Claudiu Zamfir

Robotul AI Google, Bard, primește cel mai mare upgrade, prin tehnologia Gemini, care poate scrie cod în Python, Java și alte limbaje de programare

google bard-dreamstime

Google anunță că robotul software său de inteligență artificială, Bard, un rival al ChatGPT (OpenAI), a primit miercuri cea mai amplă actualizare, folosind tehnologia Gemini, un model AI capabil să „înțeleagă, să explice și să genereze” linii de cod de calitate înaltă, în cele mai populare limbaje de programe, ca Python, Java, C++ și Go.

Într-un articol pe blogul său oficial, Google spune că Gemini (în varianta Pro) a depășit, ca performanță, în 6 din 8 parametri, modelul GPT-3.5, folosit de rivalii de la OpenAI. Printre „probele” la care Google spune că modelul său a bătut modelul OpenAI se numără MMLU (Massive Multitask Language Understanding), unul dintre standardele-cheie care măsoară marile modele de AI. De asemenea, Gemini a fost mai bund decât GPT-3.5 și la GSM8K, un benchmark legat de calculele matematice.

Google Bard cu tehnologia Gemini Pro va fi disponibil în limba engleză, în peste 170 de țări și teritorii, Google urmând să-l extindă la mai multe limbi și țări, „în viitorul apropiat”.

Din anul 2024, Google va lansa și versiunea Bard Advanced, cu tehnologie Gemini Ultra, care va da utilizatorilor acces la „cele mai avansate modele și capabilități” ale companiei.

Modelul AI Gemini a fost lansat în 3 versiuni:

  •     Gemini Ultra — cel mai mare și capabil model AI al Google, pentru sarcini foarte complexe
  •     Gemini Pro — model care poate fi extins la o gamă largă de sarcini.
  •     Gemini Nano — un model eficient pentru sarcini on-device.

„Prima noastră versiune a Gemini poate înțelege, explica și genera cod de înaltă calitate în cele mai populare limbaje de programare din lume, ca  Python, Java, C++ și Go. Capacitatea sa de a lucra în mai multe limbaje de programare și de a face raționamente privind informații complexe îl fac unul dintre principalele modele pentru programare, la nivel mondial” - susține Google.

Într-un mesaj postat pe blogul companiei, directorul Google, Sundar Pichai, a subliniat că firma de tehnologie abordează dezvoltarea inteligenței artificiale „cu îndrăzneală și responsabilitate”.

„Aceasta înseamnă să fim ambițioși în cercetarea noastră și să urmărim capabilitățile care vor aduce beneficii enorme oamenilor și societății, în timp ce construim garanții și colaborăm cu guvernele și experții pentru a aborda riscurile, pe măsură ce inteligența artificială devine mai puternică” - a mai spus șeful Google și al companiei-mamă, Alphabet.

Parallax

Vizualizari
8821
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri