Denisa Crăciun

Provocări în 2023: Scăderea afacerilor și inflația, primele menționate de oamenii de afaceri din România(studiu)

Business in 2023

Principalul risc în 2023, în România este reprezentat de scăderea afacerilor, spun 71% dintre respondenții unui barometru, care mai arată ce cred oamenii de afaceri, managerii și cei cu funcții de răspundere în companii despre starea business-ului românesc.

6 din 10 manageri privesc cu îngrijorare perspectivele anului 2023, pe fondul inflaţiei, scăderii apetitului investiţional şi accentuării blocajului financiar, potrivit celei de-a IX-a ediții a Barometrului Sierra Quadrant.

Unii spun că economia va îngheţa în 2023, în timp ce alţii susțin că că afacerile vor evolua pe o „gheaţă extrem de subţire”.

Riscul de insolvenţă va creşte pe măsură ce consumul, principalul motor al economiei, va continua să fie afectat de scăderea puterii de cumpărare şi de limitarea accesului la creditare, spun respondenții studiului. 

63% dintre cei chestionați au aşteptări destul de pesimiste privind evoluţia economiei în 2023.

Numai 11% văd cu optimism anul viitor, în timp ce restul au evitat să se pronunțe, considerând că există încă destul de multe necunoscute în privința perspectivelor economice.

Inflaţia a trecut pe locul 2  în topul temerilor investitorilor (67%). Potrivit rezultatelor sondajului, dincolo de scăderea afacerilor şi inflaţie, oamenii de afaceri s-au declarat îngrijoraţi și de:

  • accentuarea blocajului financiar (31%);
  • de creşterea costurilor de finanțare - scumpirea și limitarea accesului la credite (18%).

În top mai apar posibila apreciere a cursului euro, menţionată de 22% dintre respondenţi și criza forței de muncă (16%).

„Inflaţia a erodat puternic economia, iar efectele sale de runda a doua le vom vedea în 2023, an în care dinamica business-ul ar putea intra pe o tendinţă negativă, mai ales ca urmare a erodării puternice a încrederii investitorilor în economie”, spune Ovidiu Neacșu, partener coordonator Sierra Quadrant.

„După 2 ani de pandemie şi un an cu inflaţie puternică, 2023 va fi anul în care vom deconta toate dezechilibrele economice adunate în această perioadă. Restructurarea business-ului va reveni în prim-plan, optimizarea fluxurilor de producţie şi vânzări în ton cu evoluţia cererii urmând să fie caracteristica generală a unei economii aflată în pragul îngheţului financiar”, a mai spus Neacșu.

Provocari economice in 2023

Restructurarea afacerilor, în prim-plan

În 2023 investitorii vor miza pe restructurarea operațiunilor, urmare a erodării consumului și accentuării fenomenului de dezintermediere.

59% dintre respondenți cred că aceasta va fi miza lui 2023, după un 2022 în care preocuparea mediului de business a vizat, în principal, stimularea consumului, după doi ani de pandemie.

„Din păcate, așteptările optimiste ale managerilor privind revenirea consumului după pandemie au fost estompate de efectele valului inflaţionist care a spulberat puterea de cumpărare și care a făcut ca lanțurile economice să înregistreze perturbări semnificative, mai ales ca urmare a exploziei costurilor de producție, în principal din zona resurselor energetice (curent electric, gaze, carburanți)”, conform concluziilor studiului. 

Rezultatele cercetării arată că, în topul planurilor pentru 2023, restructurarea afacerilor este urmată de securizarea liniilor de business, menționată de 47% dintre respondenți.

Numai 18% dintre managerii chestionați mizează pe noi investiții în 2023, marea majoritate așteptând să vadă cum va evolua cadrul macro-economic local și internațional, în contextul războiului din Ucraina.

Totodată, dinamica business-ului din 2023 va depinde, în mare măsură, de modul în care va funcționa creditul furnizor, principala modalitate de finanțare a afacerilor din România, conform studiului. 

Investițiile, cuvântul cheie în 2023

Creșterea economică din 2022 este privită, de majoritatea investitorilor, ca fiind una înşelătoare, stimulată de inflaţie și prea puțin de dezvoltarea unor business-uri predictibile, de viitor.

Potrivit acestora, efectele inflației s-ar putea să ofere și în noul an o perspectivă pozitivă, însă prea puțin asociată cu dinamica economiei reale.

Întrebați cum văd evoluția economiei în 2023, cei mai mulţi dintre manageri (61%) văd o stagnare economică, 27% cred că vom avea recesiune, 11% văd o evoluţie pozitivă, iar restul consideră că economia se va menține pe o traiectorie pozitivă.

Investitii 2023

Dacă la precedentul barometru, 57% estimau o revenire solidă a economiei în S1 2023, acum percepția s-a mutat spre finalul semestrului II, atunci când, pe fondul scăderii inflației, am putea asista la o repoziționare a economiei pe un trend pozitiv.

Întrebați care ar fi mizele economiei în perspectiva ieșirii din criză, 78%  consideră că principalul factor îl reprezintă stăvilirea inflației, iar 53% văd în atragerea fondurilor din PNRR soluția menținerii economiei pe linia de plutire.

O altă condiție vizată de investitori este stabilitatea cadrului fiscal (menționată de 46%) și evoluția costurilor de finanțare (39%).

„Stăvilirea inflației și accentul pe investiții ar putea salva un an economic 2023 plin de incertitudine. Pentru economia românească, una mică și fragilă din punct de vedere financiar, cele 12-15 miliarde de euro din PNRR ar putea fi gura de oxigen care să salveze business-ul de o recesiune tehnică tot mai evidentă la orizont”, spun experții.

De altfel, potrivit rezultatelor barometrului, 62% dintre investitori estimează că România va fi capabilă în 2023 să atragă banii din PNRR şi numai 24% văd o continuare a lipsei de performanţă în acest sector.

Barometrul privind starea economiei, ediția a IX-a, a fost efectuat de compania de consultanță Frames și Sierra Quadrant în perioada 8-14 decembrie 2022, prin chestionare online, telefonic şi email, pe un eşantion reprezentativ de 310 de firme din diverse domenii de activitate, de la comerţ, la servicii financiare, agricultură, energie, confecţii, IT etc.

La barometru au răspuns, în total, 1.123 de persoane. Profilul respondenților a fost reprezentat de antreprenori, manageri de companii, middle si top management, cu studii superioare, 53% bărbați și 47% femei, cu o vârstă medie de 48 de ani.

Parallax

Vizualizari
749
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri