Redacția StartupCafe.ro

Românii „subocupați” și „descurajați”: Numărul absolvenților de facultate crește mai mult decât numărul joburilor care necesită studii superioare

youni

Numărul absolvenților de facultate crește mai mult decât numărul joburilor care necesită studii superioare, potrivit unei analize HotNews.ro care mai arată, printre altele, ce presupune subocuparea.

În 2023, aproape 100.000 de români erau „subocupați”, persoane disponibile să lucreze mai multe ore decât în prezent sau care au joburi sub calificarea pe care o dețin. Peste jumătate au mai puțin de 44 ani, potrivit Institutului Național de Statistică.

Conform analizei, persoanele subocupate au reprezentat 35,6% din numărul total al celor care lucrau cu program de lucru parțial în 2023.

„Problema esențială la noi, este că numărul de locuri de muncă generate de economie - mai ales cele bine plătite și cu perspective de carieră - sunt reduse. Potrivit unor specialiști pe piața muncii, numărul absolvenților români având studii superioare crește foarte mult, în timp ce numărul de locuri de muncă care solicită studii superioare nu crește atât de mult. Cu alte cuvinte apare un decalaj foarte puternic între ceea ce oferă economia reală și ceea ce vin să ofere generațiile care intră pe piață muncii și care au calificări tot mai înalte”, conform sursei citate.

Subocuparea, considerată noul șomaj, după cum scriu economiștii Bloomberg, are efecte similare cu acesta. Ambele provoacă niveluri mai ridicate ale sărăciei, astfel că fără venituri adecvate, familiile nu mai consumă atât de mult. Astfel, acest lucru reduce cererea consumatorilor, încetinind creșterea afacerilor.

„Ca rezultat, la nivel agregat, produsul intern brut este mai mic, la fel ca și rata de creștere a locurilor de muncă. Este o spirală vicioasă și descendentă. În cazul în care sub-ocuparea continuă, lucrătorii își pierd capacitatea de a-și actualiza abilitățile si devine tot mai plauzibil faptul că le va fi tot mai greu sa se întoarcă pe jobul inițial, corespunzător calificării. Alții își reduc stilul de viață și acceptă sub-ocuparea pe termen lung. Asa se formeaza șomajul structural”, arată sursa citată.

Potrivit INS, în România erau 195.000 de persoane disponibile să înceapă lucrul, dar nu căutau un loc de muncă, iar aproape 7.00 de oameni căutau un loc de muncă, dar nu erau disponibile să înceapă lucrul.

De asemenea, în toamna anului 2023 erau circa 150.000 persoane „descurajate”. Acestea sunt cele care au declarat că în ultimele 4 săptămâni au căutat un loc de muncă folosind metode pasive sau că nu caută un loc de muncă pentru că, printre altele, au crezut că nu există locuri libere sau nu au știut unde să caute.

Parallax

Vizualizari
675
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.59
Just for testing :

interaction: 0.75

popularity: 0.93

publishing: 3.1

expertise: 0.07

rating: 1.59

Articole publicate : 929
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri