Claudiu Zamfir

Crypto: Fondatorul Binance, CZ, condamnat la închisoare. Prețul BTC a pierdut 5.000 dolari, marți

binance

Miliardarul canadian Changpeng Zhao, fondatorul Binance, cea mai mare platformă de schimb de criptomonede din lume, a fost condamnat, marți, în SUA, la 4 luni de închisoare, pentru că a tolerat practicile de spălare de bani prin intermediul exchange-ului crypto.  

UPDATE 01.05.2024: Bitcon a picat sub 57.200 de dolari, miercuri, 1 mai 2024, de dimineață, conform Coinmarketcap.

----

Sentința pronunțată de judecătorul Richard Jones, la Seattle, este mult mai blândă decât pedeapsa de 3 ani de închisoare cerută de procurorii americani, relatează Reuters. Avocații lui CZ ceruseră ca acesta să nu fie condamnat la detenție.

Judecătorul a apreciat faptul că Zhao și-a asumat responsabilitatea pentru faptele sale, pledând vinovat, scrie AP. În schimb, magistratul  s-a declarat nemulțumit că fondatorul Binance a ignorat cerințele bancare americane din domeniul combaterii spălării banilor pentru a nu încetini creșterea explozivă a companiei.

„Indiferent de avere, putere sau statut, nimeni nu este deasupra legilor Statelor Unite sau imun la a fi investigat”, i-a spus judecătorul lui Zhao, potrivit AP.

Zhao a pledat vinovat în noiembrie la un capăt de acuzare, pentru că nu a reușit să mențină un program de combatere a spălării banilor, pe platforma Binance. Atunci, el a demisionat din funcția de directorn general (CEO) al Binance și de președinte al BinanceUS, subsidiara sa americană. De asemenea, CZ a acceptat să plătească 4,3 miliarde de dolari pentru a soluționa acuzațiile. Sentința de marți a inclus și o amnedă de 50 de milioane de dolari, convenită în prealabil.

Procurorii americani l-au acuzat pe Zhao că și-a întors privirea în altă parte în timp ce infractorii făceau tranzacții pe platforma crypto prin care susțineau abuzul sexual asupra copiilor, traficul de droguri și terorismul.

Changpeng Zhao s-a născut în China, în anul 1977, și plecat de la o vârstă fragedă, împreună cu familia, în Canada, unde a făcut și facultatea (la McGill University din Montreal). „CZ” a fondat Binance în anul 2017, la vârsta de 40 de ani. În prezent, el are o avere estimată la 33 miliarde de dolari, potrivit Forbes.com.

Marți, în ziua sentinței din SUA, cea mai mare criptomonedă, Bitcoin, a pierdut 5.000 de dolari în aproximativ 12 ore, prețul său scăzând de la 64.562 de dolari până la un preț minim al zilei de 59.163 de dolari, conform datelor de pe Coinmarketcap. În același interval, volumul de tranzacționare pe ultimele 24 de ore a crescut de la 27 de miliarde de dolari la 35 de miliartde de dolari. Ulterior, BTC a urcat puțin peste pragul de 60.000 de dolari, la prima oră a zilei de 1 mai 2024.

btc

Coinmarketcap

Parallax

Vizualizari
10148
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri