Denisa Crăciun

Cutremur la Binance: Directorul platformei crypto, Changpeng Zhao, a demisionat. Cine îi ia locul și de ce

cz

Șeful platformei crypto Binance, Changpeng Zhao, a demisionat din funcția de director general (CEO) al companiei și a pledat vinovat pentru încălcarea unor legi din SUA privind spălarea banilor, potrivit Reuters. Poziția de CEO a fost preluată deja de un angajat al companiei. 

Binance, considerată una dintre cele mai mari platforme crypto din lume, a fost de acord să plătească o amendă de 4,3 miliarde de dolari, ca parte a unui acord cu Departamentul de Justiție al SUA, într-o investigație care a început în 2021. 

De asemenea, fondatorul platformei crypto, miliardarul Changpeng Zhao, a fost de acord să demisioneze din funcția de CEO al Binance și să plătească o amendă de 50 milioane dolari, mai arată sursa citată. 

Conform autorităților americane, Binance a încălcat normele de combatere a spălării banilor și nu a raportat peste 100.000 de tranzacții suspecte cu organizații pe care SUA le descriu drept grupuri teroriste. 

Totodată, oficialii americani susțin că pltforma a permis peste 1,5 milioane de tranzacții cu monede virtuale, care au încălcat sancțiunile SUA, inclusiv sancțiuni împotriva Iranului, Siriei și Cuba, conform CNN

Ce spune fostul CEO al Binance: „Am făcut greșeli și trebuie să-mi asum responsabilitatea”. Cine îl va înlocui 

Changpeng Zhao, cunoscut ca „CZ”, și-a anunțat demisia din funcția de director general al Binance marți, pe platforma socială X (fostă Twitter). 

Astăzi am demisionat din funcția de CEO al Binance. Desigur, nu a fost ușor din punct de vedere emoțional să renunț. Dar știu că este ceea ce trebuie făcut. Am făcut greșeli și trebuie să îmi asum responsabilitatea. Acesta este cel mai bun lucru pentru comunitatea noastră, pentru Binance și pentru mine. Binance nu mai este un copil. Este timpul să-l las să meargă și să alerge. Știu că Binance va continua să crească și să exceleze”, a spus el. 

Zhao a mai anunțat că poziția de CEO al Binance a fost preluată de Richard Teng, fost director Binance pentru piețe regionale. 

„În calitate de acționar și fost CEO care cunoaște istoricul companiei noastre, voi rămâne la dispoziție echipei pentru a ne consulta, după caz, în conformitate cu cadrul stabilit în ceea ce privește agenția noastră în SUA”, a completat Zhao. 

Ce a mai transmis fostul director al Binance

„Voi lua mai întâi o pauză. Nu am avut o singură zi de pauză reală (telefon oprit) în ultimii 6 ani și jumătate.

După aceea, gândul meu actual este că voi face probabil niște investiții pasive, fiind un acționar minoritar în startup-uri din domeniile blockchain/Web3/DeFi, AI și biotech. Sunt fericit că voi avea în sfârșit mai mult timp să mă uit la industria DeFi.

Nu mă mai pot vedea CEO, să conduc din nou un startup. Sunt mulțumit să fiu un antreprenor one-shot (norocos). Dacă ar exista ascultători, aș putea fi deschis să fiu coach/mentor pentru un număr mic de antreprenori, în privat”, a declarat Zhao într-o postare pe platforma X. 

El a mai spus că este „mândru să sublinieze” că, în discuțiile cu agențiile din SUA, acestea nu au pretins că Binance a deturnat fonduri ale utilizatorilor și nici nu s-a implicat în vreo acțiune de manipulare a pieței.

Changpeng Zhao s-a născut în China, în anul 1977, și plecat de la o vârstă fragedă, împreună cu familia, în Canada, unde a făcut și facultatea (la McGill University din Montreal). „CZ” a fondat Binance în anul 2017, la vârsta de 40 de ani. În prezent, el are o avere estimată la 10,2 miliarde de dolari, potrivit Forbes.com. Antreprenorul crypto este stabilit la Singapore.

Cine este noul șef al Binance, Richard Teng

Richard Teng are o experință de peste trei decenii în domeniu serviciilor financiare. El s-a alăturat Binance în august 2021, ca CEO al Binance Singapore.

Ulterior, el s-a ocupat de activitatea Binance în Orientul Mijlociu, Africa de Nord, Europa și mai apoi de toate regiunile din afara SUA.

Înainte de a lucra la Binance, Teng, originar din Singapore, a fost CEO al Autorității de Reglementare a Serviciilor Financiare la Abu Dhabi Global Market (ADGM). Richard Teng este licențiat în contabilitate și are un maser în finanțe aplicate la Universitatea din Australia de Vest.

---

Citește și:

Parallax

Vizualizari
304
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri