Claudiu Zamfir

Povestea marelui IT-ist care și-a pierdut „superputerea” în fața ChatGPT. Antreprenor român: „Cred că aproape toată lumea va putea să facă asta”

computer-chatgpt-dreamstime

Doi importanți antreprenori IT români, foști manageri în mari companii de tehnologie, au rezumat, în cuvinte puține și o „poveste reală”, modul în care profesia programatorilor se schimbă odată cu avansul ChatGPT și al altor tehnologii de inteligență artificială, în timp ce se impune pe piață un tip de programator care nu a urmat neapărat studii de specialitate.

Andrei Pitiș a fost country manager pe România al unei mari corporații tech, iar apoi s-a dedicat antreprenoriatului și investițiilor în startup-uri. El a lansat Vector Watch, startup de ceasuri inteligente cumpărat de compania americană Fitbit, achiziționată, la rândul ei, de gigantul Google. Recent, Pitiș a fondat, alături de alți antreprenori IT, un startup de software, destinat developerilor.

Din experiența sa vastă, el poate înțelege ce se petrece cu profesia de programator, acum, când ChatGPT (de la OpenAI), Gemini (de la Google) și alte tehnologii de inteligență artificială aproape că ajung să scrie cod în locul programatorilor.

„Am văzut, datorită vârstei, școala de calculatoare schimbându-se de-a lungul timpului și limbajele de programare pe care le învățam noi sunt folosite foarte puțin acum, au apărut limbaje noi. Acum, cu LLM (large language model), practic poți să rezolvi probleme, poți să scrii software în aproape orice limbaj, dacă știi să-l descrii. Și cred că acest tip de programator, care nu are neapărat o școală de computer science, va fi din ce în ce mai prevalent, cred că aproape toată lumea va putea să facă asta” - a spus Andrei Pitiș, la o conferință a startup-ului său, Genezio.

andrei pitis

„Tocmai mi-ai luat superputerea pe care o aveam”

Alături de Pitiș, în echipa de cofondatori Genezio este și Bogdan Ripa, care i-a fost coleg și la Vector Watch. Programator de profesie, în peste două decenii de experiență, Bogdan a ocupat poziții de management și la companii ca Fitbit și UiPath, primul unicorn fondat în România.

Acum, Bogdan Ripa și-a amintit o „poveste adevărată”, citită recent, care ilustrează modul în care un programator începător folosește ChatGPT și ajunge la rezultatele unui programator mult mai experimentat:

„Erau doi programatori, unul mai începător și altul - noi le spunem celor foarte buni 10Xers, înseamnă că omul ăla poate face cât alți 10 oameni. Și aici chiar nu e o exagerare, sunt unii programatori, și aici de față, care sunt extraordinar de productivi, le dai o chestie și o fac imediat. Cel mai junior tocmai descoperise ChatGPT și se juca acolo și avea o problemă de rezolvat, niște cod de scris. Și, folosindu-se de GPT, imediat, în 5 minute, a rezolvat. Și cel mai experimentat se uită și zice: Dar cum ai reușit?! Și zice (începătorul): Păi, uite, m-am folosit de tool-ul ăsta, moment în care acel 10Xer se uită și zice: Tocmai mi-ai luat superputerea pe care o aveam”.

Este important, totuși, să știi ce întrebări să introduci în intrumentele GPT (Generative Pre-trained Transformer), pentru a primi rezultatele relevante și corecte, mai spune Bogdan Ripa, care face și acum programare software, chiar dacă a devenit, între timp, antreprenor și manager.

Eu personal folosesc acest tool, GPT, recunosc. Încă, spre mândria mea, scriu cod săptămânal, minim. Și așa fac, nu mai pot fără GPT, în momentul în care scriu cod, pun promptul (instrucțiune sau întrebare introdusă în robotul conversațional n.r.), îi arăt codul: Uite ce am scris, ce părere ai? Îmi dă feedback, am o problemă, o eroare, i-o dau. Îmi zice: Uite, acolo ai greșit!.

bogdan ripa

Poți să faci chestii care înainte dura foarte mult să le faci și sunt toate cunoștințele astea din lume strâns într-un prompt în care scrii și el îți răspunde. E incredibil. Și da, o să schimbe complet felul în care... Dar trebuie să știi să pui întrebarea, trebuie să știi să citești codul ăla pe care ți-l dă, trebuie să știi ce să faci cu el - e o altă școală - și să-l corectezi, pentru că greșește”, explică Bogdan Ripa.

El consideră că „s-a schimbat totul” în ultimii ani.

„Viitorul e foarte greu să-l prezici. Trăim într-o lume în care în ultimii ani, cel puțin, s-a schimbat totul. Am și eu doi băieți care amândoi sunt la școala de programatori. (...) Realitatea este că nu știm încotro se va duce lumea. În schimb, putem să creăm noi viitorul respectiv. Atunci când ești acolo, în momentul în care se întâmplă schimbarea asta, poți s-o influențezi”.

Acesta este contextul în care Bogdan Ripa, Andrei Pitiș și colegii lor au lansat startup-ul Genezio, care a realizat un set de instrumente bazate pe LLM, util în dezvoltarea de software.

Acum, startup-ul lor a ajuns să valoreze circa 10 milioane de dolari, în urma unei runde de investiții de 2  milioane de dolari, primite din partea unor investitori, în frunte cu fondul Gapminder, susținut cu fonduri europene PNRR.

Parallax

Vizualizari
41372
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Java
Jobs
Programez de 30 de ani, si o fac din pasiune. Am inceput sa folosesc ChatGPT anul trecut, si, desi este foarte util in anumite privinte ( cand am nevoie de o biblioteca noua sau functii pe care nu le-am mai folosit de ani de zile, ma scapa de cateva ore de sapat prin codeguru sau alte site-uri similare ), este foarte, foarte periculos sa te bazezi pe el intr-un proiect. Pana acum, nu a reusit sa imi genereze NICI O FUNCTIE care sa nu aiba probleme. Si nu spun numai de bug-uri simple, usor de gasit, ci de probleme de algoritmica, pe care in general un programator incepator nu le detecteaza.
In afara de asta, chatgpt poate genera doar functii scurte. Nu poate fi folosit pentru un proiect la care trebuie o viziune de ansamblu - nici macar pentru unul mediu.
Este ok ca asistent, insa nu poate (inca) sa inlocuiasca acea "super-putere" pe care o au programatorii cu experienta.
poza de profil
Marius
P
De acord , nu e ceva care sa schimbe fundamental piața. Te ajuta ca e contextual fata de google. Mai utile sunt toolurile de ai integrate în ide-urile de dezvoltare care chiar se uita la codul scris și îți oferă soluții de continuare, îmbunătățire. Per total în aplicații complexe îmbunătățirea timpului de programare e maxim de 10%.
poza de profil
Marius
P
De acord , nu e ceva care sa schimbe fundamental piața. Te ajuta ca e contextual fata de google. Mai utile sunt toolurile de ai integrate în ide-urile de dezvoltare care chiar se uita la codul scris și îți oferă soluții de continuare, îmbunătățire. Per total în aplicații complexe îmbunătățirea timpului de programare e maxim de 10%.
poza de profil
Alexandru-Catalin
Petrini
poza de profil
Alexandru-Catalin
Petrini
poza de profil
Alexandru-Catalin
Petrini
Si cei inteligenti cu capacitate de analiza, as putea adauga.
Si exista pericolul de a schimba mindset-ul dinspre intuita experimentata catre intuitia de moment, care este de multe ori motorul unui startup pornit in graba si fara planning (not speaking bad about the owner of the article, just my own experience).
In afara de edge-case-uri, as putea sa-mi dau acordul de a folosi AI-ul. Insa, din experienta mea cu alte solutii in afara ChatGPT, cu cat solutia generata este mai mare, cu atat riscul este mai mare.
Eu sunt DevOps cu ani putini in spate dar, din ce-am vazut, nu pot sa-mi asum decat ca voi testa in continuare limitele cu scrupulozitate, nu ca are verdele de la semafor, doar galben. Pana cand devine verde... si multi spera asta. Vom vedea.
poza de profil
Dan
S
da Tati, dar e doar v4. Lucram la v5, e doar o chestiune de timp. Hai, bafta, spor la bagat cod.
poza de profil
Alexandru-Catalin
Petrini
poza de profil
Alexandru-Catalin
Petrini
poza de profil
Alexandru-Catalin
Petrini
The power of AI is the power of Human Thinking at 1% level. Altfel spus face calcule babesti in continuu acumuland experienta ingradita. Cum canalizezi puterea logicii in asta, aici este marea putere.
poza de profil
Cotiso
Hanganu
N-am testat încă personal, dar se pare ca viitorul e mai aproape decât gpt5: Agenți AI multipli cu roluri diferite, apelați în cascada. Dacă are cineva experiente pozitive, shoot!
poza de profil
Octav
Boiciu
Putine lucruri se schimba.
Am lucrat cu framework-uri de Java care generau cod: Grails
Am cautat si implementat diverse solutii.
Problema apare sa integrezi un pattern gasit la solutia existenta si nu exista solutie universala care sa se potriveasca.
Si cel mai greu sa integrezi solutii care nu mai fost folosite impreuna. Aici intervine creativitatea umana sa combini si sa incerci solutii bazat pe experienta de programare.
Desigur orice AI poate invata dar un AI nu poate avea creativitatea umana, prin asta ne distingem de masini si vom putea fi utili in continuare ca programatori vs AI.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri