Adi Iacob

S-a deschis primul hub de blockchain din România. Programatorii și freelancerii pot beneficia gratuit

Thumbnail

Odată cu creșterea cotației bitcoin și a altor criptomonede de anul trecut s-a amplificat și popularitatea acestora, dar și a tehnologiei din spatele lor — blockchain. Astfel, își face apariția și primul hub de blockchain din România — Modex Blockchain Labs de la București, de care programatorii și freelancerii pot beneficia gratuit.

Hub-ul a fost lansat de fondatorii aplicației de chat și transfer de bani Moneymailme, care susțin că au devoltat și primul marketplace din lume pentru blockchain – Modex.

Tehnologia Blockchain este folosită în special în contextul criptomonedelor precum bitcoin, dar este aplicabilă în numeroase domenii. Avantajul blockchainului este că poate stoca o bază publică de date, protejate de criptografie. Pe scurt, conceptul de blockchain reprezintă o bază de date distribuită ce păstrează o listă dinamică de înregistrări în mod eficient, verificabil și permanent.

Echipa Modex anunță organizarea unei serii de hackatoane în următoarea perioadă, odată cu deschiderea Modex Blockchain Labs, primul eveniment având loc pe data de 16 iunie la București. Programatorii care se vor evidenția la aceste hackatoane vor avea avea prilejul să se alăture echipei de dezvoltare Modex, în cadrul unui program special de recrutare.

Ce este marketplace-ul pentru blockchain Modex

Modex este un marketplace pentru aplicații descentralizate, construit să aducă beneficiile tehnologiei blockchain în viața de zi cu zi, prin conectarea dezvoltatorilor cu potențialii clienți. 

Modex functionează ca un liant tehnologic între dezvoltatori și beneficiari, oferind un acces mult mai rapid și facil pentru implementarea contractelor inteligente (smart contracts).

Obiectivul Modex este de a furniza la nivel global un portofoliu variat de aplicații care folosesc tehnologia inovatoare blockchain, aducând împreună dezvoltatorii de aplicatii descentralizate (DApps) alături de beneficiarii lor din mediul de business. Într-o lume în care distributed ledger technology – blockchain – câștigă tot mai mult teren, așteptând implementarea în cât mai multe domenii de activitate, soluțiile oferite de programatori vor putea fi accesate si cumpărate de companii, fără a fi necesare cunoștințe tehnice specifice blockchain-ului.

Dacă dezvoltatorii de aplicații își pot vinde soluțiile prin markeplace-ul Modex, companiile cu diverse domenii de activitate le pot achiziționa direct sau pot comanda dezvoltarea unor aplicații speciale în funcție de nevoi, cu ajutorul noii funcționalități de tip bounty pe care o Modex o lansează luna aceasta.

“Inovația din spatele tehnologiei blockchain stă în versatilitatea ei, care îi permite aplicarea în industrii variate, cum ar fi sistemul medical, sistemul de votare, administrarea bazelor de date, domeniul financiar și multe altele. Tehnologia blockchain oferă, de asemenea, avantajul unor tranzacții rapide și transparente fără necesitatea unor intermediari. De exemplu, un contract rulat prin blockchain nu poate fi schimbat de la forma convenită, nu poate fi alterat și nu are nevoie de intermediari pentru punerea lui în aplicare”, explică Mihai Ivașcu, fondator si CEO Modex.

Concepută să funcționeze ca un hub pentru aplicații blockchain, Modex Marketplace a pornit de la o echipă de programatori români, și a devenit o companie internațională cu birouri în Londra, Gibraltar, Monaco și București. Echipa Modex este formată acum din specialiști din Europa, America de Nord și Asia, cu experiență în companii recunoscute precum Oracle, Microsoft, Temenos sau Google.

De asemenea, Modex a fost beneficiarul unui studiu de caz privind piața de smart contracts, realizat de Google, ca soluție revoluționară pentru răspândirea tehnologiei blockchain în noi domenii de activitate.

Blockchain în UE

România se numără printre cele 24 de țări membre UE care au aderat la Parteneriatul European pentru Blockchain, o platformă pentru schimbul de experiență și expertiză în materie de reglementări. Parteneriatul vizează pregătirea pentru lansarea aplicațiilor de tip blockchain la nivelul întregii piețe digitale la nivel european, atât în sectorul public, cât și în cel privat. 

Citește și România aderă la inițiativele digitale ale UE: Parteneriatul pentru blockchain și cooperarea în domeniul inteligenței artificiale

Până în 2020, Comisia Europeană va finanța proiecte care ar putea fi bazate pe tehnologia blockchain, în valoare de până la 340 de milioane de euro.

Comisia Europeană finanțează din 2013 proiecte în domeniul tehnologiei blockchain prin programele de cercetare ale Uniunii Europene PC7 și Orizont 2020.

Citește și Fonduri europene pentru dezvoltatori blockchain, tehnologia din spatele bitcoin

Parallax

Vizualizari
4277
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri