Denisa Crăciun

Lecția WeWork: Startup-ul american evaluat cândva la 47 miliarde dolari a intrat în faliment

wework

WeWork, cândva un model pentru afacerea cu spații de co-working pentru startup-uri, a cerut, luni, protecție sub legea falimentului în SUA.

Compania deținută majoritar de japonezii de la SoftBank, a cărui parcurs promitea să remodeleze sectorul birourilor de lucru în comun, a ajuns să fie cândva evaluată la 47 miliarde de dolari, potrivit BBC.

În prezent, WeWork, valorează mai puțin de 50 de milioane de dolari, conform sursei citate, înregistrând pierderi și datorii cuprinse între 10 și 50 miliarde dolari, conform CNBC

Startup-ul cu aproape 730.000 de membri și peste 777 de birouri de închiriat în regim de „co-working” în întreaga lume, a transmis, luni, printr-un comunicat, că falimentul va afecta doar afacerile din SUA și Canada.

„Pentru a-și atinge cu succes obiectivele, WeWork și unele dintre entitățile sale au solicitat protecție în temeiul capitolului 11 al Codului falimenului din SUA  și intenționează să depună proceduri de recunoaștere în Canada în temeiul Companies’ Creditors Arrangement Act (the “CCAA Recognition Proceedings”). Locațiile WeWork din afara SUA și Canada nu fac parte din acest proces. Francizații WeWork din întreaga lume nu sunt în mod similar afectați de aceste proceduri”, a spus WeWork. 

Mișcarea reprezintă o recunoaștere a SoftBank, care deține aproximativ 60% din WeWork și a investit miliarde de dolari în această afacere, că startup-ul nu poate supraviețui decât dacă își renegociază contractele de închiriere scumpe, sub protecția legii falimentului, conform Reuters.

Compania susține în comunicatul său, că aproape 92% dintre creditorii săi au fost de acord să își convertească datoriile garantate în acțiuni ca parte a unui acord de restructurare care să susțină redresarea companiei.

Cine este WeWork

Startup-ul de închirieri de birouri a primit o lovitură puternică în pandemia COVID-19, când cererea pentru astfel de spații a scăzut, iar munca hibridă și remote au devenit din ce în ce mai populare în rândul companiilor, scrie Financial Times

Înainte de pandemie, WeWork a mai avut o cumpână. În 2019 a trecut prin eșecul unui IPO și a concediat o parte din personal, după cum am mai scris pe StartupCafe.ro.

Tot atunci, Adam Neumann a renunțat la funcția de CEO al companiei, fiind înlocuit în februarie 2020 de Sandeep Mathrani, un manager american de origine indiană, cu experiență în afacerile cu imobiliare. Sandeep Mathrani a demisionat din funcție în mai 2023, fiind înlocuit de David Tolley.

Amintim că în primii 9 ani de existență, compania americană a strâns investiții de 12,8 miliarde de dolari și a ajuns să fie evaluată la 47 de miliarde de dolari. 

Pe 23 august 2019, prin intermediul unor firme ale sale din Olanda, WeWork a deschis un SRL în România: The We Company ROU SRL. Firma avea sediul în Bucureşti, în clădirea de birouri Central Business Park, pe Calea Șerban Vodă, în sectorul 4, zona Tineretului.

WeWork voia să deschidă un mare centru de birouri în comun în București. Americanii ar fi vrut să închirieze integral o clădire de birouri de 9 etaje, pe 8.000 mp, care urma să fie construită pe strada Matei Millo, în apropiere de Palatul Telefoanelor (Calea Victoriei), conform ZF.ro. Dar, confruntată cu problemele de acasă, WeWork a renunțat la extinderea în România, potrivit Profit.ro.

Parallax

Vizualizari
390
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri