citește și Fonduri europene pentru dezvoltatori blockchain, tehnologia din spatele bitcoin

România a semnat și Declarația de Cooperare privind Inteligența Artificială (semnată de 25 de țări din blocul comunitar european), angajându-se să colaboreze în legătură cu problemele-cheie ale AI.

Pe 25 aprilie, Comisia Europeană a prezentat un raport intitulat "Inteligența artificială pentru Europa", care propune o abordare europeană a acestei tehnologii — care se concentrează pe depășirea evoluțiilor tehnologice, pregătirea pentru schimbările socio-economice pe care inteligența artificială le poate aduce și dezvoltarea unei cadru legal și etic adecvat.

Radarul de Inovare, cea de-a 3-a inițiativă la care a aderat România, este un motor de căutare online prin care inovatorii pot găsi potențiali investitori sau parteneri. Investitorii pot consulta detalii despre proiecte direct în cadrul instrumentului.

Parallax

Vizualizari
962
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri