Denisa Crăciun

Google: 5 tipuri de înșelătorii online la care să fii atent în perioada sărbătorilor de iarnă 2022

Frauda online in 2022

În perioada sărbătorilor cel mai probabil vânăm cu toții acele „oferte irezistibile” în încercarea de a le face cele mai frumoase cadouri celor dragi. Tot acum, când reducerile abundă pe toate site-urile, și fraudele online sunt, din păcate, tot mai prezente. Astfel, Google a prezentat o listă cu 5 tipuri de înșelătorii pe internet la care să fim atenți în iarna lui 2022.

  1. Card cadou și giveaway: Escrocii încearcă să-i păcălească pe oameni să cumpere un card cadou - folosind pretextul unui contact cunoscut - sau le oferă un premiu în schimbul datelor de pe cardul de credit. Poți primi, de exemplu, un e-mail suspect de la un prieten care locuiește în afara țării și îți cere să-i cumperi un card cadou. Cel mai bine ar fi să-l suni pe prietenul respectiv sau să-i timiți un SMS pentru a confirma că este el. Totodată, un giveaway care pare prea frumos pentru a fi adevărat (un telefon scump, o mașină etc) ar putea fi fraudulos. 
  2. Acte de caritate - Conform Google, înșelătoriile legate de caritate și tentativele de phishing cresc în perioada sărbătorilor de iarnă. Fie că este vorba de o organizație caritabilă de care nu ai auzit sau de una cu nume familiar, fii atent la oricine îți cere să îi trimiți bani sau să luați legătura pe mail. 
  3. Direcționarea demografică - Unele dintre cele mai periculoase înșelătorii sunt cele mai specifice, care te vizează direct. Este vorba despre escrocherii care pot părea personale pentru că au un anumit element al vieții sau identității tale. Spre exemplu e-mailurile frauduloase care vizează anumite grupe de vârsta sau comunicări de la insituții „oficiale”. 
  4. Reînnoirea abonamentului - Pe măsură ce ne apropiem de sfârșitul anului, înșelătoriile cu reînnoirea abonamentelor pot crește. Așa că ar trebui, de exemplu, să fii atent la ofertele de servicii antivirus care îți promit o securitate mai bună. Verifică întotdeauna expeditorul mesajului. 
  5. Crypto scam- În perioada sărbătorilor de iarnă cele mai întâlnite escrocherii sunt cele care vizează portofelele crypto, hackerii încercând să obțină bani de la o victimă printr-o amenințare. Pentru a evita aceste lucruri, trebuie să fii atent la greșelile de scriere sau la adrese de e-mail pe care nu le cunoști. 

Conform Google, pentru a evita fraudele online în perioada sărbătorilor de iarnă din 2022 ai putea să verifici detaliile pe care le primești (are sens ce îți spun ei?) și să iei în considerare că o firmă de renume nu îți va cere informații personale. 

Parallax

Vizualizari
3127
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri